איום טרכטנברג: כיצד ישפיע שינוי במס החברות על הנדל"ן המניב?
ההפחתה שחלה בשנים האחרונות במס החברות, עזרה לחברות לקצץ בעתודות כספיהמסים ולהינות מרווחים חשבונאיים. במידה ואיומו של טרכטנברג יתממש והמסיעלה – החברות יידרשו למלא את העתודות בחזרה.
אספה: אילנה דמארי
מקורה של העתודה היא בנכסים שחברות נדל"ן מחזיקות לצרכי השקעה המניבהלהן שכירות - משרדים, מרכזים מסחריים, מבנים לוגיסטיים ופארקים תעשייתייםועוד. המס עליהם משולם רק במימוש, וכיוון שאותו החוק הגדיר הפחתה הדרגתיתשל מס החברות מ-26% ל-18% (ב-2016), אם ימומשו הנכסים להשקעה בעתיד, המסעליהן מופחת.
כרגע מס החברות עומד על 24% וישנו סיכוי שכתוצאה מהמחאה נגד יוקר המחיהומחירי הדיור, יגדל שיעורו של המס. כל אחוז מהעלאת המס מתורגם להכנסות שלמליוני שקלים למדינה.
כבר במאי השנה דחתה ועדת הכספים את מדרגת ההפחתה הבאה בשנה, וקבעה שהמסירד ל-23% רק ב-2013. היה וההפחתה המדורגת תיפסק או תשנה כיוון ותעלה חזרה,חברות הנדל"ן המניב יצטרכו להגדיל כספי העתודות המיועדות למס, כל אחת לפינכסיה.
אין ספק שהמשחק הוא בעיקרו חשבונאי - ככלות הכול, חברות נדל"ן מניב לאהוקמו כדי לממש נכסים, כך שחבות המס היא תיאורטית ולא תזרימית. העניין הואשההפרשים האלה מקרינים על הרווח הנקי, ועשויים למצוא את דרכם החוצה מהחברה,בצורת דיבידנד, למשל. מצד שני, במרבית חברות הנדל"ן המניב כולל ההון העצמייתרות נאות, הראויות לחלוקה כדיבידנד בין כה וכה.
עלייה ריאלית של 17% בגביית מסי נדל"ן בינואר-אוגוסט
גביית מסי נדל"ן הזרימו לקופת המדינה 5.4 מיליארד שקל בשמונת החודשיםהראשונים של השנה. הכנסות המדינה ממסים באוגוסט עלו ב-6.9% לעומת אוגוסטאשתקד, והסתכמו ב-16.6 מיליארד שקל.
בחודש שעבר הסתכמו הכנסות הממשלה ממסים בסכום של כ-16.6 מיליארד שקל -עלייה ריאלית של 6.9% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה. בכל שמונת החודשיםהראשונים של השנה הסתכמה גביית המסים בסכום כולל של כ- 142.6 מיליארד שקל.סכום זה גבוה ריאלית ב- 5.9% מסך גביית המסים בתקופה המקבילה בשנת 2010,שהיתהשנה טובה במיוחד מבחינת גביית המסים.
עם זאת, מנתונים שמפרסם היום (ד') אגף החשב הכללי באוצר מתברר כי סכוםגביית המסים בתקופה ינואר-אוגוסט השנה נמוך ב-370 מיליון שקל מסכום הגבייהשתוכנן לתקופה זו בתקציב המדינה.
מנתוני החשב הכללי מתברר עוד מוסיפה אילנה דמארי,כי הממשלה סיימה את החודש שעבר עם גירעון של 3.2 מיליארד שקל. בכל שמונתהחודשים הראשונים של השנה נרשם גירעון תקציבי נמוך יחסית של 7.3 מיליארדשקל. גירעון מתון זה בולט במיוחד על רקע הגירעון שתוכנן לשנת התקציב כולה,המסתכם בכ- 25.2 מיליארד שקל
אילנה דמארי, השקעות נדל"ן