מחקר קליני התערבותי חדש שהתפרסם לאחרונה ב Journal of Women’s Health הראה כי דיאטה המבוססת על מזונות מהצומח אינה מכילה מספיר רכיבים החיוניים לבריאות העצם גם אם היא קפדנית ומבוקרת.
המחקר נערך בקרב 119 נשים ובחן את השפעת דיאטה מבוססת מזון מן הצומח (ללא מוצרי חלב וללא בשר) על רכיבי תזונה החיוניים לבריאות העצם.
המשתתפות חולקו לשתי קבוצות :
קבוצת המחקר קיבלה הדרכה תזונתית קפדנית לשמירה על תזונה מבוססת מזונות מן הצומח עשירה בפחמימות מורכבות ובסיבים דלת שומן ,ללא מזונות מהחי (ללא חלב ומוצריו) ,דלת מלח וסוכר . כמו כן קבלו הנחיות לפעילות גופנית של 30 דקות ביום .
קבוצת ביקורת ללא התערבות תזונתית קפדנית.
בתום תקופת המחקר נמצא כי
צריכת חלב ומוצריו ,סידן וויטמין D , חלבון , זרחן הייתה נמוכה בצורה משמעותית בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת
צריכת פירות וירקות ומגנזיום הייתה גבוהה בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הביקורת.
רמת PTH הייתה גבוהה משמעותית בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת . (רמת הורמון זה עולה כאשר צריכת הסידן נמוכה )
רמת ויטמין D בדם הייתה נמוכה משמעותית בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת.
חלב ומוצריו אינם רק ספקים מעולים של סידן, אלא גם של זרחן, מגנזיום, פלואוריד,
ובמוצרים המועשרים - גם של ויטמין. D חמשת רכיבי התזונה הללו הוגדרו על ידי ארגון
הבריאות האמריקני כצבר תזונתי החיוני לבניית ולתחזוקת העצם.
החוקרים הסבירו כי ירידה בצריכת סידן מהמזון בצירוף עליה ברמת הורמון הPTH בדם לאחר כ שישה שבועות מצביעה על כשלון הדיאטה מבוססת מזון מן הצומח להשיג את דרישות הסידן של הגוף .
Journal of Women’s Health, 18(5): 1-8, 2009]