כיב פפטי הוא פצע הנוצר בדופן הקיבה או בדופן התריסריון.
מהם הגורמים להיווצרות כיב פפטי?
שני גורמים ידועים למחלת כיב פפטי הינם הפרשה מוגברת של האנזים פפסין והפרשה מוגברת של החומצה המלחית בקיבה. החמרת המחלה מתרחשת בעקבות הרגלי חיים מזיקים כגון עישון וצריכה מוגזמת של אלכוהול וקפה. כיב פפטי נוצר לרוב בשל הימצאות החיידק הליקובקטור פילורי.
כיב פפטי – תסמינים
הסימפטומים של כיבים פפטיים הינם רבים, אלם התסמין הנפוץ ביותר הוא כאבים באזור חלל הבטן. מדובר בהתקפים של כאב האורכים בין דקות בודדות ואף יכולים להימשך מספר שעות. בד"כ, הכאב מופיע בשעות הבוקר המוקדמות ובין הארוחות. במקרים מסויימים עלולים להופיע תסמינים נוספים כגון בחילות, הקאות וירידה במשקל הגוף. במידה ומתלווה לכיב גם דימום, מרבית החולים מדווחים גם על תחושת עייפות וחולשה.
אופן הטיפול בכיב פפטי
הטיפול הקונבנציונאלי בכיב פפטי הוא טיפול תרופתי המבוסס על תרופות סותרות חומצה, מעכבי הפרשת חומצה (חסמי H2) ותרופות המגנות על שכבת רירית הרקמה.
הליקובקטור פילורי
הליקובקטור פילורי הוא חיידק השוכן ברירית הקיבה. ברוב המקרים הימצאות החיידק בקיבה מביאה להיווצרות דלקת אך בד"כ ללא סימטומים נראים לעין. בחלק מהמקרים נוכחות החיידק הליקובקטור פילורי בקיבה גורמת לכיבים בקיבה ובתריסריון.
איך מטפלים בהליקובקטור פילורי?
הטיפול בחיידק הליקובקטור פילורי מתבצע באמצעות טיפול תרופתי סטנדרטי בכיבי קיבה שילוב עם מספר תרופות אנטיביוטיות לאורך זמן (בשל העמידויות שפיתח החיידק).
טיפול יעיל באולקוס יכלול תוכנית תזונתית מקיפה לשינוי הרגלי התזונה והאכילה של המטופל. כאשר הגורם לאולקוס הוא חיידקי, ניתן לטפל בבעיה באמצעות מי כסף בשילוב עם חיידקים ידידותיים לסילוק החיידק המזיק, וכן באמצעות תכשירים טבעיים לטיפול בכיב וחידוש רקמת דופן המעיים. כמו כן, ניתן לחזק את המצב התזונתי והמערכת החיסונית של הגוף באמצעות עירויי ויטמינים ומינרלים שמסייעים להחזרת האיזון לגוף.