חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

בעת גירושין- כיצד מתחלקות הזכויות בדירה? מאת עורך דין דן הלפרט

מאת עורך דין דן הלפרט- פורסם בעיתון הארץ- 30.11.07

בעת גירושין משתנה באחת מערכת האינטרסים שהיתה קיימת עד אותו שלב, שכן "מייסדי התא המשפחתי" (בני הזוג המתגרשים) חוזרים להיות יחידות כלכליות עצמאיות השומרות כל אחת על האינטרסים העצמאיים שלה ובמיוחד מפניו של זה שהיה עד לאחרונה בן הזוג והשותף הנאמן לבנייתו של התא המשפחתי ולשמירה על קיומו ותפקודו.
נכס המקרקעין שבבעלות התא המשפחתי הוא לרוב הנכס היקר ביותר המצוי בידיו וככזה הוא מנקז אליו את עיקר תשומת הלב במסגרת הליכי הגירושין.
טלו לדוגמה את דירת התא המשפחתי אשר נרכשה במשותף על ידי בני הזוג ואשר בה גידלו בני הזוג "המייסדים" את ילדיהם. נהיר לכל, כי במקרה זה נכון וראוי לחלק, בעת הגירושין, את הזכויות בדירה באופן שווה בין בני הזוג (הדרך המעשית לביצוע החלוקה הינה סוגיה מעניינת בפני עצמה אשר תידון במסגרת רשימה נפרדת).
אולם נשאלת השאלה, באיזה אופן תחולקנה הזכויות בדירה שנרכשה על ידי אחד מבני הזוג לפני הנישואין או דירה שניתנה במתנה לאחד מבני הזוג על ידי הוריו לפני או במהלך הנישואין?
חלוקת נכסי התא המשפחתי בין בני הזוג בעת גירושין מתבצעת (לגבי בני זוג שהתחתנו לפני 1.1.74) בהתאם להסדר שיצרה הפסיקה הקרוי "הלכת השיתוף". הסדר זה קובע בעיקרו כי רכושם של בני זוג החיים בצוותא ומקיימים משק בית משותף, שנצבר במשך חייהם המשותפים מתחלק ביניהם בחלקים שווים, גם אם הוא רשום רק על שם אחד מהם, וזאת כל עוד אין ראיות לכך שנתגבשה ביניהם כוונה אחרת.
בני זוג שהתחתנו לאחר 1.1.74 כפופים להסדר הקבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג- 1973 (אשר חל החל ממועד זה) אשר קובע, בין היתר, כי אם לא עשו בני זוג הסכם יחסי ממון המסדיר את אופן חלוקת הנכסים ביניהם, הרי שבעת פקיעת נישואיהם, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסיהם, אך זאת למעט נכסים שהיו למי מהם ערב הנישואין או שקיבל מי מהם במתנה או בירושה בתקופת הנישואין.
בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב, דן לאחרונה (בתמ"ש 27722/01) בשאלה, כיצד יחולקו בעת גירושין זכויות בדירת מגורים שנרכשה עבור הבעל (על ידי הוריו) לפני הנישואין ונותרה רשומה על שמו של הבעל בלבד במשך כל שנות הנישואין (17 שנים) במהלכן שימשה הדירה למגורי בני הזוג ושלושת ילדיהם.
הבעל טען, כי דירת המגורים נרכשה עבורו במתנה על ידי הוריו שהתכוונו שהדירה תהיה רכושו הבלבדי וזאת קודם לנישואין וכי הבהיר לאשה עוד בתחילת חיי הנישואין, כי אין לו כל כוונה לשתפה בזכויות בדירה זו.
כראיה לכך שלא התכוון להעניק לאשה חלק מהזכויות בדירה, הציג הבעל צוואה שערך בשנת 1992, בה הורה כי אינו מוריש מרכושו לאשה, ובעיקר אינו מוריש לה זכויות בדירת המגורים.
לאור כל אלה, טען הבעל כי לא התקיימה כל כוונת שיתוף מצדו בזכויותיו בדירת המגורים וכי יש לקבוע, שהזכויות הן שלו בלבד.
האשה טענה, מנגד, כי במשך כל שנות הנישואין עשתה למען בני משפחתה וגידלה את שלושת ילדי בני הזוג במסירות ובאהבה. לדבריה, היא טיפחה את הדירה במהלך 17 שנות המגורים בה, לרבות עריכת שיפוץ והחלפת מטבח.
על פי גירסתה, רק עם פרוץ הסכסוך המשפטי בין בני הזוג גילתה כי הדירה רשומה רק על שמו של הבעל וכי מאז ומעולם היה ברור לכולם כי הדירה משותפת לה ולבעל.
על בסיס הנסיבות שתוארו על ידה, ביקשה האשה כי בית המשפט יצהיר על היותה בעלים של מחצית הזכויות בדירה.
בתום שלב הבאת הראיות, קבע בית המשפט, כי על אף שהוראות חוק יחסי ממון (החל בעניינם של בני הזוג שנישאו בשנת 1985) קובעות כי לא נוצרת שותפות בנכסים שהתקבלו במתנה על ידי אחד מבני הזוג, הרי שניתן שתיווצר שותפות כזו בעקבות הסכמה בין בני הזוג. הסכמה כזו יכולה להיות מפורשת או להילמד מהתנהגות בני הזוג.
בית המשפט מצא לצטט מפסיקת בית המשפט העליון שקבע, כי ככל שהיתה שותפות בין בני הזוג בחיי הנישואין וניתן לה ביטוי, הרי שגם אם לא היו חיי הנישואין "גן של ורדים" בכל עת ובכל שעה, תהא ההגינות מורה שתחולקנה הזכויות בנכסים באופן שווה בין בני הזוג.
לאור הלכת בית המשפט העליון והוראות החוק, קבע בית המשפט, כי למרות שהדירה מומנה על ידי אביו של הבעל ולמרות שהזכויות בדירה רשומות על שם הבעל בלבד, הרי שמאחר ולא נערך בין בני הזוג הסכם ממון הקובע שהזכויות בדירה הינן של הבעל לבדו, ניתן לראות בכך כוונה מצידו של הבעל לשיתוף האשה בזכויותיו בדירה.
נקבע עוד, כי נסיבות המקרה (משך החיים המשותפים בדירה, היות לצדדים שלושה ילדים משותפים שגדלו בדירה והיות הדירה הנכס העיקרי והיחידי של בי הזוג), מחייבים לחרוג מהוראות חוק יחסי ממון ולראות בדירת המגורים נכס שיש לחלקו, מכח דיני היושר ותום הלב, שווה בשווה בין הבעל והאשה.
משום כל אלה, קבע בית המשפט, כי יש להצהיר על האשה כמי שזכאית להרשם כבעלת מחצית הזכויות בדירה.
דומה, כי בנסיבות המקרה הנ"ל קל להזדהות עם תוצאת פסק הדין שהינה בכל הכבוד ראויה ונכונה.
חשוב לזכור, כי ניתן באמצעות מנגנונים משפטיים פשוטים יחסית (כגון הסכם יחסי ממון או הסדרים אחרים) למנוע חילוקי דעות ממין אלו שהוזכרו לעיל ונראה כי בנסיבות מסויימות הסדרת נושאים אלה מבעוד מועד הינה כדאית ומשתלמת למרות אי הנוחות והמבוכה הכרוכים בה לעיתים.

הכותב, עו"ד דן הלפרט, בעל משרד עורכי דין המתמחה במקרקעין (רחוב בן גוריון 2 רמת גן, בניין ב.ס.ר. 1, טל'- 03-7554466).
עו"ד דן הלפרט בעל תואר ראשון ושני במשפטים ותואר ראשון במנהל עסקים, חבר ועדת הקניין של לשכת עורכי הדין ומאמריו מתפרסמים בקביעות בעיתונים "גלובס" ו"הארץ".

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

הכותב, עו"ד ונוטריון דן הלפרט, בעל משרד עורכי דין המתמחה במשפט מסחרי-אזרחי ומקרקעין (רחוב בר כוכבא 23, בני ברק, מגדל V-TOWER (קומה -12), טל'- 03-9448811, פקס: 03-9448822, דוא"ל: dan@halpert-law.co.il).
עו"ד ונוטריון דן הלפרט, בעל תואר ראשון ושני במשפטים ותואר ראשון במנהל עסקים, בורר מטעם המוסד לבוררות של לשכת עורכי הדין, מגשר מוסמך, דיין בבית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין, מ"מ יו"ר ועדת הקניין והמקרקעין וועדת "התחדשות עירונית" של לשכת עורכי הדין (מחוז תל אביב) ומאמריו מתפרסמים בקביעות מזה למעלה מעשור בעיתונים "גלובס" ו"הארץ".
משרדנו מתמחה בתחום ההתחדשות העירונית (מלווה עשרות עסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי בכל רחבי הארץ) וכן עוסק בתחום האזרחי- מסחרי והמקרקעין (הגנת הדייר, דיור ציבורי, תיווך, הסכמי שיתוף ופירוק שיתוף, עסקאות מקרקעין (מכר/ רכישה/ קבוצות רכישה/ קבלנים/ קומבינציה), שכירות, תכנון ובניה (ייצוג בועדות מקומיות וועדות ערר), מושבים, בתים משותפים (רישום ותיקון צו בית משותף, סכסוכי שכנים בנוגע לשימוש ברכוש המשותף, מעלית, הרחבות וכד') ,ליקויי בניה, ייצוג נאשמים בהליכים פליליים בגין בניה ללא היתר ו/או שימוש חורג ועוד). תחומי עיסוק נוספים- פשיטות רגל ופירוקים, ייצוג וליווי חברות ושותפויות (הקמה/ פירוק/ ליווי שוטף) וניהול ליטיגציה מסחרית מגוונת.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד דן הלפרט

מאת: עו"ד דן הלפרטנדל"ן ומקרקעין24/06/151472 צפיות
פרוייקט תמ"א 38 שבוצע בבניין ברחוב בית לחם 10 ברמת גן שבו שש דירות, זכה לתמיכת כל דיירי הבניין למעט דיירת אחת, בת 82, ניצולת שואה שהתנגדה לו. הדיירת המתנגדת טענה, כי המיקום בו בחר היזם לבנות את המעלית איננו מיטבי, כך גם המיקום שנבחר לבניית הממ"ד בחלק מהדירות שיגרום להסתרת האור בדירות אחרות. המתנגדת הגישה התנגדות להיתר לועדה המקומית אולם זו נדחתה. ערר שהגישה המתנגדת לועדת הערר נדחה אף הוא. משכך, עתרה הדיירת לבית המשפט המחוזי כנגד החלטות ועדות התכנון. בית המשפט דחה את עתירתה וקבע, כי ועדות התכנון בחנו את מכלול הטענות בצורה רצינית ויסודית, הפעילו שיקול דעת כדין, ולכן אין מקום להתערב במסקנותיהן. הוחלט עוד, להשית על המתנגדת הוצאות (למרות גילה והיותה ניצולת שואה), משום שגרמה לעיכוב הפרוייקט.

מאת: עו"ד דן הלפרטנדל"ן ומקרקעין24/06/151861 צפיות
אילו מוקשים עומדים בדרכם של דיירים המבקשים לבצע פרוייקט התחדשות עירונית מסוג תמ"א 38 או פינוי בינוי? ממה יש להישמר וכיצד יש לנהוג החל מגיבוש הדיירים, דרך בחירת היזם וניהול המשא ומתן המסחרי והמשפטי

מאת: עו"ד דן הלפרטנדל"ן ומקרקעין24/06/151781 צפיות
שותף במקרקעין זכאי בכל עת לעתור לבית המשפט בתביעה לפירוק שיתוף ובית המשפט לרוב יעתר לבקשה גם במקרה של התנגדות מצד יתר השותפים, כך נהוג ומקובל על פי ההלכה הנוהגת. אולם, נשאלת השאלה, האם הזכות לתבוע פירוק שיתוף מוקנית גם למי שמחזיק בזכות אובליגטורית בלבד? לבית המשפט בקריות הוגשה תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין המצויים בכפר מג'ד אל כרום. התובע רכש חלק במקרקעין ורשם לטובתו הערת אזהרה אך טרם השלים את רישום הזכויות על שמו (בשל סיבות שאינן תלויות בו). במסגרת דיון בבקשה למחיקת התביעה על הסף, קבע בית המשפט, כי רק מי שזכויותיו במקרקעין רשומות כדין זכאי לעתור לפירוק שיתוף ואילו מי שבידיו רק זכויות אובליגטורית (ואפילו שנרשמה לטובתו הערת אזהרה), אינו זכאי לתבוע פירוק שיתוף.

מאת: עו"ד דן הלפרטנדל"ן ומקרקעין24/06/151803 צפיות
בית המשפט הורה על מימוש זכויות חייב ואשתו שאינן רשומות בטאבו

מאת: עו"ד דן הלפרטנדל"ן ומקרקעין24/06/151366 צפיות
בית המשפט קבע, כי עדיפה אופציית החלוקה "בעין", כפי שאף מורה חוק המקרקעין. ברם, בסופו של יום הורה על פירוק השיתוף על ידי מכר המגרש לצד ג' וזאת לאחר שהוכח בפניו, כי חלוקת המגרש "בעין" תגרור הוצאות

מאת: עו"ד דן הלפרטנדל"ן ומקרקעין24/06/151262 צפיות
רבות דובר על הצעתה של ח"כ סתו שפיר לתיקון חוק השכירות, אולם ראוי למחוקק שיפעל באופן יסודי לתיקון החוק הקיים - הכיצד?

מאת: עו"ד דן הלפרטנדל"ן ומקרקעין24/06/151099 צפיות
בעלי דירה מבוגרים (בני 76 ו- 80) ששבו ארצה לדירתם ברחוב דנגור 4 בבני ברק, לאחר שהות רצופה בת שש שנים בצ'ילה, נדהמו לגלות, כי דירתם הוחרבה ונהרסה ומפתחות הדלת הוחלפו. פגישה אקראית עם שכניהם העלתה, כי אלה האחרונים השתלטו על הדירה ועשו בה שימוש במשך מספר שנים. השכנים לא הסתפקו בפלישה לדירה, אלא גם ניצלו את מצבם, גילם ותשישותם של בעלי הדירה (לאחר טיסה שנמשכה למעלה מ- 24 שעות) והחתימו אותם על זיכרון דברים לפיו מכרו בעלי הדירה לשכנים את הדירה תמורת סכום בלתי סביר בעליל. בעלי הדירה עתרו לבית המשפט בבקשה שיורה, כי זיכרון הדברים נטול תוקף ואינו מחייב. בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי מתקיימות עילות ההטעיה והעושק המאיינות את תוקפו של זיכרון הדברים.

מאמרים נוספים בנושא נדל"ן ומקרקעין

מאת: רוני הכהןנדל"ן ומקרקעין26/10/211788 צפיות
טרם ההקמה יש לדעת כי הקמה של מבנה חייבת להיות בהתאמה מלאה לחוקים.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין24/12/201392 צפיות
בונים לכם מגדל חדש ליד הבית? גיליתם שתוכנית חדשה עתידה לשנות לכם את החיים? מגרש החניה שהתרגלתם לחנות בו עומד להיעלם לטובת בניין חדש? תמיד תוכלו להגיש התנגדות לתוכנית. שכן רוצה להוסיף שטח בניה, מבקש שימוש חורג ? מאמר זה יסביר לכם איך אפשר להתנגד לתוכנית, מה צריך לעשות ולמי צריך לפנות.

מאת: רונית אלפסינדל"ן ומקרקעין22/11/201616 צפיות
רכישת דירה יד שניה או דירה מקבלן? ומה בודקים לפני שרוכשים דירה מקבלן? והאם צריך עו"ד דין מקרקעין או שאפשר שעו"ד של הקבלן ייצג אתכם? כל זא ועוד במאמר שלפניכם.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין01/11/201412 צפיות
קיבלת כתב אישום בדואר רשום בשל בנייה ללא היתר, חריגה מהיתר או תוכנית, שימוש חורג, פיצול דירות. אתם שואלים את עצמכם מה עליכם לעשות. במדריך זה נסביר לכם מה צפוי, שלב אחרי שלב.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין29/09/201704 צפיות
מתכננים לבנות בריכת שחייה ביתית? חשו לדעת למה אתם נכנסים! בשנים האחרונות הופכות הבריכות הפרטיות לפופולריות מאוד בכל רחבי הארץ ואינן עוד נחלתן הבלעדית של בעלי הממון בלבד, לא מעט הודות לטכנולוגיות המתקדמות שקיימות כיום, המוזילות משמעותית את עלויות הבניה וההתקנה. נושא הצורך וההליך בהיתר בניה מורכב וחשוב שיהיה מלווה על ידי המומחה הנכון

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין08/09/201073 צפיות
עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין11/08/201034 צפיות
קיבלת צו הריסה? לא סוף פסוק! בת המשפט נתן לאחרונה כמה החלטות שיתכן ויכולים לסייע לך!

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica