חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הגיע הזמן להכיר בעובדות – מוצרי חלב נכס תזונתי

מיתוסים רבים הקשורים במוצרי חלב מושרשים בציבור, אך מבט מקרוב על העובדות המדעיות העדכניות מוכיח את הצורך לנפץ אותם ולהעביר מידע מדויק. מיתוסים שגויים אלה גוררים אנשים רבים להימנע מצריכת מוצרי חלב או למנוע אותם מילדיהם. הימנעות לאורך זמן עלולה להביא למחסורים תזונתיים ולפגוע בבריאות.

בראשית 2005 פרסם מינהל המזון האמריקני הנחיות חדשות לתזונה נכונה ולבריאות. בהנחיות מומלץ לצרוך לפחות 3 מנות חלב ליום, או שווה ערך להם, כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה. ההנחיות מתייחסות למוצרי החלב כאל נכס תזונתי שיש בכוחו לשפר את כלל התזונה ולעזור במניעת מחלות.

למוצרי החלב מתייחסים היום כאל חבילה תזונתית שמספקת, נוסף על סידן, עוד מרכיבי תזונה חיוניים לבריאות כמו: חלבון איכותי, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, ויטמין D, אשלגן ומגנזיום.

נמצא כי צריכה של לפחות 3 מוצרי חלב ליום יעילה להפחתת הסיכון להשמנה, ליתר לחץ דם, אוסטיאופורוזיס ושברים, למחלות לב וכלי דם ולסוגים מסוימים של סרטן.

אישור נוסף לכך קיבלנו בנובמבר 2007 הוציאה חיפ"א – החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה, דף עמדה בנושא צריכת חלב ומוצריו בקרב תינוקות, ילדים ומתבגרים. המסמך מציג מספר טענות מהותיות, ויוצא בהכרזה ברורה לגבי מוצרי החלב:

"הסידן הוא מינרל בעל תפקיד מפתח בהשגה ובשמירה על מסת עצם. רוב הסידן, בתזונת תינוקות, ילדים ומתבגרים, מקורו בחלב ומוצריו." פוסק המסמך.

 

דף עמדה בנושא: צריכת חלב ומוצריו בקרב תינוקות, ילדים ומתבגרים

07/11/2007

1. חלב אם הינו ההזנה המיטבית לתינוקות. חלב האם מספק את כמות האנרגיה ורכיבי התזונה בכמות ובאיכות הדרושות לתינוק עד גיל 6 חדשים.1

2. לתינוק שאינו יונק, או יונק חלקית, משמשת תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) מזון, במקום חלב האם, עד גיל שנה. במקרה זה, תמ"ל על בסיס חלב פרה היא המזון המועדף לתינוקות בריאים. תמ"ל על בסיס חלבון סויה מומלץ רק לתינוקות שאינם יכולים לצרוך תמ"ל על בסיס חלב פרה.1

3. בתום החודש התשיעי לחיי התינוק אפשר להוסיף לתפריט התינוק  גבינות ומוצרי חלב ניגר (לבן, אשל, יוגורט, מעדני חלב, ריוויון ועוד). חלב שתייה אפשר להוסיף מגיל שנה ואילך. 1

4. הסידן הוא מינרל בעל תפקיד מפתח בהשגה ובשמירה על מסת עצם. רוב הסידן, בתזונת תינוקות, ילדים ומתבגרים, מקורו בחלב ומוצריו.2-3
קיימים ממצאים רבים המצביעים על צריכת סידן נמוכה בקרב ילדים ומתבגרים, מצב העלול לגרום לפגיעה בצבירת מסת עצם, ולדלדולה, בגיל מוקדם יחסית.4
חלב ומוצריו מהווים מקור עיקרי לסידן בגיל הילדות וההתבגרות. יש לעודד בקרב ילדים ומתבגרים צריכת חלב ומוצריו לצבירת מסת העצם ולחיזוקה.5

5 . לתופעות להלן אין קשר לצריכת חלב ומוצריו, ואינן סיבה להפסיק או להפחית את השימוש בהם:6
 א. דלקות חוזרות של האוזן התיכונה
 ב. אסטמה
 ג. שיעול כרוני
 ד. נזלת כרונית
 ה. ליחה.
 
6. אין להגביל או להפסיק צריכת חלב ומוצריו במצבים של שלשול חריף בילדים.7-8

7. אין עדות לקשר שבין צריכת חלב ומוצריו לעלייה במשקל בקרב ילדים ומתבגרים.9

8. עידוד צריכת חלב ומוצריו תפחית את השימוש בתחליפים בריאים פחות ומשמינים יותר.10-11

9. אלרגיה לחלבון החלב אינה תופעה שכיחה, במקרה של חשד לאלרגיה יש לעבור אבחון
 מדויק ולנהוג בהתאם.12

10. אלרגיה לחלבון חלב ואי סבילות ללקטוז הן שתי תגובות שונות מהותית זו מזו. לכל אחת מהן סיבות, שכיחות ומאפיינים משלהן. אבחנה ביניהן הכרחית לצורך טיפול מתאים והורדת שיעורי ההימנעות המיותרת ממוצרי חלב.12
ההמלצה ללוקים באי סבילות ללקטוז היא לבחור מתוך קבוצת החלב ומוצריו את המוצרים המתאימים להם, או לחלופין, להשתמש באנזים לקטאז לפני האכילה. אין לוותר על קבוצת מוצרי החלב בתפריט.13
 
11. אין להתחיל בחלב דל שומן (פחות מ-3%) לפני גיל שנתיים . חלב זה אינו מספק את חומצות השומן החיוניות והוא בעל ערך קלורי נמוך.1,14

על החתום:
ד"ר שמואל גור – יו"ר הוועדה
פרופ' יונה אמיתי – חבר הוועדה
פרופ' צבי ביסטריצר – חבר הוועדה
ד"ר שמואל גרוס – חבר הוועדה
פרופ' יהודה דנון – חבר הוועדה
פרופ' יצחק כץ – חבר הוועדה
ד"ר מנואל כץ – חבר הוועדה
פרופ' אהרון לרנר – חבר הוועדה
פרופ' צבי צדיק – חבר הוועדה

רשימת מקורות לנייר העמדה

  1. תדריך להזנת התינוק הבריא והפעוט בישראל .שירותי בריאות הציבור ,המחלקה לתזונה,  המחלקה לאם, לילד ולמתבגר, המחלקה לסיעוד, ההסתדרות הרפואית בישראל ,האיגוד לרפואת ילדים , הועדה לתזונת ילדים .מהדורה

מתוקנת מרץ 2006.

2. Fleming, K.H., and J.T. Heimbach. J. Nutr. 124(suppl): 1426s, 1994.
3. Cook, A.J., and J.E. Friday. J. Am. Diet. Assoc. 103: 1513, 2003.
4. . American Academy of Pediatrics,Optimizing bone health and calcium intake of infants,children,and adolescents.Pediatrics,117(2):578-585;February,2006.
5. U.S. Department of Health and Human Services.  Bone Health and Osteoporosis: A Report of the Surgeon General. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services, Office of the Surgeon General, 2004.
6. Milk Consumption Does Not Lead to Mucus Production or Occurrence of Asthma.Brunello Wu¨ thrich, MD, Alexandra Schmid, Barbara Walther, PhD. Journal of the American College of Nutrition, Vol. 24, No. 6, 547S–555S (2005)
7. Practice Parameter:The Management of Acute Gastroenteritis in Young Children.Pediatrics Vol 97 No 3 March 1996,
8. ESPGAN Working Group on Acute Diarrhoea Recommendations for Feeding in Childhood Gastroenteritis. JOURNAL OF PEDIATRIC GASTROENTEROLOGY & NUTRITION 1997;24:619,620
9. Lappe, J.M., K.A. Rafferty, K.M. Davies, et al. J. Am. Diet. Assoc. 104: 1361, 2004.
10. American Academy of Pediatrics, Committee on School Health. Pediatrics 113: 152, 2004.
11. Pereira MA, Jacobs DR Jr, Van Horn L, Slattery ML, Kartashov AI, Ludwig DS. JAMA. 2002 Apr 24;287(16):2081-9.
12. Lactose Intolerance in Infant Children and Aadolescents. Mevin BH,,MD,MPH . PEDIATRICS VOL 118,Number 3,Sep 2006.
13. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans, 2005. 6th Edition. Washington, D.C.: U.S. Government Printing Office, January 2005. www.healthierus.gov/dietaryguidelines
14. Fomon SJ, Filer LT, et al. Skim milk in infants feeding. Acta Pediatrica 

 



תגיות המאמר: בריאות, תזונה, ילדים, חלב, הערכה


 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

דיאטנית קלינית. בוגרת בית הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית ירושלים.

סטודנטית לתואר שני בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת בבי"ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב .

ניסיון מקצועי עשיר  בטיפול תזונתי בילדים ובבני נוער ( 1998-2007 במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל) , ייעוץ תזונתי לחברות ולגופים שונים, הנחיית סדנאות להרגלי אכילה ולתזונה נכונה, קידום נושאים בריאותיים ,הרצאות בתזונה .

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שרית עטיה - שמואלי

מאת: שרית עטיה - שמואליבישול ואפיה11/11/101566 צפיות
נקודת עשן (smoke point) נקודת עשן של שמן היא הנקודה שבה הטריגליצרידים מתחילים להתפרק לגליצרול ולחומצות שומן. הגליצרול ממשיך לעבור תהליך פירוק שבו מתקבל חומר הקרוי אקרוליאין הגורם לעשן.

מאת: שרית עטיה - שמואליתזונה11/11/101422 צפיות
שמן האבוקדו הינו בעל פרופיל חומצות שומן ייחודי – עשיר בשומן חד בלתי רווי1 (בעיקר חומצה אולאית חד בלתי רוויה 18:1) ומכיל כמות נמוכה של שומן רווי. שמן אבוקדו אינו מכיל שומן טראנס.

מאת: שרית עטיה - שמואלידיאטה ותזונה11/11/101069 צפיות
שמן האבוקדו מופק מפרי האבוקדו, בכבישה קרה, מהציפה הבשרנית והעשירה של הפרי המשמרת את ערכיו התזונתיים. ככל שהעץ בוגר יותר והפרי בשל יותר מופק ממנו שמן רב יותר. הפרי מוכן לקטיף כאשר שיעור השמן שבו מגיע ל-9% או יותר, שיעור שגדל כל עוד הפרי לא נקטף. להפקת ליטר שמן אחד דרושים כ-50 פירות אבוקדו טריים.

מאת: שרית עטיה - שמואלידיאטה ותזונה07/11/101462 צפיות
שמן האבוקדו מופק מפרי האבוקדו הידוע בסגולותיו הקולינריות והתזונתיות הרבות.

מאת: שרית עטיה - שמואלידיאטה ותזונה11/01/101135 צפיות
אז אחרי שנשקלנו, עשינו הערכת נזקים ופצחנו בדיאטה שתעזור לנו לרדת במשקל, חשוב מאוד שניזהר לא לעשות טעויות קטנות שיעלו לנו ביוקר.

מאת: שרית עטיה - שמואלידיאטה22/12/091196 צפיות
אפשר לשחרר סוף סוף אנחת רווחה: חגי תשרי כבר מאחורינו, ועד חנוכה יש עוד יותר מחודש של שקט נפשי. למה זה טוב? כי לרובנו, החגים מהווים תקופה בעייתית למדיי במובנים של תזונה ומשקל. ארוחות חג, פיתויים, בילויים, זמן פנוי – כל אלה מותירים את חותמם בגופנו בדמות קילוגרמים עודפים ושומן מיותר. אז אחרי שנשקלנו, עשינו הערכת נזקים ופצחנו בדיאטה שתעזור לנו לרדת במשקל, חשוב מאוד שניזהר לא לעשות טעויות קטנות שיעלו לנו ביוקר.

מאת: שרית עטיה - שמואליגיל הזהב22/12/091217 צפיות
גיל הזהב דורש תשומת לב מיוחדת בכל הנוגע לתזונה ובריאות ככלל, ולצריכת חלב וסידן בפרט /שרית עטיה שמואלי, דיאטנית קלינית, עם עצות חשובות לאנשי הגיל השלישי

מאמרים נוספים בנושא דיאטה ותזונה

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201659 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: מאיה אהרונוביץדיאטה ותזונה27/10/192115 צפיות
טיפים מסדנת תזונה- כיצד להקפיד על תזונה בריאה בשעות העבודה

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה08/08/181814 צפיות
שורש מאקה הוא שורש מופלא הגדל בהרי האנדים. הוא מכיל את כל אבות המזון ומוגדר כמזון על. מחקרים מראים על סגולות רבות שיש לשורש בתחומים שונים. כיצד מאקה יכול לעזור לכם ולמה כדאי לכם לצרוך אותו.

מאת: דודישדיאטה ותזונה16/03/181418 צפיות
כיום כולנו יודעים שעודף משקל הוא לא בריא. אורח החיים העכשווי הביא לנו את שומן הטראנס, העבודות הסטאטיות וחוסר התזוזה שלנו לאורך היום

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/1811244 צפיות
מגנזיום הוא מינרל חשוב לתפקוד תקין של גוף האדם, מבדקים בישראל מצאו שהישראלים סובלים מחוסר חמור במגנזיום בערבות הרגלי השתייה בישראל. כיצד מגנזיום משפיע על הגוף והאם כדאי לי לצרוך אותו?

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/181667 צפיות
תבלין הכורכום הפופולרי משמש את התרבות ההודית כבר אלפי שנים בטיפול בבעיות בריאותיות שונות. מחקרים אחרונים על תבלין הכורכום השאירו את המומחים פעורי פה לנוכח היכולות האנטי דלקתיות שבחומר הפעיל בתבלין הכורכום - הכורכומין. כיצד הכורכומיו עובד וכיצד הוא יכול לסייע לטיפול בבעיות רפואיות שונות.

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה15/01/181669 צפיות
גרסיניה קמבוג'יה הוא להיט הרזיה שכבש את העולם בעקבות תכניתו של ד"ר אוז מתכנית הבריאות האמריקאית. כיצד גרסיניה קמבוג'יה יכול לסייע לכם לרדת במשקל?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica