מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית שפוגעת ברירית מערכת העיכול ויכולה להופיע בכל רקמה באזורי מערכת העיכול: החל מחלל הפה ועד לפי הטבעת. במרבית המקרים, מחלת קרוהן פוגעת בחלק הסופי של צינור המעי הדק (באזור המעבר בין המעי הדק למעי הגס).
מהם התסמינים של מחלת קרוהן?
שלשול כרוני, מהווה לרוב את הסיבה הראשונה לפנייה לרופא, יחד עם כאבי בטן עזים, חום נמוך, אובדן במשקל, שלשולים , חוסר תיאבון ולעיתים אנמיה. המחלה בנויה מסדרות חוזרות ונשנות של התקפים ותקופות הפוגה, כאשר אין בנמצא טיפול תרופתי לריפוי, והטיפול בחולי קרוהן מתבסס על הארכת ההפוגות ככל האפשר (רמסיה).
מהם הגורמים למחלת קרוהן?
עפ"י הספרות הרפואית, הגורמים למחלת קרוהן הם תורשתיים (גנטיים) ואוטואימוניים, אולם יותר ויותר עדויות (שטרם הוכחו) מצביעות על כך שמאחורי ההתפרצות הראשונית עומד לחץ נפשי, בעיקר אצל בקרב נוער וצעירים.
איך מאבחנים מחלת קרוהן?
אבחון מחלת קרוהן מתבסס על תשאול החולה וצילום המעי הדק במטרה לאתר לולאות מעי מודלקות ומוצרות. אבחנת מחלת קרוהן נעשית על ידי שלילת קיומה של קוליטיס – באמצעות ביופסיה, קולונוסקופיה וצילומי מעיים. גם כאן, הטיפול המקובל הוא בתכשירים נוגדי-דלקת, כמו רפאזל וסלאזופרין, או תכשירים לדיכוי המערכה החיסונית, כמו קורטיזון ואימוראן - בדומה לקוליטיס. לעיתים, בשלבים מתקדמים של קרוהן, משתמשים בעירויים של תכשירים נוגדי TNF , כמו רמיקייד או הומירה, אולם הסיכון לתופעות לוואי בהם הוא גבוה
כשהמחלה פעילה לאורך זמן היא פוגעת באיכות חייו של החולה ובתפקודו. החולים סובלים משלשולים רבים, נראים חולים ותשושים, והם מוגבלים בחיי היומיום.
איך מונעים הופעה של תסמיני מחלת קרוהן?
מכיוון שהסיבות להתפרצות מחלת קרוהן אינן ברורות, אי אפשר למנוע אותה. עם זאת חלק מהתרופות הניתנות לחולים מסייעות במניעת התפרצויות חוזרות. אלה שיכולים לנסות ולעזור לעצמם במניעת ההתפרצויות הם חולים הסובלים מהיצרויות במעי. הם צריכים להימנע ממאכלים המכילים סיבים ותאית, שכן חומרים אלה אינם מפונים טוב מהמעי, ועלולים ליצור פקעות החוסמות את המעיים.
מה האלטרנטיבה לטיפול במחלת קרוהן?
מטרת הטיפול בחולה קרוהן היא להחזיר את החולה לתפקוד רגיל ושגרתי, ללא צורך בתרופות, לאורך זמן רב ככל האפשר. ברוב המקרים, החולה סובל מחסר תזונתי חריף, על רקע הפרעות בספיגה והימנעות ממרכיבי תזונה חשובים, לאורך שנים. לכן, ללא השלמת הרכיבים התזונתיים ויצירת בסיס הולם, לא ניתן לרפא את הדלקת.
הטיפול במחלת קרוהן הוא אינדיבידואלי ומתבסס על התרשמות קלינית מהמטופל, תוך התייחסות למצב הגוף, הרכב התזונה, דרגת הסבל, משך המחלה, היקף הירידה במשקל, התרופות הנלוות והפגיעה באיכות החיים הכוללת.
טיפול במחלת קרוהן באמצעים משלימים:
* עירויי ויטמינים ומינרלים, ברזל ואומגה 3 – זו הדרך היחידה לעקוף את מערכת העיכול, לאפשר לגוף לקבל ישירות את החומרים הדרושים לו וליצור את הבסיס התזונתי הנדרש לריפוי הדלקת, לקיום תקין ולחיזוק הגוף.
* שינוי הרגלי האכילה ומרכיבי התזונה (לפי שיטת ד"ר מאייר) ובנוסף,הדרכה תזונתית אישית.
* קוליביוגן (תוסף חלבון)ותכשירים טבעיים אחרים – מסייעים בריפוי הכיב ובבניית רירית המעיים והקיבה מחדש.
* תערובת חמצן ואוזון (בזריקות ובחוקן) - לטיפול בדלקת.
* המשך השימוש בתכשירים המקובלים, במידת הצורך, תוך הפחתה הדרגתית עד להפסקה מוחלטת.