לימודי תזונה הפכו לתחום לימודים פופלארי ומבוקש, וזאת בשל מהפכת הבריאות בה אנו נמצאים. הסיבה הראשונה לכך היא שמוסדות רבים החלו מבקשים אנשי תזונה למשרדיהם, על מנת להעמיק את רמת המודעות של עובדיהם בתחום. גם תוכניות הטלוויזיה מקדישות זמן רב יותר לתוכניות העוסקות בבישול בריא, בפעילות גופנית או בשמירה על אורח חיים בריא. גורם נוסף שהביא לשיפור מעמד מדעי התזונה הינו המחקרים הרבים שנערכו בתחום, והרואים בתזונה חלק ממדעי הרפואה, משום שהיא משפיעה רבות על בריאות האדם.
ודאי שאלתם את עצמכם לא אחת איזה מזון רצוי לו לאכול? ממאילו מאכלים כדאי להימנע? מהי הכמות המומלצת לאכילה? ועוד שאלות רבות אחרות. למעשה, כולנו קשורים לתזונה באופן כזה או אחר, וזאת משום שכולנו צורכים את מרכיבי התזונה: פחמימות, חלבונים, שומנים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, אשר נועדו לבנות את גופנו, את התאים, הרקמות והאיברים, ומאפשרים קיום תהליכי חיים ושמירה על בריאותינו. לימודי תזונה במסלול תואר ראשון במדעי התזונה או במסגרת קורס תזונה מספקים מענה על שאלות אלו ועוד רבות אחרות.
אז מה הם בעצם מדעי התזונה? מדעי התזונה בהגדרתם נתפשים כמדע החוקר את המזון ואת מרכיביו, ובוחן את פעולתם ואת השפעתם ההדדית בעת בריאות ובעת מחלה. הידע הרפואי והתזונתי עשויים להגדיל את סיכויי האדם להיות בריא יותר ולמנוע מחלות מסויימות, וכך להתגבר על חלק מהמחלות ביתר קלות. לימודי תזונה מאפשרים למשתתפים לרכוש ידע נרחב אודות עקרונות התזונה ומרכיביה, יסודות התזונה הבריאה והקשר בינה לבין מחלות, מצבים נפשיים וריפוי. הלימודים מתמקדים בצריכת מזון בעיקר ע"י בני אדם, הצורכים סוגים רבים של מזון מן החי ומן הצומח.
כפי שציינתי בשורות הקודמות, ניתן ללמוד את מקצוע התזונה במסגרת תואר ראשון במדעי התזונה, הנפרס על פני כ- 3 שנים, ונלמד בכמה מסלולים אפשריים, כמו: תואר ראשון B.A במדעי התזונה, תואר ראשון B.Sc בביוכימיה ומדעי המזון, לימודי הנדסת כימיה ומזון וכו' או במסגרת מגוון לימודי תעודה והעשרה בתזונה, ביניהם: קורס יועץ תזונה בכיר, שיטות תזונה טבעית, קורס תזונה הוליסטית, קורס תזונה בראייה מערבית ובראייה סינית, קורס תזונה כמרפא, לימודי תזונה למתאמנים, לימודי תזונה קלינית טבעית, תרפיה בתזונה ואבחונים ועוד.
ואיפה אפשר ללמוד? אז ככה: ניתן ללמוד באוניברסיטה העברית בירושלים או במגוון מכללות ללימודי תזונה, ביניהן: המכללה האקדמית תל-חי, המרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון, מכללת רידמן, מדיסין קולג' מבית המכללה למינהל, מכללת סמינר הקיבוצים, מכללת מהות, המכללה האקדמית גליל מערבי, המכללה האקדמית גליל מערבי, בית הספר לרפואה משלימה של המכללה האקדמית בוינגייט, יובל, המכללה האקדמית לחינוך אחוה, מירב ועוד.
אז מה לומדים?אם תבחרו ללמוד בקורס תוכלו למצוא את הנושאים הבאים: אבות המזון, מערכת העיכול, תהליכי מטאבוליזם, תזונה ייחודית להיריון, תזונת תינוקות ילדים ונוער, תזונה בגיל המעבר, טיפול תזונתי למחלות שונות, תהליכי הרזייה והשמנה, מזון אורגני, תזונה – מיתוסים נכונים ושגויים, טרנדים בתזונה, תוספי מזון, ויטמינים ומינרלים מהמזון, תזונה ואורח חיים בריא בגילאים השונים, הפרעות אכילה והתמכרויות אצל ילדים מתבגרים ובוגרים, ריפוי ומניעת מחלות באמצעות תזונה נכונה, תפריט מאוזן, הכרת הערכים הקלוריים של מזונות, בדיקות רפואיות חשובות, תזונה וספורט – הקשר ביניהם, סקירת דיאטות נפוצות ועוד.
במסגרת לימודי מדעי התזונה לתואר ראשון תוכלו למצוא את נושאי הלימוד הבאים: מדעי הטבע, מדעי החיים, מדעים מדויקים, מדעי החברה, ביוטכנולוגיה, מדעי הסביבה, כימיה, כימיה אורגנית, כימיה פיסיקלית, ביוכימיה, מתמטיקה, סטטיסטיקה, יישומי מחשב, פיסיקה, כימיה וביוכימיה של מזון, אנטומיה ופיסיולוגיה של האדם, גנטיקה, מדעי הצמח, מבוא לכלכלה, חקלאות מודרנית, מיקרוביולוגיה כללית, ביולוגיה, אבולוציה, אחסון פירות וירקות, מיקרוביולוגיה וסניטציה של מזון, אנליזה של מזון, טכנולוגיה והנדסת מזון, אריזה, אירוח, הכנת מזון, חישת מזון, פיסיקה וטכנולוגיה של מזון, חקיקה בתחום המזון, מים בתעשיית המזון ,ניהול שירותי מזון, גידול ירקות, איסום תבואות וזרעים, טיפול ומחזור פסולת חקלאית ועירונית, איכות מים השבחה והשבה, עקרונות התזונה של חיות המשק ועוד.
ואיך אפשר להתקדם מכאן? ובכן, בוגרי לימודי תזונה יכולים להשתלב במגוון מקומות השמה, כמו: בתי מלון, מוסדות חינוך, מוסדות לקשישים, קופות ובתי חולים, חברות לייצור מזון, תעשיות המזון ובענפי המלונאות והתיירות וזאת כדיאטנים (שימו לב, שנדרשת הכשרה נוספת מעבר לתואר הראשון, תעודת דיאטן מוענקת ע"י משרד הבריאות), כתזונאים, כמנהלי מערכות מזון וכמפתחי מזון, כיועצים תזונתיים אישיים או תעשייתיים, כמדריכים ומחנכים לתזונה נכונה וכך הלאה.
אז שיהיה לכם בהצלחה, ותזכרו – לא צריך ללמוד תזונה כדי לשמור על תזונה נכונה.