חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

‏תקציר : מערכת השתן - יעקב עזרא

‏תקציר : מערכת השתן  - יעקב עזרא

מערכת השתן

‏בתהליך פירוק חומרי המזון ליצירת אנרגיה, נוצרים מוצרי לוואי המופרשים מהגוף: פחמן דו חמצני, מים, אוריאה, חומצה אורית (פירוק חלבונים). חומרים אחרים מופרשים: מלחים-נתרן,

‏אשלגן, כלור. ההפרשות הן על ידי העור, הריאות המעיים ובעיקר הכליה המווסתת הפרשות אלו על ידי מעבר חומרים דרך קרומי תאים.

‏מעבר חומרים דרך קרומים

        1 ‏.    ספיגה פאסיבית - אין השקעת אנרגיה .

‏דיפוזיה - מעבר חומרים מאזור של ריכוז גבוה לאזור של ריכוז נמוך עד שהריכוז בשני האזורים שווה. העברה בעקבות מפל ריכוזים דרך ממברנה חדירה לגמרי. דוגמא: חומרים הנמסים בשומן (חמצן, מימן ופחמן דו חמצני) ומולקולות קטנות מאוד (מים, נתרן, אשלגן, אוריאה, כלור).

‏אוסמוזה - מעבר מים דרך ממברנה חדירה למחצה. המעבר הוא מאזור של חומר בריכוז נמוך לאזור חומר בריכוז גבוה .

        2 ‏.    ספיגה אקטיבית - מעבר חומרים מאזור של ריכוז חומר נמוך לאזור של ריכוז חומר גבוה.

‏כנגד מפל הריכוזים - יש השקעת אנרגיה. דוגמא: משאבת נתרן ואשלגן - לפוטנציאל החשמלי של התא, גלוקוז, חומצות אמינו. אפיתל במעי, צינורות הכליה, אפיתל של בלוטות זיעה.

‏מרכיבי מערכת השתו

‏הכליות - KIDNEY ‏ הצינורות מובילי השתן - URETER ‏,שלפוחית השתן - URINARY BLADDER ‏, והשופכה . URETHRA ‏.

‏מיקום וגודל הכליות - משני צידי עמוד השידרה, בגובה חוליות T12 -T1 ‏. הכליה הימנית נמוכה מהשמאלית בגלל נוכחות הכבד. הכליות עטופות ברקמת חיבור אורך 10 ‏ - 12.5 ‏ס"מ, 6 ‏ ס"מ רוחב. מעליהן בלוטות יותרות הכליות ADRENALS GLANDS

‏מבנה הכליה - הכליה מורכבת מקליפה וליבה. הקליפה רוחבה כ 1.5 - ‏ ס"מ, הליבה בנויה פלחים פלחים בצורת משולש, הקרויים פירמידות וביניהם רקמת חיבור . ראש הפירמידה (פיטמה) מסתיים באגן הכליה- RENAL PELVIS ‏ - שק חלול, הנמצא בין הפטמות לבין שער הכליה אליו עובר השתן ומשם לצינורות השתן .

‏כלי דם - מאבי העורקים יוצאים עורקי הכליות, אחד לכל כליה. הללו נכנסים לכליות דרך שער הכליה ומתפצלים בין האונות. לכל פקעית יש ועורקיק הנכנס פנימה ועורקים יוצא ההופך לורידונים ולוריד הכליה. הדם בפקעית מגיע לצרכי סינון

‏הנפרון NEPHRON ‏- היחידה התפקודית של הכליה, ישנם כמליון נפרונים בכל כליה .

‏הנפרון כולל את: הפקעת - GLOMERULUS ‏ ואת אבוב הכליה - RENAL CORPUSCLE ‏, המורכב מהצינורית המפותלת המקורבת - PROXlMAL CONVOLUTED TUBULE ‏, הלולאה על שם הנלה - LOOP OF HENELE ‏ וו המפותלת המרוחקת DIST AL CONVOLUTEDTUBULE ‏. אבובית הכליה מתנקזת לצינור מאסף COLLECTING  ‏- DUCT ‏ המגיע לאגן הכליה.

‏תפקעת - רשת נימים בצורת כדור זעיר הנתונה בקופסית על שם באומן - BOWMAN CAPSULE ‏. הדופן הפנימית של הקופסית עוטפת את הנימים והדופן החיצונית מתמשכת ויוצרת את אבובית הכליה .

‏תפקודי הכליה

‏התאמת הכמות והרכב הנוזלים החוץ תאיים לפי צרכי הגוף המשתנים. קיימים 3 ‏תהליכים ראשיים ביצירת השתן: סינון, ספיגה חזרה, ריכוז ודילול השתן.

‏הסינוו - FILTRATION ‏ - מתבצע בפקעיות. כרבע מזרימת הדם מגיעה לכליות ( 1300 ‏ מ"ל לדקה). הדם נכנס לנימים בלחץ גבוה ונדחף דרך פתחים קטנים בדפנות לחלל הקופסית. הסינון סלקטיבי בהתאם לגודל המולקולות. התסנין, מכיל את כל החומרים הנמצאים בפלסמה פרט לתאי דם, טסיות דם וחלבונים. תהליך הסינון תלוי בלחץ דם יחסית גבוה. קצב הסינון הפקעתי

‏- 180- GLOMERRULAR FILTRATION RATE ‏ליטר ביממה. השתן המופרש ביממה - 1-1.5 ‏ליטר.

‏הספיגה חזרה - REABSORPTION ‏ בעיקר בצינורית המקורבת המפותלת - ספיגת

‏החומרים, הנחוצים לגוף, מתוך חללי צינורות הנפרון חזרה לנוזל הבין תאי ולדם. כ- 99% ‏ מהתסנין נספג מחדש, 80% ‏ בצינורית המקורבת.

‏ריכוז תשתן - ודילולו מתבצע בלולאת הנלה בעיקר על ידי ויסות המים והנתרן.

‏הלולאה מורכבת משתי זרועות - יורדת ועולה. בחלק היורד נתרן עובר לתוך הצינורית (פסיבית) ומים נספגים ברקמה מסביב, בחלק העולה נספג הנתרן.

‏מהלולאה הנוזל עובר לצינורית המרוחקת ומשם לצינורית המאספת. חדירות צינוריות אלו למים נקבעת על ידי הורמון בשם הורמון נגד הפרשת שתן - ADH) HORMONE ANTI DIURETIC ‏). הפרשה רבה של ההורמון תגרום לעליית חדירות הצינוריות, לספיגת מים מוגברת וליצירת שתן מועט ומרוכז .מיעוט בהפרשת ההורמון (מצב של עודף נוזלים בגוף) - תגרום ליצירת שתן דליל ובכמות רבה. הגירוי ‏להפרשת ההורמון הינו מחסור של נוזלים בגוף או עליית ריכוז המלחים בדם.

‏השתן - נוזל המכיל בעיקר מים, אוריאה ומלחים כנתרן וכלור.

‏מנגנוני ויסות תנתרן -

‏בצינורית המרוחקת אליה מגיע רק 15%‏ מהנתרן. פועל ההורמון אלדוסטרון ALDOSTERONE ‏ הגורם לספיגת נתרן .

‏עליה בריכוז ההורמון תגרום לעלייה בספיגת הנתרן ולירידת ריכוזי הנתרן בשתן ולהפך . האלדוסטרון מופרש מיותרת הכליה ומווסת על ידי:

     1 ‏.  ירידת ריכוז המלחים בגוף .

2 ‏. ירידת לחץ הדם בכליה.

‏העלייה בנתרן תגרום לצבירת מים ולהעלאת נפח נוזלי הגוף והעלאת לחץ הדם.

‏הטלת שתן - השתן מגיע לשלפוחית השתן דרך צינורות השתן - שני צינורות שריריים אורך 25 ‏ס"מ 2.5 ‏ קוטר. שלפוחית השתן - שק שרירי המאחסן את השתן. בבסיסי השלפוחית יש רקמת שרירים הנקראת הסוגר הפנימי הנפתחת בהתכווצות השלפוחית. השופכה - צינור המוקף בשכבת שרירי שלד.

בכיווץ, ‏מוחזק השופכן סגור והוא נקרא הסוגר החיצוני. סוגר זה מעוצבב על ידי עצבים שניתן לשלוט בהם אך עד גבול מסוים .

‏הטלת השתן היא רפלקס שידרתי אך יכול להיות מושפע מהמוח. השלפוחית מעוצבבת על ידי סיבים פארה-סימפטיים הגורמים לכיווצה. במבוגר, כמות שתן של 300 ‏ מ"ל בשלפוחית גורמת להתחלת רפלקס של ‏כווץ השלפוחית. אצל תינוקות פועל הסוגר הבלתי רצוני בלבד.

‏תפקידים אחרים של הכליה:

‏שמירה על מאזן נורמאלי בין מים למלחים (במיוחד נתרן) . שמירה על הלחץ האוסמוטי של נוזלי הגוף על ידי איזון בין מים ונתרן.

‏השתתפות במאזן החומצי-בסיסי.

‏הפרשת יוני מימן אל הצינורית.

‏השתתפות בייצוב לחץ הדם - ירידת לחץ הדם בתוך הכליה או אספקת דם פחותה לכליה

‏מסיבות שונות (היצרות עורק הכליה, חסימת עורק הכליה, דלקות תוך כלייתיות, ירידה כללית של לחץ הדם) גורמות להפרשת חומרים המעלים את לחץ הדם.

יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:

1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף

2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי

3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140                            
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר.
ארגון הבריאות והכושר הישראלי -

אתר הדיאטות עיצוב וחיטוב הגוף: http://www.dietme.co.il/

תזונה באיות ודיאטות: http://kobi-diet.up.co.il

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

קובי עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטה מהירה דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר.
ארגון הבריאות והכושר הישראלי

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יעקב קובי עזרא

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201659 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ילדים15/09/191632 צפיות
גדילה לגובה וצמיחה במימדי הגוף - קובי עזרא. ראשית יש להבין שלוחית הגדילה ממוקמת בין האפיפיזה והמטפיזה ומורכבת משלושה אזורים (אזור מנוחה, ריבוי והיפרטרופי).

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ורפואה כללי25/08/131916 צפיות
סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) סוכרת מסוג 2 בעבר כונתה סוכרת מבוגרים, היות ובעבר כמעט ורק מבוגרים ובעיקר שמנים סבלו ממנה. כיום עם מגפת ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער, חלה עלייה בתחלואה של סוכרת סוג 2 בילדים ונוער, זאת עקב ההשמנה אשר נובעת מתזונה בלתי נאותה וחוסר פעילות גופנית. בסוכרת סוג 2 נוצרת תופעה של תנגודת הגוף להורמון אינסולין וכך בהמשך הפרשת אינסולין מוגברת, ובסופו של דבר ירידה בכמות האינסולין המופרשת מבלוטת הלבלב, כך לנעשה נוכל להבחין בעליית רמות הסוכר בדם, מצב המכונה היפרגליקמיה והתפתחות סו

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה18/08/131607 צפיות
דיאטה, ודיאטות בלתי פעילות אם כן נשאלה השאלה מדוע דיאטות אינן פעילות? או לפחות אנו רואים ירידה במשקל בהתחלה, אך כעבור זמן קצר אנו נתקעים! הסיבה העיקרית שדיאטות לא עובדות היא שלכל תוכניות הדיאטה למיניהן יש הנחת יסוד שגויה המבוססת על טיפול בסימפטומים, בגורמים החיצוניים וללא התייחסות לקשר של גוף-נפש הסתכלות מלאה על החיים שלנו. דיאטת מתבססות על כוח רצון ומשמעת עצמית בעיקר בלי לבדוק למה מלכתחילה אוכלים יותר מידי. בנוסף, השינוי המוצע הוא מבחוץ פנימה במקום מפנים החוצה. כלומר, דיאטות מציעות שנשנה את הפ

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה01/08/131677 צפיות
דיאטת אטקינס: ד"ר אטקינס ממליץ בדיאטה שלו לצרוך בכמות כמעט בלתי מוגבלת, את המזונות הבאים: בשר, ביצים, גבינה ושומן, שמן וחמאה, וללא ספירת קלוריות. אך ישנו הצורך להגביל את צריכת הפחמימות מוגבלת לכ- 20 גרם ביום. דיאטה של אטקינס הינה ללא פחמימות לפחות בשלב הראשון. דיאטת אטקינס הידועה גם כדיאטה עתירת חלבונים ושומנים ודלה בפחמימות. למידע נוסף אודות דיאטת אטקינס. התיאוריה שאחרי הדיאטה, לדברי יודעי דבר ואטקינס הינה שלאורך התפתחות האדם, למעשה עד המהפכה החקלאית שחלה לפני כ- 10,000 שנה, האדם כמעט שלא ני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/04/131860 צפיות
מחקר על השפעות של דיאטה ללא פחמימות על פי מחקרים תצפיתיים תוכננו רופאים ומדעני תזונה, נמצאו ביצועים גופניים בלתי תקינים הם נפוצה אך אינם מחייבים תוצאה של דיאטת דלת פחמימות או דיאטה ללא פחמימות. אך יחד עם זאת, שימוש טיפולי בדיאטות קטוגניות לא צריך לחייב הגבלה מכל עבודה פיזית או פעילות גופנית, עם הייחודיות שהיכולת האנאירובית היחידה היא מוגבלת, כגון הרמת משקולות. במקרה זה, בשל רמות הגליקוגן הנמוכים בדיאטה קטוגנית, ספורטאים תחרותיים קשה עד כדי שאינם מסוגלים לעקוב אחרי זה סוג של דיאטה. בשנת 1939 שני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה03/04/131651 צפיות
מיץ טהור מכיל לא מעט סיבים תזונתיים, מיץ צם לעתים קרובות להשתמש בחוקן או משלשלי צמחים או מים מלוחים בתקופת צום יעילים לסלק פסולת מהמעיים והמעי הגס. שיטה נוספת להשגת אפקט זה כרוך קליפות פסיליום בערבוב עם המיץ הטבעי. בגלל שפסיליום אינו נספג לגוף, אך הוא סופח נוזלים באופן משמעות, כך הוא יוצר את העיקר הנחוץ כדי להקל על פינוי.

מאמרים נוספים בנושא בריאות ורפואה כללי

מאת: אבי דוידיבריאות ורפואה כללי04/01/223590 צפיות
איך בוחרים נכון קלנועית שמתאימה לכם ופותרת את בעיית הניידות.

מאת: tiloniבריאות ורפואה כללי15/07/214054 צפיות
מה הצעדים שיש לעשות על מנת להעסיק עובד זר בסיעוד? לרשותכם המדריך המלא

מאת: עופר שלובריאות ורפואה כללי24/09/201859 צפיות
היפוגליקמיה, היפרגליקמיה, סוכרת, סוכרת נעורים, סוכרת סוג 2, סוכרת סוג 1

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי31/05/201672 צפיות
חושדים שיש לכם סינוסיטיס? הכנסו וקיראו על התסמינים והאבחון ועל דרכי ההתמודדות עם המחלה.

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי30/03/201917 צפיות
אחת הבעיות שאנשים רבים נאלצים להתמודד איתה במהלך החורף, זה שיעול עם ליחה. מדובר בשיעול טורדני שיכול להפריע על איכות החיים ביום יום וכן על איכות השינה. ד"ר דויטש מביא לכם כמה טיפים לטיפול

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי09/02/201613 צפיות
כל אחד מאיתנו, בשלב כזה או אחר בחיים מתמודד עם נזלת. זה קורה בדרך כלל כשאנחנו מקוררים, מצוננים, כשאנחנו חוטפים מחלה כזו או אחרת. אך מדוע אנשים מתמודדים עם נזלת כרונית? הבאנו כמה נקודות חשובות

מאת: שלום כהןבריאות ורפואה כללי27/09/192096 צפיות
כל מי שסובל מאקנה, וכבר התחיל לחפש דרכי טיפול או אפשרויות התמודדות עם האקנה, יודע כי מדובר בתחום רחב מאוד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica