רבים שואפים להשפיע על דעת הקהל המקומית והציבורית, אך הדרך אל אמצעי התקשורת השונים איננה קלה. לימודי תקשורת ועיתונאות מקנים כלים מעשיים לשם השתלבות בעולם התקשורת, ומאפשרים להתקדם מבחינה מקצועית. השילוב הייחודי בין תחום התקשורת לתחום העיתונאות מבטיח תוכנית לימודים מרתקת ומעשירה, לצד הקניית מיומנויות פרקטיות הנחוצות בתחום התקשורת. הצד הפרקטי של לימודי תקשורת ועיתונאות כולל התנסות בתחנות רדיו, עבודה במערכת עיתון, ועוד.
בני אדם העבירו מידע מאז שחר האנושות, אך כיום אמצעי התקשורת שונים במידה ניכרת מאלו שהשתמשו בהם בתקופת יוון הקלאסית או ימי הביניים. אמצעי תקשורת חדישים ומאתגרים כמו טלוויזיה, רדיו וכמובן האינטרנט מרחיבים במידה ניכרת את אפשרויות ההשפעה של כל אדם, ומשנים את הדרך בה האנושות מתקשרת. לימודי תקשורת ועיתונאות מאפשרים להבין בצורה מעמיקה את ההיסטוריה של אמצעי התקשורת השונים, וכן את הדרך בה אמצעי תקשורת המונים יוצרים דעת קהל ומכתיבים את סדר היום הציבורי.
לימודי תקשורת ועיתונאות פותחו על מנת להקנות לאנשי התקשורת לעתיד טכניקות תקשורת מתקדמות, לצד ידע תיאורטי נרחב. התנסות מעשית הכוללת כתיבת כתבות וידיעות, ראיונות לכתבות בשטח, הפעלת עיתון, התנסות בעבודה עיתונאית, תרגול ראיון בטלוויזיה ובחירת כותרת תואמת לכתבה הם רק חלק מהנושאים המעשיים אליהם נחשפים הסטודנטים של לימודי תקשורת ועיתונאות. הצד התיאורטי של הלימודים כולל נושאים מרתקים דוגמת סוגי כתבות, אמנות הרעיון, מקורו של המושג ברווז עיתונאי, מעמד העיתונאי כיום, ותכתיבים לכתיבת כתבה.
חשוב לציין כי מוסדות אקדמיים רבים מציעים תוכנית לימודי תקשורת ועיתונאות במתכונת דו חוגית בלבד, כלומר על הסטודנט לבחור חוג לימודים נוסף במהלך התואר הראשון. מומלץ לבחור בתחום הלימודים השני בנושא לימוד משלים, דוגמת סוציולוגיה, כלכלה, משפטים, יחסים בין לאומיים, מדעי ההתנהגות, תואר ראשון רב תחומי במדעי החברה, או היסטוריה. אפשרות נוספת היא לימודי תעודת הוראה, המאריכים את משך הלימודים בשנה אולם מאפשרים להשתלב במערכת החינוך במגוון תפקידים מרתקים.
כיום מוצעים מספר מסלולים של לימודי תקשורת ועיתונאות לתואר שני, למעוניינים לחקור את העקרונות העומדים מאחורי תחום מרתק זה. חשוב לציין כי בדומה למסלולים אחרים של לימודי תואר שני, גם סטודנטים המתעניינים בלימודי תקשורת ועיתונאות לתואר שני יכולים לבחור בין מסלול מחקרי, או מסלול לא מחקרי. המסלול המחקרי כולל מחקר אקדמי נרחב וכתיבת עבודת גמר, ומאפשר להמשיך אל לימודי דוקטורט, ואילו המסלול הלא מחקרי מעניק ידע רחב ומעמיק בקשת רחבה של תחומים השייכים לעולם התקשורת, ואינו מאפשר להמשיך ללימודי תואר שלישי ללא לימודי השלמה.