פלבונואידים - המגנים על קרום התא
הפלבונואידים ( plavonoids) מגנים על התאים.
עד היום שייכו המדענים כ-5,000 כימיקלים המצויים בטבע לקבוצת הפלבונואידים.
הפלבונואידים הם תת-קבוצה של הפוליפנולים (polyphenols ), המהווים אף הם קבוצה גדולה של פיטוכימיקלים (הנ"ל שם כולל לתרכובות טבעיות המצויות במזונות מן הצומח) המצויים בצמחים רבים ומעניקים לכמה פרחים, פירות וירקות את צבעם. מחקרים שנערכו מאז שנות ה 90- של המאה ה20- סיפקו עדויות רבות לכך שנוגדי חמצון פוליפנוליים המסיסים במים יכולים אף הם להעניק הגנה לקרום התא מפני רדיקלים חופשיים (קרום התא הוא הדופן החיצוני של התא).
אולם, יכולתם של הפוליפנולים המצויים במזון להגן על קרום התא שונה בין הפוליפנולים, ותלויה במבנה הכימי של כל תרכובת. אחד מהיותר שכיחים שבין הפוליפנולים מקבוצת הפלבונול (plavonol ).
תוצאות המחקרים מצביעות על כך שרוב הפוליפנולים המצויים בפירות וירקות מספקים הגנה כלשהי על קרום התא.
להלן רשימת הקבוצות הגדולות של פוליפנולים (קרי: פלבונואידים) תזונתיים ומקורות המזון העיקריים שלהם:
• ·פלבונולים - קוורציטים - ( rutin ,myricetin ,quercetin - flavonols
בצל, תפוח, קליפת תפוח, תותימ, תה, יין אדומ, פירות, ירקות, עשבי מרפא, כוסמת.
• ·פלאבנונים - הקזפרטין ( naringenin ,hesperetin - flavanones , fisetin ):
פרי הדר (בייחוד החומר הלבן הספוגי), ירקות, פירות, יין אדום .
• ·פלאבנולימ/פלאבנולימ 3- - אפיגלוקטצ'ין גאלאט, אפיקטצ'ין , (+ )-קטצ'ין, אפיקטצ'ין גאלאט ( epigallocatechin gallate - Flavanols/flavan-3-o1s , epicatechin gallate ,(+)-catechin ,epicatechin ):
תה, קקאו, תותים.
• ·אנתוציאנינימ anthocyanins :
ענבים, תותים.
• ·פרוציאנידינים - :procyanidins
קקאו, תותים, ענבים, תפוחים אדומים, חציל, כרוב אדום, יין אדום, חמוציות .
• ·פרואנתוציאנידינימ : proanthocyanidins
ענבים, יין אדום, תמצית זרעי ענבים.
• ·כורכומינואידים :curcuminoids
תבלין כורכום מלא ( curcumin ) .
עליי לציין שחלק מנוגדי החמצון התזונתיים שמקורם בצמחי מאכל - כולל קרוטנואידים ופוליפנולים רבים - אינם עוברים דרך הריפוד הפנימי של המעיים, ולכן מתרכזת פעילותם העיקרית בצינור העיכול עצמו. פעילותם המקומית במעי כנוגדי חמצון היא כנראה בכל זאת חשובה, משום שהמעי חשוף במיוחד לגורמי חמצון, ומושפע מדלקת ומכמה מחלות, כגון סרטן. יחד עם כמה תרכובות קרוטנואידיות, מהווים הפוליפנולים נוגדי חמצון תזונתיים יחידים במעי הגס, כי הוויטמינים C ו- E נספגים כבר בחלקים העליונים יותר של המעיים.
יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר.
ארגון הבריאות והכושר הישראלי -
www.healthnfit.org
אתר הדיאטות עיצוב וחיטוב הגוף: http://www.dietme.co.il/
תזונה באיות ודיאטות: http://kobi-diet.up.co.il