[מאת ליאור לויט עו"ד לתאונות עבודה]
אנו עדים לאחרונה לעלייה חדה במספר תאונות העבודה הקטלניות שמתרחשות בישראל.נפגעת בתאונת עבודה? יתכן והיא יכלה להימנע. מהם חובותיו של המעביד בשמירה על בטיחותך? כיצד מוכיחים רשלנות מעביד? מה עושים לאחר שנפגעים בתאונת עבודה?
להלן לקט תאונות עבודה שליקטתי רק מהשבוע האחרון -
* בן שישים וארבע נפל מסולם באיזור התעשייה של קיבוץ נצר סירני בו עבד, לאחר שנפל מגובה חמישה מטרים ונפצע באורח אנוש נפטר.
* פועל בשנות השישים לחייו נדרס למוות ע"י משאית לפינוי פסולת בחירייה שנסעה לאחור ולא הבחינה בו.
* פועל זר סביב גיל שלושים, נפל מהקומה ה 3בבניין בראשל"צ בו עבד.מותו נקבע על ידי צוות מד"א.
* טכנאי נהרג במהלך עבודות תחזוקה שגרתיות באנטנת קשר על גג משטרת כפר סבא. האנטנה קרסה כאשר טיפס עליה ומחצה אותו למוות.
חלק מתקריות אילו יכלו להימנע באם המעביד היה שומר על כללי הבטיחות כראוי ואף מקפיד בחומרה על נוהלי עבודה וזהירות. באם לא עשה זאת אפשרי לטעון כי פעולותיו או חוסר פעולותיו הן רשלנות מעביד ולפיכך ניתן לתבוע אותו תביעת נזיקין.
מה לעשות אם נפגעים בתאונת עבודה?
1. לפנות למפקח העבודה האיזורי במשרד העבודה.
2. תביעה לתשלום דמי פגיעה במוסד לביטוח לאומי - ביטוח נפגעי תאונות עבודה. יש לצרף תעודה רפואית ראשונה לנפגע בתאונה עם חתימת רופא. עובד המבוטח בביטוח לאומי שנפגע במהלך עבודתו - פגיעה גופנית או נפשית, אותה ניתן להגדיר כפגיעה בעבודה או מחלת מקצוע, זכאי לדמי פגיעה עד תשעים ואחד יום עבור אי כושרו לעבוד בעבודתו או בעבודה אחרת. לכן, הפעולה הטבעית והראשונה היא לפנות לביטוח הלאומי ולטעון כי כי נזקי הגוף שנגרמו הם כתוצאה מתאונת עבודה.
3. פנייה לקופת חולים – באמצעות טופס למתן טיפול רפואי לנפגע עבודה עבור מוסדות רפואיים וקבלת טופס 17 (התחייבות קופ"ח על תשלום שירות רפואי במקרה של עזרה ראשונה).
4. במקרה של תאונת עבודה קשה - פנייה למשטרת ישראל - תאונה קשה, תאונת דרכים בדרך לעבודה או ממנה ואף תאונות עבודה שהסתיימו במקרי מוות.
[מידע נוסף על פגיעה במהלך תאונת עבודה - רשלנות מעביד]
איך ניתן להוכיח רשלנות מעביד?
קיימים מקרים בהם התאונה קרתה בשל התרשלות המעביד, על שום שלא נקט באמצעי בטיחות ראויים להגנת סביבתו הבטיחותית ועל כן נגרמו נזקי הגוף. בכדי להוכיח טענה זו, צריך בראש וראשונה לקבוע כי אכן ישנו בסיס משפטי ועובדתי לכך שקיימת עילת רשלנות.
עילת רשלנות - מחייבת את העובד שנפגע להוכיח כי המעביד הזיק לו ונהג באופן שלא מצופה ממנו, וכי מעביד סביר אחר לא היה פועל כך בתנאים ובסביבת עבודה דומים. בנוסף יש להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין נזקי הגוף של העובד שנפגע בתאונת העבודה לבין התרשלות המעביד שלו.
מהן חובותה מעביד בשמירה על בטיחות עובדיו?
אחת לתקופה משחרר משרד העבודה ספרי הדרכה שונים לבטיחות בהם ניתן למצוא מהן חובותיו הכלליות של מעביד בנוגע לנוהלי בטיחות. מועברים אף קורסים וסדנאות ללימוד דרכי הפעולה הבטיחותיים במהלך העבודה על ידי המוסד לגיהות ובטיחות.בכדי שעובד יוכל להוכיח טענותיו, עליו יהיה להסתמך על החומר שמועבר במסגרות אליו.
כמו כן,במסגרת חובות המעביד כלפי העובדים שלו,עליו למנות ממונה בטיחות כשיר במקום העבודה לפי שנדרש, שיהיה כפוף הן לו והן למשרד העבודה והרווחה.במידה והייתה חובה למנות ממונה בטיחות שכזה בעבודה במקום בו התרחשה תאונת העבודה, אז יש כאמור משמעות רחבה להפרת חובה זו. בנוסף על אילו, נדרש המעביד לבצע בדיקות רפואיות תקופתיות לעובדיו החשופים לגורמים מזיקים ולמסור מידע ולהדריך את עובדיו בנושאים הבטיחותיים.
כפל פיצוי על רשלנותו של מעביד
באם הצליח עובד שניזוק בנזקי גוף להוכיח את התביעה שלו וביהמ"ש פסק כי הייתה רשלנות של מעביד כלפי העובד שלו, אז מסכום הפיצויים שייפסקו לטובת העובד, יקזז התובע את סך היוון הגמלאות המגיעות לעובד מביטוח לאומי. באופן זה מונע בית המשפט כפל פיצוי.
למאמרים בנושא זה ובנושאים נוספים מאת עו"ד ליאור לויט - פיצויים תאונות עבודה