הרבה פעמים קורה שעוברי אורח נפגעים וסובלים מנזקי גוף בדרגת חומרה כזו או אחרת, כתוצאה ממפגעים שבתחום אחריותה של רשות מקומית או רשות ציבורית. לפי החוק, החוק - רשות ציבורית, לרבות עירייה, נושאת באחריות "לדאוג לתיקונו, ניקויו, הזלפתו, תאורתו וניקוזו של רחוב שאינו רכוש הפרט, וכן למנוע ולהסיר מכשולים והסגת-גבול בו".
כבעלת האחריות, על העירייה לנקוט אמצעי-זהירות נאותים נגד תאונות בשעת בנייתם או תיקונם של רחובות או תעלות. משמעות הדבר היא כי אם נפל אדם ברחוב, כתוצאה מהימצאותו של מכשול כלשהו המצוי על המדרכה או על הכביש, ובכל מקום ציבורי אחר, הוא זכאי לקבל פיצוי על נזקי הגוף שנגרמו לו, ישירות מבעל המקום או הרשות הציבורית אשר בתחום שיפוטה אירעה הנפילה,. לחילופין, יתקבל הפיצוי באמצעות חברת הביטוח המבטחת אותה ובשלה נגרם המפגע שהביא לתאונת הנפילה. מפגעים אלה יכולים להיות למעשה כל מכשול שבדרך, ובכלל זאת: כל מכשול שמונח על הדרך. לדוגמה – נפילה ברחוב עקב בור, פח זבל בולט שאינו מוצב במקומו, שבר במדרכה, משטח לא רציף אחר שגורם מעידה ו/או חבלה, תלוי בגודל המפגע.
האירוע הנפוץ ביות הוא החלקה על מדרכה, ומיד אחריו. היעדר תאורה מספקת ברחוב, שבעטיה אין ראות טובה של הדרך וכך קורות נפילות, מעידות, החלקות ופציעות. בהחלט יש עילה לתבוע רשות ציבורית עקב מקרים כאלה. לא כולם יודעים, אבל גם מדרכות חלקות מדי שאנשים עלולים להחליק עליהן ולהיפגע, או שקיות זבל שדולפות מפחי אשפה אל מדרכה, נחשבות לרשלנות מצד רשות עירונית.
למאמרים נוספים: עו"ד לפיצויים
כמובן שיש להוכיח, במקרה של נפילה ברחוב וכדי לקבל פיצויים, שהעירייה ידעה על המכשול, או צריכה הייתה לדעת על קיומו. אם המכשול היה ידוע ולא נעשה דבר כדי להסירו, מדובר ברשלנות. חוסר ידיעה אינו פוטר מאחריות, אלאאם כן יוכח שמתקיימים נהלים המבטחים סיורים יזומים ופיקוח לבדיקת קיומם של מכשולים.
ישנם מספר פסקי דין המדגישים את חובת רשות ציבורית, לרבות העירייה, לדאוג למניעת מכשולים . אמנם בית המשפט עמד על כך כי, כבישים ודרכים אינם משטח סטרילי, אך עדיין מחובתה של רשות ציבורית לעשות כל הדרוש לשמירה על בטחון הציבור בתחומיה. לכן, מפגעים המהווים מכשול מהותי אשר לא תוקנו על ידי העירייה וגרמו לנזקים לעוברי אורח – הם בתחום האחריות של העירייה.
הנפגעים זכאים לפיצוי כספי מהרשות הציבורית שבתחומיה ארעה התאונה, גם אם לא נותרו אחוזי נכות בעקבות התאונה, אלא אף בשל נזקים שהותירו כאב וסבל בלבד לנפגעים.
במקרה שנפגעתם כתוצאה ממכשול העונה על התנאים שפורטו עד כאן, כך מומלץ לפעול:
לצלם את מקום האירוע, את המפגע עצמו וכל דבר שנראה רלוונטי.
לאסוף נתונים על עדים שראו את המקרה/ הנפילה ברחוב; לרשום שם ומשפחה ;תעודת זהות.
לפנות לטיפול רפואי ולספר שם את פרטי התאונה.
להתייעץ עם עו"ד המנוסה בתביעות נזיקין.
גובה הפיצויים
עוצמת הפגיעה והנזק שנגרם לנפגע הם מרכיבים חשובים בגובה הפיצוים שיפסקו, כמו גם גיל הנפגע – ככל שהוא צעיר יותר יהיה הפיצוי גבוה יותר. ישנן תאונות נפילה שלא מתגבשות לכדי נכות, אבל הן גורמות כאב וסבל. כדאי לדעת שגם על כאב וסבל מגיעים פיצויים, בהתאם לנסיבות.
אם אין לנפגע עבר רפואי קודם, לא תוכלנה העירייה וחברת הביטוח לטעון כי מדובר בנזק שנגרם עקב בעיות העבר שלו, וגם זה עשוי להקל עליו לקבל את הפיצוי בעקבות התאונה.
המאמר התפרסם לראשונה באתר של ליאור לויט, עו"ד לנזיקין