בשנים האחרונות, הפכו אופניים חשמליות לפופולאריים יותר ויותר, כך שכעת ניתן למצוא אותם בכמויות מרשימות בכל רחבי מדינת ישראל. הבעיה העיקרית היא שגם המשתמשים בכלי תחבורה נוח זה חשופים לפגיעות: המהירות בהם גבוהה הרי, והנסיעה היא בכבישים או במדרכות. המצב הופך למורכב יותר כשמתבוננים על כך שלכלי תחבורה אלה אין ביטוח, וגם לא רישיון.
אז על מי מוטלת האחריות במצבים של פגיעות אלה או בפגיעות אופניים מוזרות אף יותר? ומי יעניק את הפיצויים?
כך הביטוחים האחרים נכנסים לתמונה
מספר פוליסות ביטוח נכנסות לתמונה במקרה של פגיעות במהלך רכיבה באופניים חשמליות. הראשונה היא ביטוח דירה, אשר כולל פעמים רבות אחריות כלפי פגיעות בצד שלישי, וזאת עבור נזקים גופניים בשטח ישראל - ואפילו מחוץ לדירה. תחת אחריות זו, בהמשך לכך, ניתן לבקש מחברת הביטוח לכלול כיסוי גם עבור הרכיבה על אופניים חשמליות, ואפילו כאשר יש החרגה, לכאורה, של כלי התחבורה מהפוליסה.
ביטוח תאונות אישיות, וביטוחי החיים למיניהם, עשויים אף הם להיות רלוונטיים לסוגיית הפיצויים. הם מתייחסים לפגיעות או לנכויות מתאונת דרכים, ולעיתים גם בכל הנוגע לאופניים חשמליות. במקרה הזה, חשוב לברר כי הפוליסות מאפשרות לקבל מספר פיצויים במקביל על אותה פגיעה.
כאשר הפגיעה נעשית במהלך הנסיעה לעבודה או ממנה, או אפילו כחלק משגרת העבודה עצמה, ניתן להגיש תביעה עבור המוסד לביטוח לאומי, ולדרוש שפגיעה זו תוכר כתאונת עבודה לכל דבר ועניין. כאן, אחוזי הנכות שייקבעו ישפיעו על הפיצוי שיקבל האדם הנפגע, אם בכלל. פגיעה אשר לה אחראי נהג אחר, תאפשר לתבוע את חברת הביטוח שלו – ממש כמו במקרה של תאונת דרכים "רגילה".
על הבעייתיות שבהיעדר החקיקה
כל הכלים שהובאו מעלה יכולים לסייע לנפגעים במהלך רכיבה על אופניים חשמליות לקבל פיצויים, בשיעור זה או אחר: בסופו של דבר, מאפייני המקרה הספציפי, כמו גם הביטוחים שמחזיק אותו אדם, מקבלים את החשיבות המכרעת. אלא שייתכן מאד שהמצב ישתנה בעתיד הנראה לעין, וזאת עקב היעדרם של חוקים ברורים בישראל ביחס לאופניים החשמליות כמכלול.
נכון לעכשיו, מסיבות בירוקרטיות אלה או אחרות, נושא האופניים החשמליות לא מוסדר בחוקי התחבורה של מדינת ישראל. מכאן, נובע שהרכיבה עליהם אינה חוקית – הנושא, חשוב לציין, אינו נאכף כיום כלל על ידי משטרת ישראל, וזאת עקב היעדר החקיקה הזו בדיוק. זהו מצב מורכב, שברור שצריך שיימצא לו פתרון ראוי בעתיד הנראה לעין. סביר מאד להניח שכשהדבר הזה יקרה, תימצא תשובה חד משמעית ואחידה יותר גם לשאלת האחריות על הפגיעות.