תאי הגזע של האדם הינם תאים ראשוניים, וככאלה יש להם יכולת מדהימה להתמיין כמעט לכל תא בגוף בהתאם לאות מיוחד שתא הגזע מקבל מהאיבר אליו מתמיין. תאי הגזע מהווים מאז תחילת המאה ה-20 מוקד משיכה לחוקרים ורופאים מכל העולם. מה שמרתק כל כך בתחום הזה היא העובדה שיש אינסוף אפשרויות לשימוש בתאי גזע, רובם ככולם מצילי חיים. תחום המחקר ה"עתיק" ביותר בנושא עוסק בחידוש רקמות שריר ושומן בגוף האדם מה שנותן מענה וטיפול לחלק מהמחלות התורשתיות הקשות ביותר. ישנם מספר סוגים של תאי גזע המאופיינים ע"פ מקורם:
- תאי גזע מדם טבורי
- תאי גזע ממח עצם
- תאי גזע ממוך השן (שיני חלב, בינה וכו'...)
כל סוג כזה יכול להתמיין לתאים מסוג שונה, כאשר דם טבורי יכול להתמיין לכל סוג שכם הוא מכיל תאים עובריים- כאלו המרכיבים את כל אברי הגוף. דם טבורי נלקח בעת הלידה מהשלייה הנפלטת החוצה, בעוד תאי גזע ממח העצם נשאבים מעצמותיו של אדם בוגר בתהליך פולשני (ולעיתים כואב).
תאי גזע ממוך השן הם תחום המחקר החדיש ביותר בנושא שימור תאי גזע. מדובר בגילוי של מדען אמריקאי שהחליט לבדוק את שיני ביתו הקטנה, כשאלו נפלו לראשונה. להפתעתו הוא גילה כי גם בשיני החלב יש תאי גזע המסוגלים להתמיין לתאי שריר,עצב,שומן,עצם ועוד...
למען האמת העובדה שבגוף האדם ישנם מאגרים חבויים של תאי גזע היו ידועים למדענים ברחבי העולם, אך הגילוי של תאי גזע בשיני חלב הוא מהפכני מפני שהוא מאפשר שימור של תאי גזע עבור כל אדם לצורך ריפוי מחלותיו בעתיד. בנוסף הליך השימור מתבצע לאחר שהשן נופלת באופן טבעי ולכן אינו כרוך בכאב או אי נעימות. פשוט ניצול של מה שהטבע עושה כבר מיליוני שנים...
מדוע לשמר עכשיו?
בעצם, מדוע לא? מועד נפילתן של שיני החלב במהלך ילדותינו מציע חלון הזדמנויות נדיר וקצר. נכון להיום אנו לא יודעים אפילו חלק קטן ממה ניתן לעשות עם תאי הגזע. המחקר הראשוני בנושא הוליד תובנה אחת משמעותית- יש לערוך עוד מחקרים מקיפים בנושא כי טמון בו פוטנציאל עצום. שימור תאי הגזע נעשה באותה טכנולוגיה של שימור דם טבורי- הקפאה בחנקן נוזלי, בעזרת שיטה זו ניתן לשמר את תאי הגזע לפחות ל-20 שנים. שימוש מאוחר יותר בתאי גזע מהשיניים יצריך עקירה מיותרת של שיניים טוחנות. העובדה שהיום אין עדיין לתאי גזע שימוש קונקרטי, אינה צריכה להוות שיקול בשאלה האם לשמר. בעולמנו הטכנולוגיה מתפתחת מהר, לעיתים מהר מהמדע, ולאחר הגילוי המופלא הזה ברור שזה רק עניין של זמן עד שהאנושות תגלה כיצד להשתמש בו לטובתה. כשחושבים על הרווח הפוטנציאלי העצום של שימור תאי גזע אלו, הסקפטיות מפנה מקום לראציונליות.