מהי מחלת קרוהן?
קרוהן הינה מחלה דלקתית של המעי שבאופן טיפוסי מופיעה בקצה המעי הדק, אך עלולה לפגוע בכל המעיים. לא ידוע מה הרקע למחלה.
תסמינים של קרוהן
קרוהן מאופיינת בקשת רחבה של תסמינים: דלקות חוזרות ונשנות, צריבה בדרכי השתן, הידבקויות חלקי המעיים, והיווצרות חסימות מעיים ובכיבים, שעלולים להתפתח ולהגיע עד לדופן המעי וליצור פיסטולות ואבצסים. חשוב לציין כי התסמינים הינם מגוונים ומשתנים מחולה לחולה,חלק מהתסמינים הנפוצים כוללים:
דם בצואה
בחילות
כאבי בטן חריפים
תפרחות בעור
שלשולים
חום
ירידה במשקל
איך מאבחנים קרוהן?
אבחנת מחלת קרוהן נעשית על דרך שלילית קיומה של מחלת מעי נוספת - קוליטיס – באמצעות ביופסיה, קולונוסקופיה וצילומי מעיים.
מה הטיפול הקונבצינאלי במחלת קרוהן?
הטיפול המקובל הוא בתכשירים נוגדי-דלקת, כדוגמת רפאזל וסלאזופרין, או לחילופין טיפול בתכשירים שמדכאים את המערכת החיסונית, כמו קורטיזון ואימוראן - בדומה לטיפול במחלת קוליטיס . בשלבים יותר מתקדמים של מחלת קרוהן, נהוג לטפל באינפוזיות של תכשירים נוגדי TNF, כגון רמיקייד או הומירה, אולם הסיכון לתופעות לוואי בהם הוא גבוה ולכן נויטם להעדיף לא להשתמש בהם, אלא במקרים קיצוניים.
קרוהן - דרכים אלטרנטיביות לטיפול
ככלל, מטרת הטיפול בחולה קרוהן היא להחזיר את החולה לתפקוד רגיל ושגרתי, ללא צורך בתרופות, לאורך זמן רב ככל מסויימים של מזונות המכילים מרכיבים חשובים, לאורך שנים רבות. לכן, ללא השלמת הרכיבים התזונתיים ויצירת בסיס הולם, האפשר. במרבית מן המקרים, חולי קרוהן סובלים מחסרים תזונתיים חריפים, עקב הפרעות בספיגה והימנעות מסוגים לא ניתן לרפא את הדלקת.
הטיפול במחלת קרוהן צריך להיות אינדיבידואלי ובהתאמה להתרשמות הקלינית מהמטופל, תוך התייחסות למצב הבריאותי הכללי של המטופל, הרכב התזונה, חומרת הכאב, משך המחלה, היקף הירידה במשקל, התרופות הנלוות והפגיעה באיכות החיים הכוללת.
טיפול יעיל במחלת קרוהן צריך להקיף את מכלול הגורמים ולטפל בכל אספקט בריאותי של החולה:
*מתן אינפוזיות ויטמינים ומינרלים, עירוי ברזל ואומגה 3 – עירויים הם הדרך היחידה המאפשרת לעקוף את מערכת העיכול (שהינה פגומה במקרה של קרוהן), כך שמערכות הגוף מקבלות ישירות את החומרים הדרושים להם ליצור את הבסיס התזונתי הנדרש לריפוי הדלקת, לקיום תקין ולחיזוק הגוף.
*הדרכה תזונתית אישית ושינוי הרגלי האכילה ומרכיבי התזונה (לפי שיטת ד"ר מאייר).
*שימוש בקוליביוגן (תוסף חלבוני) ותכשירים טבעיים אחרים – מסייעים בריפוי הכיב ובבניית רירית המעיים והקיבה מחדש.
*תערובת חמצן ואוזון (בזריקות ובחוקן) - לטיפול בדלקת.
*המשך השימוש בתכשירים המקובלים, במידת הצורך, תוך הפחתה הדרגתית עד להפסקה מוחלטת.