עליה במשקל במהלך ההיריון (פרק 3) – יעקב עזרא
משקל בהריון:
נורמאלי לעלות 3.6 ק"ג במשקל בסיום 20 השבועות הראשונים, ולהעלות עוד חצי ק"ג לשבוע לאחר מכן, בסה"כ מדובר על כ- 12.5 ק"ג יותר. העלייה במשקל אמורה להיות יותר מ- 3.6 ק"ג שומנים אשר משמשים כרזרבה לעזור להבטיח להרה ולעובר מספיק אנרגיה.
שאר המשקל נוצר מהעובר, השליה, עליה בהיקף השדיים, בווליום הדם וצבירת הנוזלים.
עליה בשקל בזמן ההיריון:
חלוקת המשקל
|
שבוע 10 בק"ג
|
שבוע 20 בק"ג
|
שבוע 30 בק"ג
|
שבוע 40 בק"ג
|
סה"כ עליה במשקל
|
0.6
|
4.00
|
8.50
|
12.40
|
עובר ושליה
|
0.05
|
0.7
|
2.50
|
4.50
|
רחם ושדיים
|
0.166
|
0.7
|
1.1
|
1.3
|
דם
|
0.09
|
0.5
|
1.3
|
1.1
|
נוזל חוץ תאי
|
_
|
_
|
_
|
1.1
|
שומן
|
0.319
|
1.8
|
3.5
|
4.00
|
אם העלייה במשקל גדולה יותר, יש לבדוק אם אין צריכת מזון מופרזת או יתכן והיא סובלת מבצקת שנוצרת מצבירת נוזלים. מאחר והדבר החשוב ביותר הוא האם העובר גודל, מדידת המותניים הוא אינדיקציה טובה יותר מאשר המשקל.
תוספת מזון בהריון:
האישה ההרה זקוקה ל- 50!!! קלוריות בסה"כ יותר ליום. מחקר מסוים מצביע שנשים שמנות יולדות תינוקות קטנים יותר מאשר נשים במשקל תקין.
מחקר אחר משווה בין נשים במשקל תקין בתזונה נכונה ונשים במשקל תקין בתת – תזונה והאחרונות ילדו תינוקות קטנים יותר, לכן יש להבטיח תזונה נכונה משולבת בסופלימנטים של ויטמינים ומינרלים ואז אין צורך באכילת יתר במהלך ההיריון.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi
הריון העובר והמינרל אבץ - פרק 2 – יעקב עזרא
אבץ מעורב ביותר מ- 100 תהליכים אינזמטיים בגוף. רבים מהם, קשורים בגדילה. בזמנים של צמיחה (הריון, התבגרות וריפוי פצעים) חסר של אבץ עלול לגרום להרס. למעשה, חסר באבץ קשור לאנומליות גנטיות, היות ו- DNA ו- RNA הכוללים את הצופן לתאים, אינם יכולים לתפקד ללא אבץ.
ריכוזים נמוכים של אבץ נמצאו אצל עוברים מתים ואבות בפוטנציה הפכו לעקרים ללא אבץ. במחקרים של משקל ילוד נמצא – שככל שרמת האבץ בשלייה נמוכה כך העובר קטן יותר וככל שרמות העופרת והקדמיום גבוהים, כך העובר קטן יותר.
התוצאות כה ברורות עד כי ניתן לצפות משקל ילוד והיקף הגולגולת רק לפי האנליזה של מינרלים אלו בשלייה.
נמצאה גם נטייה לריכוז גבוה של אלומיניום, אצל הנשים עם קרע מוקדם של קרומי מי השפיר. (לברזל לא נמצא עם משקל הילוד או נוחות הלידה).
החוקר הראשי האחראי למחקרים אלו, פרופסור בריים-סמית, משוכנע שהקשר בין אבץ ומשקל ילוד הוא חזק ביותר ומאמין שאם תינוק שנולד במשקל נמוך מ- 3000 גר', יש לחשוד מיד בחוסר אבץ.
חוסר באבץ הוא נפוץ היות וגם אם התזונה אופטימאלית, כמעט בלתי אפשרי לקבל מספיק אבץ. המינון המומלץ לאישה הרה הוא 20 מ"ג ולמניקה 25 מ"ג.
אחד הגורמים המשפיעים לחוסר באבץ הוא השימוש הכלל עולמי בדשנים פוספטים. אלו מונעים מהצמח ספיגת האבץ מהאדמה. אחת מהדרכים לגבור על הבעיה זו היא צריכת מזון אורגני.
בשר ודגים מזוהמים היא קריטית, במיוחד בחודשי ההיריון. בבדיקה של דגים ממקור מים מזוהם נמצא כי לא פחות מאשר 30% מהדגים לקו בסרטן, רבים מהן הכבד.
נחושת מול אבץ
דרך נוספת להעלות רמת אבץ היא לבדוק עודף נחושת (נחושת הוא האנטגוניסט לאבץ). רמה גבוהה של נחושת ונמוכה של אבץ גורמת למשל ילוד נמוך.עם זאת, אצל רבים מהתינוקות שנולדו במשקל 4500 גר' ואף יותר נמצאה רמה גבוהה הן של אבץ והן של נחושת. מכאן מקישים שרמה גבוהה מספיק של אבץ מונעת או מקטינה את רעילות הנחושת. הסכנה טמונה בקלות שבה ניתן להגיע לעודף בנחושת מחשיפה לסביבה, ממים הזורמים דרך צינורות נחושת, סירים מנחושת ואף התקן תוך רחמי שעשוי מחומר זה.
ריכוז עודף של ברזל מרוקן מצבורי אבץ
כיום: הסברה היא שהסופלמנטים המסורתיים של הברזל הנלקחים בהריון גבוהים מדי היות ורמתם מרוקנת מצבורי אבץ. במידה ואין רמיזה לאנמיה כתוצאה מחוסר ברזל, 18 מ"ג ליום של ברזל היא יותר מהנחוץ. (אין לשכוח, שאחרי הכל, הפסקת הוסת מצביעה על מצבור גדול יותר בזמן הריון היות ווסת היא הסיבה העיקרית לרמת ברזל נמוכה אצל אישה)
תפוזים עוזרים בספיגת אבץ:
תפוזים, למרות שאינם עשירים בויטמין C, הם מכילים חומצה קריטית שהתגלתה כפקטור להעלאת ספיגה של אבץ. חלב אם המכיל כולוסטרום, גבוה במיוחד באבץ, כמו גם בחומרים מזינים נוספים, והוא חשוב במיוחד במתן התחלה טובה לאחר טראומת הלידה. ייתכן וזו הדרך הטבעית לפצות את התינוק על ההפסד הגדול של אבץ שמתגלה מיד לאחר הלידה, כתוצאה מהסטרס. אבץ, כמו כן, חיוני בשמירת תנועתיות חופשייה של ויטמין A ונשיאתה לכיוון הכבד. לכן, חסר באבץ עלול לגרום לחסר בויטמין הנ"ל מה שחשוב כפלים בהריון.