שבועות הריון – כמה זה בעצם?
במאמר זה אסביר על כל שבועות ההריון בכלליות. נשים אשר נכנסות להריון, נתונות למעקבים בכל שלבי ההריון אצל רופא הנשים שלהן. מה צריך לבדוק? מנתי ניגשים לרופא? אילו דברים יכולים לצוץ בדרך? כל זה ועוד במאמר הבא על הריון, לידה, ביוץ ועוד'.
כיום מקובל לספור את משך ההיריון בשבועות ולא בחודשים, משום שקצב ההתפתחות של העובר ובדיקות המעקב המלוות אותו, מתרחשים בשינויים שאפשר לספור על פי השבועות. כך למשל, ההיריון עצמו מתחיל למעשה רק בשבוע השלישי לספירה זו של שבועות הריון, משום שהם נספרים מהיום הראשון של הווסת האחרונה, כשהגוף התחיל להכין את עצמו להיריון. מרגע ההזדווגות ועד שמגיע הזרע לחצוצרה, שם תחכה לו הביצית, ושם תתבצע ההפריה, עוברת כשעה. מעניין לדעת שהביצית היא למעשה התא הגדול ביותר בגופה של האישה, בעוד הזרע הוא התא הכי קטן בגוף הגבר.
היריון לפי שלישים
במקביל, מקובל לחלק את ההיריון לשלישים, טרימסטרים. השליש הראשון כולל את השבועות 1-13,
השליש השני את השבועות 14-26, והשליש השלישי הוא משבוע 27 ועד הלידה. רק בתחילת השליש השני, כלומר סביב השבוע ה-14 להיריון, ניתן יהיה לראות בבירור את מין העובר. זהו גם הזמן בו הסיכון להפלה יורד, וניתן להרגיש בטוחים יותר בהיריון, וגם לשתף את הסביבה בשמחה ובהתרגשות (כמו גם בחששות, זה טבעי ומובן!). הרופאים סופרים את שבועות ההיריון בתוספת הימים של השבוע נוכחי. כך למשל, אם סיימת את השבוע ה-14, ואת כבר ביום השלישי של השבוע ה-15, הרופא יציין שאת בשבוע 14+3.
כמה זמן זה יימשך?
לפי ההגדרה הרפואית, היריון תקין יסתיים בלידה במועד, כלומר בין שבועות 37-42. ההסבר למועדים שונים של הלידה בקרב יולדות אינו מובן לחלוטין מבחינת המחקר המדעי, אך הריון שלא הסתיים בלידה עד לשבוע ה-40, ידרוש מעקב צמוד כדי לוודא את שלום העובר. חשוב שתהיי במעקב אם זה המצב, אך אל דאגה, הריונות רבים וטובים מסתיימים לאחר השבוע ה-40, ומטרת המעקב הינה רק לוודא ולהבטיח לידה תקינה ובריאה.