מה זה פילאטיס קלאסי?
הפילאטיס הקלאסי הינו שיטת אימון המשלבת מכשירים שונים לצורך חיזוק השרירים העמוקים, אילו הקרובים לעצמות ולמפרקים תוך דגש על חיזוק ה-POWERHOUSE ושרירי הבטן העמוקים.
בשיטת הפילאטיס הקלאסי, אנו מאמנים תוך התייחסות למנח הגופני הנכון עפ'י פרמטרים אנטומיים.
אנו מעוניינים ליצור מרווח מפרקי נכון בין החוליות הגביות ובמפרקי הגוף השונים, לשם שיפור טווח התנועה, הגברת הסירקולציה, הגדלת הגמישות ושיפור היציבה.
בשיטת הפילאטיס הקלאסי אנו מספקים יציבות למפרקים שונים ומאתגרים את היציבות באחרים.
כמו כן, אנו מכוונים ל-workout, אימון גופני ממשי. פילאטיס קלאסי הוא למעשה ספורט המתחשב בבריאות הגוף. מנעד השיטה נע בין אימון גופני לחיזוק, חיטוב ועיצוב הגוף לשיקום פציעות והחזרת טווחי תנועה, תנועות שקשה לבצע וכן סיוע בהתנהלות יומיומית קלה ונכונה יותר.
כמו כן, שיטת הפילאטיס הקלאסי נותנת מענה לפציעות גופניות שונות כגון: גב, צוואר, כתפיים ועוד.
האם כדאי להתאמן עם פציעה?
מומלץ, חשוב וחיוני להתאמן גם כאשר קיימת פציעה. בעזרת שיעורים פרטיים הניתנים בתחילת האימון יוכל המורה לתת את מלוא תשומת הלב והיחס. השאלה החשובה האם המצב אקוטי או כרוני.
ההבדל בין כרוני לאקוטי: כרוני- פציעה ישנה הקיימת בגוף כמגבלה. ניתן לתפקד אך טווחי התנועה מוגבלים בדר'כ מלווה בכאב. אקוטי- עצם הפציעה, הטראומה, המתאמן מצוי בשלב בו לדוגמא הדיסק פרץ/ התקפת כאב. במצב זה טווחי התנועה מוגבלים מאוד, המתאמן סובל מכאב רב, ישנו קושי בתנועה. אנו מאמינים שיש להתאמן במצב כרוני.
במצב אקוטי ניתן להתאמן כאשר המורה והתלמידים מכירים או בהמלצת איש מקצוע כגון רופא אורטופד ו/או פיזיותרפיסט. פרט לכך, כל פציעה מכל סוג מחייבת אימון גופני מבוקר. אני בעד האימון משום שבעזרתו אנו מחזקים את הגוף, בעיקר כאמור את מרכז הגוף. חלק מהסיבות לבלט/פריצת דיסק, היא חולשה שרירית באזור חוליות הגב המותניות והבטן. באורלי אורן הסטודיו לפילאטיס קלאסי, מאמינים בשיטת הפילאטיס הקלאסי ובחיזוקה, אנו מחזקים את שרירי הבטן והגב ובכך מונעים את התפרצות התקף הכאב הנגרם כתוצאה מהפציעה ובעיקר מחזקים את הגב התחתון והבטן.
במצב של כאב חמור אנו ממליצים על שיעור פרטי למקסימום תשומת לב ומקסימום תוצאות.
כדאי ומומלץ טרם תחילת האימון להתייעץ עם בעל מקצוע בר סמכא אשר יכול לתת מענה והוראות מדוייקות באשר לפציעה.
האם השיטה דומה לאימון ביוגה?
ביוגה קיימים מס' זרמים. החל באשטנגה יוגה, האתה יוגה ועוד. כל שיטה מביאה עימה עיקרון/ רעיון שונה. אולם, אפשר לאמר בביטחון, כי ג'וזף פילאטיס ממציא השיטה סיפר שהושפע ושאל תנועות ומנחים מהשיטה משום שבין היתר התאמן ביוגה, ואכן, ישנם תרגילים רבים המזכירים בתנועות את היוגה.
הדומה בין השיטות פרט לתנועות מסויימות הוא שביוגה ובפילאטיס יש סדר לתרגילים על פיו מאמנים.
לטעמי השוני העיקרי הוא בכך שביוגה ישנן תנוחות ומצבים בהם נשארים ללא תנועה מס' שניות-דקות, מה שאין בפילאטיס וכן אופן הכנסת הבטן. בפילאטיס הבטן נשאבת תמיד פנימה ולמעלה.
מדוע הסדר חשוב?
פילאטיס טען כי יש תחילה לחמם את הגוף ולעבוד אותו בסדר מסוים ולהציג במהלך השיעור תרגיל מסוים כאשר הגוף מוכן לו ולא קודם. עפ'י ראיה זו, אנו מלמדים בסדר אשר עובר עפ'י רמת הקושי מתרגיל לתרגיל כאשר התרגיל הראשון הינו נדבך לשני וכו' הלאה. כך הגוף מוכן ובבטיחות מירבית אנו נותנים מענה לחיזוק הגוף בביטחה. כמו כן פילאטיס נהג לאמר "from horizontal to vertical", כלומר, אנו מתחילים בשכיבה כאשר הגוף נינוח, בריא ובטוח ומסיימים בעמידה להיות מוכנים עם הגוף להמשך היום. במהלך השיעור נעבור בין התנוחות השונות הכוללות מס' סוגי ישיבה, שכיבה, עמידה וכו.
בפילאטיס יש המון מתיחות?
תלוי באיזה סוג של תרגיל.
בגדול כן, יש מתיחות. אבל המתיחה תהיה אקטיבית וע'י המתאמן ולא בעזרת גומיות לדוגמא.
אנו מכנים מתיחה זו "מתיחה אקטיבית"- מתיחה זו מתבצעת תמיד עם קיבוע איבר מרוחק או מנוגד לכיוון המתיחה ותוך הכנסת הבטן פנימה ולמעלה. אנו אוהבים לאמן עם ניגודים היוצרים מרכז חזק, קרי מרכז בטן חזק ו/או מרכז איבר מסוים חזק.
יש הבדל בין פילאטיס מזרון למכשירים?
ג'וזף פילאטיס האיש התחיל פיתח והמציא את התרגילים המבוצעים על המזרון. בשנות המלחמה, המציא את המכשיר הראשון, ה-cadillac, וזאת על מנת לסייע לא לאמן את הפצועים.
קיימים מס' הבדלים בין האימון במזרון ובמכשירים. אולם החוט המחבר בין השניים הינו עבודת ה-POWERHOUSE. הכל נובע ומתבצע משם.
ההבדל נוסף הינו, באופן טיבעי, ההתנגדות הקפיצית הקיימת במכשירים ואינה קיימת בתרגילי המזרון.
בכל מקרה, ישנם תרגילים שנלמד תחילה על הרצפה ואחרים על מכשיר. אנו נשאף להיות מסוגלים לבצע את מגוון התרגילים על שלל המכשירים.
בנוסף, פילאטיס המציא שיטה שלמה הכוללת תרגילי רצפה- מזרון ותרגילי מכשירים, כאשר שלמות השיטה בא לידי ביטוי בכלליות, הוליסטיות וכוללניות הכוללת את מגוון המכשירים כמו גם מכוון המכשירים.
תוך כמה זמן רואים תוצאות בפילאטיס?
ג'וזף פילאטיס נהג להגיד לתלמידיו כי "בתוך עשרה שיעורים תחוש בהבדל, תוך עשרים שיעורים אחרים יחושו בו... ותוך 30 שיעורים יהיה לך גוף חדש לגמרי...". פילאטיס אף דרש מתלמידיו להגיע מינימום שלוש פעמים בשבוע. תשובתי מושתת על סמך הציטוטים הללו: יש להתמיד, 30 שיעורים הינם בהחלט בבחינת המינימום ע'מ לראות בתוצאות. וע'מ לראות תוצאות כמו בכל סוגי הספורט הקיימים, יש להגיע לסטודיו מינימום מסוים. כמו כן, פילאטיס כסוג ספורט הינו אימון אותו יש להכניס לשגרת היום. אין זה מספיק להתאמן שבוע/ חודש אלא לקחת את האימון כדרך חיים.
פרטים נוספים אצל אורלי אורן הסטודיו לפילאטיס קלאסי www.orlyoren.co.il או בטל' 0778320073
כל הזכויות שמורות© לאורלי אורן הסטודיו לפילאטיס קלאסי