פדיון כפרות - מידע חשוב על מנהג הכפרות
התקופה של תחילת השנה החדשה וחודש תשרי מביאה איתה התחדשות והתרעננות.
בחודש תשרי ישנם כמה וכמה חגים כאשר החג הפותח הוא ראש השנה שהוא חג מהתורה והוא גם פותח את הימים של עשרת ימי תשובה ועד יום הכיפורים.
ראש השנה נקרא גם כן יום תרועה ולכן אחת המצוות ביום זה היא תקיעת שופר.
לפי המסורת היהודית, בחג ראש השנה מכתירים אנו את בורא העולם למלך והוא נחשב כיום הדין בו נידונים האנשים על השנה שעברה לפי מעשיהם ולפי הם נקבע אילו גזרות ומה הדברים שיקרו לו בשנה החדשה.
לכן נהגו לאכול בחג זה דברים שהם לסימן טוב כמו:
תפוח בדבש - שהשנה תהא מתוקה כדבש.
רימון - שירבו זכויותינו כגרעיני הרימון,
ראש של דג/כבש - שנהיה לראש ולא לזנב ועוד כהנה וכהנה סימנים כל עדה והמנהגים שלה.
אחד המנהגים החשובים שעשו עם ישראל במשך כל הדורות ובכל העדות הוא המנהג החשוב של פדיון כפרות.
מה זה פדיון כפרות?
פדיון כפרות פירוש - פדיון כפרות הינו מנהג יהודי קדוש עתיק יומין אותו עורכים בערב יום כיפור ולעיתים גם לפני כן, בעשרת ימי תשובה.
לוקחים: תרנגול/דג/כסף - כל משפחה כפי איך שהיא נוהגת, מסובבים מעל הראש ואומרים: "זֶה חֲלִיפָתִי. זֶה תְּמוּרָתִי. זֶה כַּפָּרָתִי. זֶה הַתַּרְנְגוֹל יֵלֵךְ לְמִיתָה (או- זֶה הַכֶּסֶף יֵלֵךְ לִצְדָקָה), וַאֲנִי אֵלֵךְ לְחַיִּים טוֹבִים אֲרוּכִים וּלְשָׁלוֹם".
וחוזרים על כך שלוש פעמים.
אם נגזר עלינו חלילה וחס דברים לא טובים אז שהם יהיו על החפץ בו עושים את הפדיון ותמורת זאת האדם יכנס לחיים טובים ולשלום, את התרנגול הכסף או הדג נותנים לצדקה ובזכות הצדקה יזכה האדם לחיים טובים ולגזרות טובות.
ומיד לאחר הכפרות, מביאים את התרנגולות לשחיטה בפיקוח ובנוכחות שוחט מוסמך וירא שמים. ולאחר מכן מכשירים ומנקים את העופות ומעבירים אותם למשפחות נזקקות או ללומדי תורה.
פדיון כפרות על כסף
פדיון כפרות כמה כסף? יש הרבה שנוהגים לקיים את המנהג הזה של פדיון כפרות על כסף, לוקחים עבור כל אדם סכום של 18 ש''ח ומעלה, מסובבים את הכסף מעל הראש שלוש פעמים ואומרים את הפסוק: אלו המעות חליפתי תמורתי כפרתי, אלו המעות ילכו לצדקה ואכנס אני לחיים טובים ולשלום.
את הכסף של פדיון כפרות מוסרים לעניים, למוסדות צדקה או לכל מטרה רוחנית אחרת.