מהי תורת האמת?
כיצד נדע איזו תורה אלוקים השאיר לאדם?
מאת דניאל בלס
התורה שאלוקים ישאיר לאדם צריכה להיות במתכונת שונה מכל תורה אחרת במידה כזאת שלא יהיה ניתן לשקר בה על מה שאמר אלוקים.
היכן אנחנו מוצאים כדבר הזה?
בתורת ישראל. בכל דת תמיד היתה שגורה האמונה במנהיג אחד שרק אליו התגלה האל וכל מי ששכל בראשו יבין מיד שקל לשקר ולהמציא תורה באופן כזה. לעומת זאת, בתורת ישראל אנו רואים התגלות לאומית לעם שלם, מעמד הר סיני. העם שקיבל את התורה היה צריך להיות בפועל במעמד וההתגלות האלוקית כדי לקבל את התורה שבה כתוב ש"אתם ראיתם כי מן השמיים דיברתי עימכם".
מאין לנו שהעם שקיבל את התורה ומעמד הר סיני, קיבל אותה במעמד הר סיני ולא אחריו?
משום שהתורה כתובה בלשון הווה בגוף שני ולכן רק מקבליה הראשונים היו יכולים לקבלה בזמן שנכתב הספר. ישנן דוגמאות רבות לכך:
"אתם ראיתם כי מן השמיים דיברתי עמכם" (שמות כ, יט).
"אתם ראיתם את כל אשר עשה ד' לעיניכם" (דברים זט, ט).
"אתם ניצבים היום כולכם." (דברים זט, ט)
"ה' אלוקינו כרת עימנו ברית בחורב: לא את אבותינו כרת ה' את הברית הזאת כי איתנו אנחנו אלה פה היום כולנו חיים", "פנים, בפנים דיבר ה' עימכם בהר מתוך האש"
על מקבלי התורה הראשונים להיות בזמן שבה נכתבה התורה שאם לא, לא היו מקבלים אותה.
אולי אמרו לעם שהתורה השתכחה מהם וכעת מצאו את הספרים של אבותם?
לא. התורה עבדה תמיד על עקרון של מסורה וכך גם התורה כותבת: "רק הישמר לך ושמור נפשך מאוד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך ופן יסורו מלבבך כל ימי חייך והודעתם לבניך ולבני בניך: יום אשר עמדת לפני ה' אלוקיך בחורב." (דברים ג).
גם האלוקים מבטיח בתורה שתורתו לא תישכח מפי זרעם:
"והיה כי תמצאן אותו רעות רבות וצרות, וענתה השירה הזאת לפניו לעד: כי לא תשכח מפי זרעו" (דברים לא,כא). כלומר שלא יתכן שעם שלם יקבל את התורה בזמן מאוחר יותר מהזמן שבה כתוב שהיא נכתבה שהרי העם לא היו מקבלים תורה שסותרת את עצמה שהרי בה כתוב שלא תישכח וכבר נשכחה? שבה כתוב שהספר יעבור בכל העם במסורה והוא לא עבר? תורה שבה עשרות מצוות שעליהן לא שמעו מאבותם? וכיצד הבנים מעולם לא שמעו מהוריהם על המאורעות הם ישאלו. מסתבר שהתורה היתה חייבת להיכתב ולהינתן במעמד הר סיני שאם לא, לא הייתה מתקבלת ע"י העם.
המאמר פורסם בחסות אתר על ספר תורה