כמחצית מאוכלוסיית ארה"ב צורכת תוספי תזונה מסוגים שונים ובתדירות שונה. ישראל אינה רחוקה מאחוזים אלו כשסקרים מראים שכ- 40% מאוכלוסיית ישראל צורכת תוספי תזונה וצמחי מרפא שונים. תחום תוספי התזונה מגלגל כמיליארד שקלים בשנה ועומד על קצב גדילה של כ- 5% בשנה. תוספי תזונה נמצאו כמסייעים בטיפול בבעיות בריאות שונות ומשפרות את איכות החיים. תוספי תזונה בדרך כלל מגיעים כטבליות, כמוסות, אבקות, חליטות, תמציות ועוד. סוגי תוספי התזונה הם בין היתר: צמחי מרפא, ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה מורכבים יותר כגון: פרוביוטיקה, אומגה 3 ועוד.
תוספי תזונה נצרכים להשלמת חוסרים ברכיבי תזונה שונים כגון: ויטמינים ומינרלים ולהשלמת תזונה לספורטאים. אבקות החלבון נחשבות לתוסף התזונה הפופולרי ביותר אצל מפתחי גוף שונים אשר זקוקים בדרך כלל לעד 2 גרם חלבון לכל ק"ג של משקל גוף. לדוגמה: אדם השוקל 85 ק"ג זקוק ל- 170 גרם חלבון ביום. ניתן להגיע לכמויות אלו אך יש לצרוך כמות גדולה של מזונות המכילים חלבונים כגון: ביצים, דגים ובשר. צריכה של אבקות חלבון בדרך כלל מכילה חלבון מבודד, נקי משומן ופחמימות ולעיתים נחשבת כמקור איכותי יותר של חלבון מין החי.
תוספי תזונה נוספים שאומצו על ידי ספורטאים ומפתחי גוף שונים הוא תוסף הכורכומין, אשר נמצא כמסייע לטיפול ומניעה של דלקות שונות בשרירים ובמפרקים. פציעות אלו שכיחות אצל אנשים פעילים מאוד ספורטיבית. תוסף תזונה נוסף שנצרך רבות על ידי ספורטאים הוא מגנזיום. בישראל האוכלוסיה סובלת מחסור במגנזיום ואצל מתאמנים אף יותר, כי מגנזיום נפלט מהגוף בזמן נטילת שתן וזיעה מרובה. מחסור במגנזיום עלול לגרום לשרירים תפוסים בזמן ולאחר אימון כושר. מחקרים מצאו קשר ישיר בין צריכה של מגנזיום לשיפור ביצועים ספורטביים והתאוששות יעילה יותר של השרירים לאחר אימון.
יתרונות תוספי תזונה במצבי בריאות שונים
- ויטמין D וסידן - מסייעים בשמירה על שיניים חזקים ובבניית העצמות
- אומגה3 - מסייעבטיפול במחלות לב שונות
- חומצהפולית - מפחיתהאת הסיכון למומים מולדים
- כורכומין - מסייעבטיפול בדלקות מפרקים ובבעיות לחץ דם וסכרת
- פרוביוטיקה - מסייעתבחיזוק המערכת החיסונית ואחראית לפעילות תקינה שלמערכת העיכול
מי צריך להיזהר בנטילה של תוספי תזונה?
תוספי תזונה יכולים לחולל פלאים ולשפר את איכות החיים אך יש להפעיל משנה זהירות בזמן שימוש בתוספי תזונה בשילוב עם תרופות מרשם. תוספי תזונה עלולים לשנות את פעילותם של תרופות מרשם ואין לצרוך תוספי תזונה ללא אישור מהרופא המטפל. על נשים מניקות ונשים בהריון להיוועץ ברופא לפני נטילה של תוספי תזונה, לא נעשו מחקרים מספקים על ההשפעה של תוספי תזונה בזמן הנקה והריון. אין לצרוך כמויות גדולות של מינרלים וויטמינים לפני אבחון של בדיקת דם המעידה על מחסור. מינון יתר של ויטמינים ומינרלים שונים עלולים לגרום לתופעות לוואי ולנזקים שונים.