קבינט הדיור אישר את התיקון לתמ"א 38
הקבינט אישר מספר הצעות המבקשות לסייע לפתרון מצוקת הדיור. בין היתר מדובר בחישוב הזכויות לתמ"א 38, בתוכנית לתמרוץ רשויות מקומיות למתן היתרי בנייה, בהצעה לתת הטבות מס למיזמי שכירות ארוכת טווח, וביוזמה להגדיל סבסוד במחיר למשתכן בפריפריה לטובת רוכשים שאינם חסרי דיור
.
בנוסף, אושרה הצעתו של שר האוצר לתקן את חוק עידוד השקעות הון, התשי"ט-1959, כך שיינתנו הטבות מס גם למיזמי שכירות ארוכת טווח, אשר ייבנו במסגרת של תוספות בנייה כדוגמת תמ"א 38 בבניינים המשמשים למסחר ותעשייה, אשר יוסבו למטרות מגורים ולמעונות סטודנטים. בקבינט הסבירו כי "צעדים אלו צפויים להביא לגידול בהיקף ההשקעה במיזמים לשכירות ממוסדת וארוכת טווח, המשמשת כפתרון דיור יציב חליפי למגורים".
כמו כן, אושרה הצעה להעמיק את סבסוד הפיתוח שניתן במסגרת תוכנית מחיר למשתכן ביחידות דיור ביישובי הפריפריה, בהם ערך הקרקע אינו מספק לצורך יישומה. על פי ההצעה, יינתן סבסוד פיתוח גם עבור יחידות דיור המשווקות במיזמי מחיר למשתכן, אך אינן משווקת בהכרח עבור הזכאים לתוכנית אלא עבור אוכלוסיות נוספות. זאת כדי להגדיל את הכדאיות הכלכלית ליישום התוכנית. המטרה לאפשר קידום מיזמי תוכנית מחיר למשכן בפריפריה, כדי להסיט את הביקושים הקשיחים מאזור המרכז.
שר האוצר, משה כחלון (צילום: גיל נחושתן)
בהמשך אישר הקבינט את תיקון 3 א' במסגרת תמ"א 38, הקובע שיטה אחידה לחישוב זכויות בנייה במסלול הריסה ובנייה מחדש מכוח תמ"א 38/2 (תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה).
נזכיר כי עד היום, השיטה הנהוגה יצרה מגוון פרשנויות מצד הרשויות המקומיות והיזמים בגלל תחשיבים מסובכים ומורכבים. השיטה החדשה ("שיטת המדרג") קובעת כי תוספת הקומות תחושב על בסיס שטח המבנה הקיים בפועל, ולא על תב"עות (תוכנית בניין עיר) ישנות החלות במגרש.
החישוב יעשה באופן הבא: תוספת של 1.5 קומות לבניינים בני קומה אחת, תוספת של 2.5 קומות לבניינים בני שני קומות, תוספת של שלוש קומות למבנים בני שלוש קומות ותוספת של 3.5 קומות למבנים בני ארבע קומות ומעלה. בנוסף לקומות אלו ניתן לקבל השלמת שטחים בשיעור של סגירת קומת העמודים, תוספת לממ"ד, שטחים תת קרקעיים ועוד.
במסגרת התיקון נקבעו גם הוראות המרחיבות ומחזקות את שיקול הדעת של הרשויות המקומיות במתן היתרים מכוח תמ"א 38. לדברי השר כחלון, "ההחלטה
תסייע להגדלת היצע הדירות ותהווה נדבך נוסף במאבק לפתרון משבר הדיור. תרומתה של תמ"א 38 לחידוש הערים משמעותית. התיקון החדש יעודד את מסלול ההריסה ובנייה מחדש, מסלול עדיף על פני מסלול של חיזוק בלבד, ויביא לחידוש פרויקטים אלו שהשהו את התקדמותם עד להכרעה בדבר תוכנית זו".