פרופיל 21 הוא קודם כל מיתוס. כל כך הרבה שמועות חסרות בסיס, הפחדות וגוזמאות מופרחות ברחוב הישראלי בקשר לפרופיל 21, עד שלא רבים יודעים מה משמעות צמד המילים האלה ומה השלכותיהן למעשה (רמז: כמעט ואין השלכות).
פרופיל 21 הוא שם קוד צבאי לאי-כשירות לשרת בצה"ל. לפי מה נקבע המספר הזה? מה הוא מסמל? למעט גורמי הרפואה הצבאיים, אף אחד לא יודע. שיטת המדרוג של הפרופילים הצבאיים היא חסויה ומתעדכנת כל הזמן. פרופיל 97 הוא הפרופיל המדורג הכי גבוה ברשימה ומראה על כשירות מקסימלית לשירות הצבאי, לעומת פרופיל 21 שמשמעו בעיה רפואית שהלוקה בה אינו כשיר לשרת בצה"ל.
בכל מקרה, בתעודת השחרור מופיע רק "פטור מטעמי בריאות", והמידע אודות הבעיה הוא מסווג וסודי.
כעת נבוא לנפץ כמה אמונות תפלות:
פרופיל 21 אומר שאתה משוגע - לא נכון. פרופיל 21 נקבע בעקבות בעיה רפואית שהלוקה בה אינו כשיר לשרת בצה"ל. בעיה רפואית יכולה להיות פיזית או נפשית. זו יכולה להיות אסתמה חריפה, אפילפסיה, דיכאון או סכיזופרניה או כל דבר אחר שמפריע לתפקוד בצורה קשה.
בפרופיל 21 לא מקבלים כלום מהצבא – שטויות במיץ. ההטבות מהצבא כמו מענק שחרור, עבודה מועדפת וכו' מחושבות לפי תקופת השירות. אם קיבלתם פחות, זה לא בגלל פרופיל 21, אלא בגלל תקופת הזמן הקצרה של השירות (אם היתה כזו). על כל חודש שירות יש צבירה של זכאות.
אי אפשר לקבל רישיון נהיגה – לא נכון. פרופיל 21 לא מונע קבלת רישיון נהיגה. במקרים מסוימים, מדווח צה"ל למכון לבטיחות בדרכים (מרב"ד) על ליקויים שעלולים לגרום לאי כשירות לנהוג. המקרים הללו יכולים להיות על רקע פיזי, כמו אפילפסיה, וגם על רקע נפשי, כמו סכיזופרניה. רק במקרים חמורים בהם יש חשש לסכנה רופאי הצבא מדווחים למשרד הרישוי. מה עושים במקרה כזה? אתם תזומנו לבחינה או ראיון אישי, ובמקרים מסוימים תאלצו להיבדק על ידי רופא. חשוב לדעת: רוב המקרים בהם מתבצעת בדיקת רופא הם לא מקרים נפשיים. המבחן הוא מבחן מיוחד שעלותו כ-500 ₪, ישאלו אתכם שאלות שונות. אומרים שזה מעצבן ומתיש, אבל אומרים גם שזה עובר. כמעט אין מי שלא עובר את המבחן הזה. אלה שלא עוברים את המבחן הם באמת לא כשירים לנהיגה וגם אתם לא הייתם רוצים לראות אותם על הכביש.
גם אם קרה שלא עברתם בהצלחה את המבחן, תמיד ניתן לעשות אותו שוב.
אי אפשר לקבל רישיון נשק – כאן זו כבר לא אמונה תפלה. אפשר לומר שזו הגזמה. כפי שהצבא נוהג מול המרב"ד, כך הוא נוהג מול האגף לרישוי כלי ירייה. כלומר, הדיווח יהיה רק באותם מקרי קיצון בהם מדווחים בעלי פרופיל 21, מקרים בהם יש חשש ממשי לסכנה לשלום הציבור ולשלום הנהג או נושא הנשק. כשמדובר בנשק הסיפור קצת פחות פשוט מאשר עם משרד הרישוי. אם השם שלכם דווח, זה יהיה קצת קשה, אבל עדיין תוכלו להסתדר עם הרבה רצון טוב.
יעשו לי בעיות במשכנתא – פשוט שטויות. לא היה ולא נברא.
אי אפשר לקבל ויזה או לצאת לחו"ל – מהיכן מדינה זרה יודעת מה היה בשירות הצבאי שלכם אם בכלל היה כזה? בקיצור, אין צורך להתייחס.
יעשו לי בעיות באוניברסיטה – לא יעשו. אסור להם לעשות. את האמת, זה גם לא מעניין אותם. מה שחשוב זה הציון הטוב שתביא בפסיכומטרי.
לא אהיה זכאי למלגות – יש מלגות המיועדות רק ליוצאי צבא. אם ביצעתם שירות צבאי והשתחררתם באמצעו בגלל פרופיל 21 – ייתכן שאתם זכאים.
יעשו לי בעיות בקבלה לעבודה – ברוב המקרים זה לא מעניין את המעסיקים. אנשים רוצים עובדים טובים ומוכשרים לעסק שלהם, ומה שעשיתם בצבא לא בדיוק רלוונטי. מעבר לזה, החוק אוסר במפורש לשאול מה עשיתם בצבא ובוודאי שלא להפלות על רקע כזה. מי שבחר לשאול אתכם, ויותר מזה – בחר להפלות אתכם, יצטרך להתמודד עם תביעה לא פשוטה לפיצויים בגובה מטורף.
בקיצור – עם פרופיל 21 אפשר להתקבל לעבודה, לנהוג ברכב, לקבל משכנתא, ואפילו, אם ממש בא לכם, לעשות דוקטורט באוניברסיטה יוקרתית בחו"ל. בכל מקרה שיהיה, תמיד ניתן להתייעץ עם עורך דין צבאי לקבלת תמונה יותר מלאה.