אחד מהכלים בהם משתמשת מצ"ח כדי לאתר חיילים המעורבים בעבירות סמים הוא בדיקת שתן. זה יכול להיות במסגרת פעילות יזומה לאיתור עבריינים או במהלך חקירה ספציפית – לא בטוח שאתם חייבים להיבדק. כל מה שצריך לדעת על בדיקת סמים בשתן
בדיקת סמים בשתן היא אחד מהכלים היעילים ביותר העומדים לרשות המשטרה הצבאית החוקרת. שרידי סם עשויים להישאר בגוף המשתמש גם לאחר שבועיים ויותר מאז השימוש בסם, ומציאת שרידים כאלה מובילה כמעט בוודאות להרשעה בגין עבירה על פקודת הסמים המסוכנים. מכאן, הדרך למאסר, רישום פלילי ועוד כמה מרעין בישין – קצרה.
בדיקת סמים בשתן במסגרת פעילות יזומה – מותר לכם לסרב!
כדי להילחם בתופעת השימוש בסמים בצבא, נלחם צה"ל בכל החזיתות כדי למגר את הנגע. אם זה במניעה, אם באכיפה ואם בענישה. כחלק מצעדי המנע הננקטים במסגרת המאבק, עורכת מצ"ח בדיקות יזומות מעת לעת, במסגרתן נדרשים חיילי היחידה בה נערכת הפעילות לתת דגימת שתן במטרה לאתר חיילים שהשתמשו בסמים. כשמתקיימת בדיקה כזו, רוב החיילים משוכנעים שמחובתם לבצע בדיקת סמים בשתן, ואם יסרבו לבדיקת השתן הם יעוררו חשד ויעברו על חוקי הצבא. אם כן, מדובר בטעות. אין כל חובה לבצע בדיקת שתן לגילוי שרידי סם, גם אם אנשי מצ"ח העורכים את הבדיקות ינסו לאיים עליכם שסירובכם הופך אתכם לעבריינים או חשודים.
בדיקת סמים בשתן במסגרת חקירת מצ"ח
המקרה השכיח יותר בו תידרשו לעבור בדיקת סמים בשתן, יהיה במסגרת חקירת מצ"ח המתנהלת כדי לברר חשד לעבירה על פקודת הסמים המסוכנים. במקרה כזה, סירוב נראה כדבר בלתי־הגיוני בעליל; חוקרי מצ"ח עושים הכל כדי להסביר לנחקרים עד כמה מצבם בכי רע, וכנגד החשודים מופעלים אינספור תכסיסים ומניפולציות כדי לסחוט מהם הודאה שתפליל אותם ותגרום להרשעתם. גם אם יאיימו עליכם שסירוב לבדיקת שתן מהווה הודאה – יש לכם זכות לסרב.
עם זאת, חקירת מצ"ח שונה לגמרי מבדיקה אקראית, וסביר להניח שהחוקרים לא יוותרו על רצונם, ויפנו לקבלת צו קש"ב (קצין שיפוט בכיר) שיורה לכם לבצע את הבדיקה. סירוב לבדיקת סמים בשתן שהורה עליה קצין שיפוט בכיר, הוא עבירה שהעונש עליה זהה בחומרתו לעבירת שימוש בקנאביס או במריחואנה. סירוב במצב זה יגרור אתכם לחקירת מצ"ח נוספת, הפעם על עבירת סירוב להיבדק, ומשם לבית הדין הצבאי ולכלא הצבאי. אם כן, אם נדרשתם להיבדק בדיקת שתן במסגרת צו קש"ב – ממש לא מומלץ להתנגד.