חיילים המשרתים בצבא כפופים למסגרת הצבאית גם מבחינה שיפוטית. מעשים שונים, שהחוק האזרחי ממעיט בחשיבותם ולעתים אף לא מחשיבם כעבירה, עשויים להיחשב לעבירות חמורות ביותר בתוך כותלי הצבא. מאז הקמתו, צה"ל שם דגש רב על מעשים של השתמטות מהמסגרת הצבאית, במה שמכונה עבירת נפקדות או עבירת עריקות מצה"ל.
שתי העבירות האלו, כאשר העריקות מצה"ל נחשבת לחמורה ביניהן, מוגדרות תחת סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי. שתיהן מובילות לעונשים חמורים, למרות שלאזרחים מן השורה לעתים קשה להבין את חומרת הענישה. הרי בסופו של דבר, עריק או נפקד, אינו מסוכן לשלום הציבור ואינו מסכן את עצמו, ולכן יש מקום לשאול האם נכון כי המערכת תשלול ממנו את זכויותיו ואת חירותו לפרקי זמן ארוכים במיוחד, כנהוג.
לעריקות מצה"ל ולנפקדות יש משמעות דומה, אולם משקלה של העריקות מצה"ל רב יותר בשל משך הזמן הארוך יותר של היעדרות מהשירות הצבאי. כאשר מדובר בעבירת נפקדות, נכללת בהגדרתה גם היעדרות קצרה מהבסיס, למשל, בשל איחור קצר בהגעה לבסיס. לא תמיד יינקטו נגד החייל צעדים, ואם כן, הרי שלא יהיו אלה צעדים משמעותיים.
עריקות מצה"ל היא היעדרות יזומה של חייל משירות צבאי. ההיעדרות יכולה להיות משירות מילואים, משירות סדיר, מגיוס לצבא, מיציאה למבצע או למלחמה, וכדומה. חייל עריק יישפט בבית דין צבאי, ולעתים נדירות יוגש נגדו כתב אישום לפי סעיף 92 לחוק השיפוט הצבאי.
חומרת העריקות תלויה במשך הזמן בו החייל נעדר, ופרקי זמן ארוכים יותר קשורים לענישה מחמירה יותר. גם דרגתו של החייל בעת ביצוע העריקות והנפקדות משפיעה על אופי ועל חומרת הענישה.
שלילת החופש של החייל נעשית לרוב בשני אופנים – מאסר בבית כלא צבאי, לעתים עם עבודות רס"ר ולעתים ללא, או ריתוק לבסיס בתנאי מאסר וללא יציאות הביתה. מדובר בעונשים חמורים ביותר ובשלילת זכויות בסיסיות מהחייל. בנוסף לכך, תקופת המאסר אינה נחשבת למניין הפז"ם של החייל, מה שמוביל להארכת השירות הצבאי.
לנפקדות ולעריקות יש השלכות חמורות ומהותיות על עתידו של החייל, כולל רישום פלילי וקלון, אשר ילוו את החייל מעתה והלאה. עליכם לעשות הכל על מנת להימנע מתוצאות הרסניות שכאלו.
מי שעשוי לסייע לכם להתמודד מול המערכת הוא עו"ד צבאי, שמכיר את הדין הצה"לי ויכול לעזור לכם להתמודד מול המערכת.