ועדה רפואית היא מעין טריבונל בו יושבים רופאים אשר מתפקידם לקבוע לנפגע אחוזי נכות , או במקרה של תביעה לפי תקנה 9 לתקנות הנכים מבחנים לקביעת דרגת נכות , ועדה אשר דנה הן בקשר הסיבתי, בין הנכות המוכרת לנכות המוסבת , וכן אחוזי הנכות של הנכות המוסבת של הנפגע , אשר מופיע לפניה.
הרופאים בוועדה רפואית
הרופאים בוועדה רפואית נקבעים על ידי ישוב ראש הוועדות הרפואיות אשר קובע את הרכב הוועדה על פי הנכות ממנה סובל הנפגע. קיימות גם וועדות רפואיות אשר בהן יושבים מספר רופאים מכל מני דיסציפלינות , וזאת מקום בו הנכה סובל ממספר רב של נכויות , אשר בכולן צריכה לדון הוועדה הרפואית.
סוגי הוועדות הרפואיות
באגף השיקום קיימות מספר סוגי וועדות רפאיות , הראשונה שבהם היא וועדה מחוזית . וועדה מחוזית היא למעשה בשמה האחר וועדה מדרג ראשון. בוועדה זו יכולים לשבת שני רופאים או יותר והיא דנה במצב בו מוגשת תביעה ראשונה על ידי הנפגע לקבלת זכות נכות מחלה או חבלה , או בתביעה אשר מוגשת להחמרת מצב , או בתביעה לפי תקנה 9 לתקנות הנכים מבחנים לקביעת דרגת נכות , בתביעה זו כאמור הוועדה דנה גם בקשר הסיבתי וגם באחוזי הנכות אשר מגיעים לנפגע. סוג נוסף של וועדה רפואית , הוא וועדה רפואית עליונה , ועדה רפואית זו היא וועדה אשר משמשת ערכת ערעור , על החלטת הוועדה המחוזית , בוועדה זו חייבים לשבת שלושה רופאים אשר דנים במצבו של הנפגע, בדרך הרופאים אשר ישובים בוועדה רפואית עליונה בשונה מוועדה רפואית מחוזית הם רופאים בכירים ומנוסים. וועדה נוספת אשר קיימת באגף השיקום היא וועדה מסכמת אשר מתכנסת , לצורך דיון במצבו של הנפגע מקום בו הנפגע נשלח לפני כן לבדיקות רפואיות ,ומשמתקבלות התוצאות הוועדה המסכמת מתכנסת לדון בהם.
הדיון בוועדה רפואית
הדיון בוועדה רפואית הוא למעשה דיון בו ראשית מעיינים הרופאים בתיק הרפואי של הנפגע. לאחר שהרופאים אשר יושבים בוועדה לומדים את החומר הרפואי , מוזמן הנפגע להופיע בפני הוועדה הרפואית . משמגיע הנפגע לדיון תחילה הוא נשאל לגבי מצבו הרפואי דהיום , המטרה בשאלה זו היא להבין מאילו מגבלות סובל הנפגע היום , טעות לחשוב כי הוועדה מעוניינת לדעת או ללמוד על מצבו של הנפגע בעבר , משמסים הנפגע את דבריו הוא מוזמן להיבדק על ידי אחד הרופאים , בסיום הבדיקה הוועדה פונה לדיון פנימי אשר בסיומו קובעים הרופאים בוועדה לנפגע אחוזי נכות.
הפרוטוקול בוועדה רפואית
במסגרת הדיון בפני וועדה רפואית , נערך פרוטוקול אשר משקף את כל מה שנאמר בפני הוועדה , את דברי הנפגע תלונותיו , והאם בחר להגיש חומר רפואי אשר לא נמצא בידי הוועדה הרפואית .עוד כולל הפרוטוקול גם את הדיון בתוך הוועדה , כמו גם את מסקנות הוועדה.התובע נדרש לחתום על הפרוטוקול ובחתימתו למעשה מאשר הנפגע את נכונות דבריו אשר נאמרו בפרוטוקול. הוועדה מחויבת לנמק את החלטתה , על מנת שהנפגע ידע איך או מדוע הוועדה הגיע למסקנות שהיא הגיע , וזאת גם על מנת לאפשר לנפגע לערער .
ייצוג על ידי עורך דין
לדעת הכותב שהוא מי שיש בידו ניסיון רב בייצוג של תובעים בפני וועדות רפואיות של אגף השיקום במשרד הביטחון , עדיף להגיע לוועדה רפואית יחד עם עורך דין , אשר יש בידו את היכולת לקבל לידיו את כל התיק הרפואי של הנפגע , שיש לו את הידע לקרוא את הבדיקות ולבנות את הטענות הטיעונים הנכונים , שלדעתו יש לטעון בפני הוועדה הרפואית , כמו כן יש בידו את היכולת להכין אתה הנפגע לדיון דבר אשר יכול לשפר את מצבו של הנפגע .