ברזל - קובי עזרא
הוא חלק ממבנה ההמוגלובין, הארותרוציטים הם המאגר הכי חשוב של הברזל והכבד, עוד מאגרים: טחול ומוח העצם וכמות קטנה בחלבון שנקרא טרנסרין. הטרנספרין נותן לנו השקפה מאוד אמינה לגבי מצב הברזל בגוף, הברזל הוא חומר גלם לח' הקיבה, HCL.
סימפטומים של מחסור: אנמיה, תשישות לאחר פעילות גופנית, צריבה בלשון, סדקים בזויות השפתיים ומחסור בחומצה הידרוכלורית, הדבר יוצר מעגל קסמים, ח' כלורית מפעילה את הטריפסין במעכל חלבון. אצל ילדים יכול לגרום להתפתחות לקויה וחוסר תיאבון. הטרנספרון מראה במדוייק את המחסור בברזל.
חוסר: אצל נשים נפוץ ביותר בגלל הווסת, אצל גברים טחורים, אצל צמחוניים/טבעוניים ונשים הרות, ילדים בגלל ההתפתחות, הפרעות בספיגה ותזונה לקויה, המרבים לשתות קפה ותה. היפראקטיביות בילדים בגלל חימצון לקוי, בהריון נותנים את הברזל עם חומצה פולית, הברזל עולה אך מונע את ספיגת ויטמין E ואז השכיחות של דליות וטחורים עולה. הברזל והאבץ מתחרים על הספיגה.
הברזל והנחושת הם קטליזטורים של רדיקלים חופשיים.
- עודף ברזל: יכול לגרום לנזק לכבד והשתוללות רדיקלים חופשיים. במולטי צריך להיות יחס של 1-2 מ"ג ברזל כנגד 1 מ"ג של אבץ או אחד על אחד ואז הם מתחרים ללא בעיה. כסופלימנט הברזל העדין הוא ברזל עם גליזין - 2 מולקולות, דבר זה גורם לעצירות. זהו ברזל אורגני ולכן הוא לא מפריע לספיגת ויטמין E.
- הברזל הטוב ביותר הוא על בסיס כלורופיל שומן - סאן ריידר הטוב ביותר.
מגנזיום - קובי עזרא
המגנזיום הינו מינרל הנמצא בריכוז הכי גבוה אחרי האשלגן וההתפרסות שלו בקרום התא, קשור לזרחן ולסידן ויש גם משאבת סידן מגנזיום.
כמות מומלצת נעה: 400-800 מ"ג ליום לאדם מבוגר.
כשהתפריט עשיר בחלבון, זרחן, ויטמין D, יש צריכה מוגברת יותר של מגנזיום. דיאטה עשירה בקלוריות ריקות, יש מחסור של מגנזיום. במולקולה של הכלורופיל יש מגנזיום.
סימנים וסימפטומים של חוסר: חוסר תיאבון, בחילות, חולשה, הרדמות הגפיים, בלבול, פירקוסים, התכווצות בשרירים, נדודי שינה, היפראקטיביות, עצירות, הפרעות קצב, הרצון לאכול בעיקר שוקולד מצביע על מחסור במגנזיום.
50% ממקרי התקפי הלב זה מחוסר מגנזיום, המגנזיום מאוד חיוני לפעילות ויטמינים B1 ו- B6 כמה מהסימפטומים של מחסור של המגנזיום הם גם מתאימים ל - B1 ו- B6, רמת המגנזיום בדם לא משקף את המצב האמיתי בתאים ולכן אנו צריכים להתייחס לסימפטומים ולתפריט.
צורך בתוספת מגנזיום:
אוסטאופורוזיס- המגנזיום מגביר את פעילות הקלציטונין ומקטין את פעילות ה- PTH.
מונע שקיעת סידן ברקמות הרכות ואבנים בכליות.
מגנזיום יחד עם B6 הם קומבינציה ל- PMS, המגנזיום מונע היפוגליקמיה ואז אין רצון לדברים מתוקים ומעלה את רמת הפרוגסטרון , שלקראת הווסת רמתו יורדת בצורה משמעותית, B6 משתן טוס, לסימפטומים פסיכיאטריים, עצבנות, חוסר שקט, אנורקסיה. אפטיה חולשה הם קשורים גם ל B1.
מחלות לב: מונע את הספזם של העורקים.
כל המשתנים גורמים לשחיקתו, דבר העלול להוביל לעליית לחץ הדם.
אלכוהוליסטים+ ליקוי בתזונה.
סכרתיים:קצב של המגנזיום בצורה ירודה ביותר כאשר רמת הסוכר לא יציבה, הם נותנים הרבה שתן ומפרישים מגנזיום.
המגנזיום מונע היפוגליקמיה
היפראקטיביות בילדים: שאוכלים הרבה מאוד דיברי חלב, בן היתר בגלל חוסר מגנזיום.
אשלגן - קובי עזרא
הצריכה היומית בפועל הוא 2000 עד 4000 מ"ג ליום. צריכת הנתרן 3000 עד 6000 מ"ג ליום ורצוי שכמות הנתרן בתפריט תהיה כ-1/3. 800-1500 מ"ג. הרבה מחלות של העולם המערבי קשורות לצריכת הנתרן הגבוה כגון: יתר לחץ דם, נטייה לבצקות - משקל יתר וכו'.
- משאבת נתרן אשלגן היא זו שעוזרת לשמור על המצב תקין, ריכוז האשלגן בתא צריך להיות פי 30 יותר מאשר מחוץ לתא. מחוץ לתא 10 אשלגן על 1 נתרן ומחוץ לתאים יש 28 נתרן על אחד אשלגן. הכליות שומרות על האיזון התקין הזה, כל עוד הם פועלות בצורה תקינה - עד שפורצת "תקלה".
- בדיקת אלקטרוליטים בדם, כשרמת האשלגן מופיע בגדר הנורמה זה לא אומר שרמת האשלגן בתאים מספקת.
- האשלגן מצוי בכל תא בגוף, חיוני לתפקוד של מע' העצבים והלב.
- סימני חסר: עייפות שרירים, חוסר תיאבון, עצירות, אי סדירות הדופק, כאב ראש והתכווצות שרירים.
סיבות למחסור:
קלוריל: (תרופה משתנת מתונה, משמרת אשלגן) אך מפרישה את המגנזיום.
פורוסמיד - תרופה משתנת חזקה המסלקת אשלגן. כאשר יש יותר נתרן אז האשלגן מופרש, אספירין, ספיגה לקויה, שמושים במשלשלים לווח ממושך, חמצת בגלל סכרת ושימוש בסטרואידים.
רעילות: 18 אלף מיליגרם יש דום לב, אצל אנשים שיש להם אי ספיקת כליות אז רמת האשלגן עולה בדם - דיאליזה יכולה לסנן ולעזור.
יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר הישראלי - http://www.healthnfit.org/index.php
* אתר הדיאטות עיצוב וחיטוב הגוף: http://www.dietme.co.il/
תזונה בריאות ודיאטות (דיאטה) : http://www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi/
http://blogerim.co.il/bodybuilding
תחרויות מרי ישראל ופיתוח גוף (בודי בילדינג):
דיאטות, הרזייה וחיטובים: http://blogerim.co.il/kobi