ויטמין B - קומפלקס - קובי עזרא
המשותף להם שהם מסיסים במים, נמצאים פחות או יותר באותם סוגי מזונות כגון: מעגל קרבז (הפיכת סוכר לATP), ויטמין B12 וחומצה פולית יש להם תהליכים משותפים למניעת בעיות אנזימטיות. B2 חיוני כדי שה- B6 יהיה פעיל, B3 יכול להפוך לטריפטופאן - ניאצין - סרטונין. פרט לאנשים טבעוניים או למחוסרי אינטריסקפקטור אין מחסור בודד ומוחלט ב- B12. לכן אסור לתת ויטמין בצורה בודדת, אם צריך לתת ויטמין אחד בכמויות מוגברות, אז מוסיפים גיבויים אחרים של ויטמינים.
נטייה למחסור בויטמינים B קומפלקס הם: אלכוהליסטים, האוכלים ג'אנק פוד, זקנים - חוסר ספיגה - בהעדר חומציות - B קומפלקס נהרסים, נשים בהריון ומניקות, ילדים ומתבגרים- התפתחות דינמית, טיפול תרופתי ממושך, כגון אנטיביוטיקה בספקטרום הרחב, תרופות אנטי אפילפטיות, גלולות, אנשים עם עבר פסיכיאטרי - סטרס עצום הגורם לשחיקה בויטמינים.
סימפטומים לחסר: לשון אדומה ורגישה, סדקים בזוויות הפה והשפתיים, פנים שומניים ואדומים, ישנם אנשים עם מחסורים ממושכים ללא סימפטומים בכלל - אך זה מתבטא במע' העצבים: חוסר ריכוז, עצבנות וכו'.
ויטמינים מסיסי מים
ויטמין B1
ויטמין B1 ידוע כגורם "ויטמין האנרגיה", התיאמין הינו אחד מהויטמינים מקבוצת B המעורבים בתהליך המטבולי לאנרגיה.
התיאמין מונע את מחלת הברי ברי, הידוע מאז ANTIQUITY שפרצה בצורה אפידמולוגית באסיה במאה ה - 19, אז הוכר כוויטמין האורז, בתהליך הליטוש פרצה מחלת החסר. בשנת 1930 עדיין לא היה ידוע על התיאמין כמונע את מחלת הברי ברי.
תפקוד: תיאמין מעורב ישירות במטבוליזם של הפחמימות (סוכרים) בגופינו. המטבוליזם של הפחמימות מורכב מאוד, הפקטורים שהתיאמין משתתף בהם הינם שלושה: הפרדת חלק בתהליך, המתפקד כקו אנזים או קטליסט (זרז כימי).
הריאקציה הראשונה שהתיאמין מעורב בה נקראת גליקוליזה, בתהליך הגליקוליזה הסוכר מומר לאנרגיה. כלומר שבלי התיאמין לא נוכל לשחרר אנרגיה מהגלוקוזה פירובט דהידרוגנז. הפירובט דהידרוגנז גורם לתגובה כימית "השוברת" את הגליקוגן (הרבה מולקולות של גלוקוז מחוברות יחד) למולקולות גלוקוז בודדות ופשוטות.
ויטמין B1 - קובי עזרא
BERI BERI סימפטומים ראשוניים: עייפות, חוסר תיאבון וירידה במשקל, בהמשך סימפטומים נאורולוגים, אצבעות הידיים והרגליים נפולות, מוטורי (שמוטות) + נימול, שיתוק במיתרי הקול ודפיקות לב מהירות (ויטמינים נאורוטרופיים הם B1,6,12). האפקטיביות של שריר הלב יותר נמוכה ולכן הוא פועל יותר מהר ובפחות יעילות. אצל אנשים זקנים דבר זה יכול להוביל לאי ספיקת לב.
נדודי שינה ורגישות גבוהה לכאב, בצקות ברגליים בעיקר בקרסוליים.
להרבה אנשים עם חלומות זוועתיים מחסור בויטמין B1. לתיאמין יש מפתח במטבוליזם של הפחמימות. הריכוזים הגבוהים של תיאמין נמצאים: בשרירים הרצוניים, במוח, כבד, כליות, בכדי שהתיאמין יספג טוב מהמזון צריך נוכחות של חומצה פולית, כלומר שמחסור בחומצה פולית יכול להביא למחסור של תיאמין בגלל חוסר ספיגה.
חומרים שגורמים להרס תיאמין: קפה (קפאין), תה (לא צמחים) מאכלים בכמות מוגברת: תרד, כרוב,פטל שחור, כאשר מאדים את התרד והכרוב אז החומרים שהורסים את התיאמין נהרסים.
ריבופלבין (ויטמין B2) - קובי עזרא
חשוב לפעילות אנזימטית בכבד, האנזימים האלה באמצעות B2 מוציאים מימן ומכניסים חמצן (חלק ממעגל קרבס - תהליך סופי), חיוני למטבוליזם של חלבונים כי הוא חשוב בעיקר בגיל התפתחות כשצריכת החלבונית גבוהה.
בתהליכים ביוכימיים מסויימים הוא קשור גם ל B6. קשור למטבוליזם של שומנים וכאשר ישנו מחסור של B2 משמעותי יהיה גם מחסור של B6 .
בנוכחות אור הויטמין נהרס בקלות.
סימפטומים וסימנים של מחסור עקב השותפות בתהליכים בגוף, הביטוי של B2 דומה למחסור של B6 ואז נעשים כאבים וצריבה בלשון ובשפתיים, סדקים בזוית הפה, אף אדום ושומני בעיקר בצידי האף. לעיתים יכול להיות גירוי ואדמומיות, בשלבים מתקדמים יותר יכול להתפתח אנמיה וזאת בגלל ש B2 עוזר להפעלת חומצה פולית. אחד העדויות לספיגת ויטמין B2 הוא שתן צהוב.
כולין - קובי עזרא
חומר גלם חשוב לנוירוטנסמיטור אציטילכולין, חיוני ליצירת לציטין, לייצר לציטין צריך כולין, אינוזיטול, ח' שומניות, B6 ומגנזיום.
הגוף יכול ליצור את הכולין מח' אמינו הנקראת מתיונין, אך בכדי שזה יקרה אנו צריכים נוכחות של B6 ומגנזיום. בתפריט היומי שלנו הכולין לא נמצא בכמות מספקת והצורך בו יכול להיות בעיקר לגבי אנשים שזקוקים ליותר אציטלכולין.
לדמנציה סנילית (זוכר מה שהיה לפני שנים, אך לא זוכר איפה הוא נמצא), בדרך כלל עקב טרשת עורקים שמתפתחת (פרוגרסיבית) ובמקביל יש מחסור בויטמינים B1, B3 נמצא ש 5 גרם של כולין יכולים לשפר מעט - לציטין 5 גרם, 25 מ"ג כולין.
סכיזופרניה - המקבלים תרופות הרגעה שונות מפתחים תופעה שאפיונה הוא קישיון של כל השרירים ולעיתים התכווצויות והפרעות בתנועה (טרדיבדיסקינזיה)- הלציטין או הכולין יכול להואיל.
בצירוזיס (שחמת) להם יש מחסור משמעותי בכולין. הכולין והאינוזיטול תומכים בתפקוד הכבד ומסייעים לו לפרק את השומנים שבתוכו. תפריט מאוזן עם תוספות עזרו לאנשים עם כבד שומני לחזור למצב נורמלי - תפריט דל בחלבונים ישנו חוסר במתיונין - היוצר כולין בנוכחות B קומפלקס ומגנזיום.
ויטמין E מונע את חמצון השומנין- לכן הוא מומלץ לאלכוהוליסטים המגבירים את ח' השומן וכאן יש צורך ביותר לציטין וכולין.
ביוטין - קובי עזרא
בחלבון הביצה ישנו חומר שנקרא אבידין (AVIDIN) הוא הורס את הביוטין ובמחסור ישנו חוסר תיאבון, דיכאון, בחילות, הקאות, כאבים בשרירים ודרמטיטיס (קילוף העור). הפלורה הידידותית מסוגלת לייצר ביוטין ולכן בטיפול אנטיביוטי ממושך יכול לגרום לחוסר בביוטין.
הביוטין מונע את הפיכת הקנדידה לצורתה הפעילה, קשר למטבוליזם של השומנים ומשמש כחומר יצירה לארגינין.
חומצה פולית - קובי עזרא
מצוי בעלים ירוקים, נספג במעיים ומובל לכבד לאגירה של 3-6 חודשים. ויטמין C מונע פירוק של חומצה פולית במזונות מפני חום ובגוף מפני פירוק.
מינונים: 400-800 מק"ג.
הדרישה לחומצה פולית גבוה יותר אצל נשים באופן כללי, בגלל שאחד מהתפקידים שלה הוא חילוק תאים, בין השאר חילוק אריתרוציטים - איבוד דם במחזור. בתקופת הריון והנקה דרישה גבוהה יותר.
סימנים וסימפטומים של מחסור: יכול להיות סימפטומים של אנמיה, סדקים בזוית השפתיים ולפעמים כאבים בלשון, הסימפטומים דומים למחסור בB12 וברזל.
צריכת חומצה פולית יכולה להיות מוגברת במצבי סטרס והתפתחות הילדים, מחסור משמעותי אצל חולים פסיכיאטרים במצב של דיכאון וסכיזופרניה ולכן חשוב לכסות אותם עם B קומפלקס, מחסור ישנו בהריון, דבר המוביל לבעיות במ"ע העצבים בעמוד השדרה - חוסר התפתחות SPINA BIFIDA (ספינה ביפידה).
ויטמין B12 - קובי עזרא
הפלורה הידידותית במעיים, יכולה לייצר כמות קטנה של B12 , אך הם לא יוכלו לפרק למשך זמן ארוך. ויטמין B12 בעייתי מבחינת ספיגה והוא נספג בנוכחות IF. לגבי אנשים זקנים או הנוטלים תרופות יכולים להפריע ל IF, אפשרות אחת היא להגביר את הפרשת ה- IF ע"י הוספת היסטידין ו- B קומפלקס או ע"י זריקות לשריר או באבקה מתחת ללשון חב' GAG (ג'י אנד ג'י) או בג'ל להסנפה. המאגרים בגוף מחזיקים מעמד 3-6 שנים.
-סימפטומים של מחסור: אנמיה ממהרת - סימפטומים: חולשה, תשישות, קוצר נשימה, חיוורון, דופק מהיר אפילו בפעילות מתונה. הרדמות הגפיים וקשיי הליכה (השפעה כבר על מע' העצבים), כאשר במצב זה ישנה השפעה על הפעילות המנטלית, לעיתים יכול להגיע לסימפטומים נאורולוגיים בלתי הפיכים - לכן חשוב לתת את הטיפול המוקדם. אנמיה מקרוציטית (פרניסיוס אנמיה - מחסור B12).
לתת תוספת לאנשים שעברו קריטת קיבה, נשים הרות או מניקות שהם טבעוניות צימחוניות, מחלת קרון, קריטת המעי הסופג, לאנשים זקנים ותשושים, לסובלים מאלרגיות שונות (מצב דלקתי בעצבים כמו פציאליס ותחושה של הרדמיות), אנשים עם בעיות פסיכיאטריות, סניליות ודיכאון כרוני.
כולסטרמין משפיע על הכבד, מפחית כולסטרול, אך מפריע לפעילותו של B12 (ברמה סיסטמטית), סוגי אנטיביוטיקה כמו נאומיצין.
צורותיו: צינוקובלמין, הידרוקסיקובלמין האחרונה יותר יעילה.
- מינון: 1000 מק"ג פעם בשבוע כש B12 במצב נורמה בדם זה לא אומר שלא חסר.
פירידוקסין (B6 ויטמין) - קובי עזרא
מחסור בו לא נותן תמונה מוגדרת, אבל צריכתו נפוצה מאוד עקב מגוון גדול של תהליכים ביולוגיים שהוא משפיע. במזון הוא מופיע ב- 3 צורות:
פירידוקסין.
פירידוקסל.
פירידוקסמין.
שלושתם בצורותיהם לא פעילים. P-5-P (פירידוקסל - 5 - פוספט) זו הצורה הפעילה של ויטמיו B6. אך בשביל זה אנו צריכים נוכחות של מגנזיום ו- B2. לB6 יש תפקיד מאוד חשוב במטבוליזם של החלבונים. ככל שכמות החלבון עולה כך הגוף צריך יותר B6.
חשוב גם למטבוליזם במוח של הסרטונין ומחסור ב- B6 גורם למחסור בסרטונין - האדם םחות רגוע - פחות שינה. משפיע על 60 תהליכים של ח' אמינו.
חשוב יותר לנשים בהריון וליצירה של לציטין וח' השומן GLA שבסופו של דבר הופכת ל- PGE1 בכדי להפוך טריפטופאן לניאצין צריך B6. ל- B6 תפקיד חשוב ביחד עם המגנזיום (סינרגסטיים) משפיעים על רגיע של מע' העצבים. מחסור ב B6 ספיגת האבץ תהיה לקויה, גלולות, צבעי מאכל כגון: טטרזין, דברים אלו מגבירים את צריכת ה B6. פעילות גופנית מעודדת הפיכה של ה- B6 לצורתו הפעילה PSP.
סימפטומים וסימני חסר: סימנים נפשיים: עצבנות, נדודי שינה ולפעמים קצת חולשה, בהמשך מצב דלקתי בעור דרמטיטיס, סבוראה, סדקים בזוית השפתיים, טעם רע בפה. לפעמים הלשון כואבת, יש גם מקרים של חוסר תיאבון, ירידה במשקל ויותר נטייה לזיהומים - בגלל שהוא חשוב ליצירת כדוריות דם לבנות.
שימושים תרפואיטים: יכול לסיים לילדים אוטיסטים, לסכיזופרנים מקבוצה מסויימת שבבדיקת שתן מוצאים חומר בשם קריפטופירול בכמות גבוהה ה- B6 מצמצם אותם בשתן + אבץ המשתתף בתהליכים אנזימטיים. לחולי ארטיריטיס PSP יכול להטיב, בעיקר לגבי האנשים עם נוקשות במפרק - מסייע לשפר את הגמישות.
PSP חשוב גם לנשים שמקבלות גלולות, לנשים בהריון עם בחילות וסכרת הריון - ישנה אידיקציה להוסיף את B6, בגלל שהעובר מתפתח אז ישנו מצב אנבולי וה-B6 משתתף ב- 60 תהליכים ביוכימיים של החלבונים. לנשים עם PMS, לאנשים עם נדודי שינה, דיכאון, עצבנות, לטיפול מניעת אבנים בכליות בעיקר קלציום - אוקסלט. מנגנון הפעולה - מונע את רמת ח' אוקסליט בדם (רמה גבוהה בדם - סינון דרך הכליות). תסמונת המערה הקרפלית (היווצרות של הרצועה על העצב) B6 מונע יצור הלציטין ומטבוליזם של שומן.
לחולי אפילפסיה B6 יחד עם מגנזיום.
איסורים: אסור לתת B6 לחולי פרקינסון שמקבלים תרופה שהחומר הפעיל הוא L-DOPA ה- B6 מגביר את הכמות בדם ומחריף את הסימפטומים. אך לחולי פרקינסון שלט נוטלים L-DOPA אם ניתן B6 +מגנזיום זה יועיל.
פנטוטנית אסיד (ויטמין B5) - קובי עזרא
מטבוליזם של פחמימות, שומנים וחלבונים. מכנים אותו כאנטי - סטרס, כי במצב זה יש פעילות מוגברת של בלוטות האדרנל המפרישות קורטיזול.
ה - B5 הינו חומר גלם חיוני בכדי שהגוף יוכל ליצור את ההורמונים. מחסור יכול להוביל לתשישות. DOC (דיסוקסיקורטיזול) תפקידו בעת זיהום הוא למקם ולגרום לנפיחות מקומית בכדי שהזיהום לא יתפשט למקומות אחרים בגוף. בעת מחסור ב- B5 הקורטיזול יורד והדסוקסיקורטיזול עולה ולהיפך. וכך ישנם בלוטות לימפה נפוחות, פרקים ושקדים. ה B5 מונע את מצב הדלקת, מאזן את הקורטיזול וה- DOC. דבר זה גורם לדלקות מקומיות כרוניות.
- סימפטומים של חסר: כאבי ראש, חולשה, עצירות (B5 עם כולין משפר את הפריסטלטיקה), צריבה ועייפות יתר ברגליים, במצבים אלרגיים - קורטיזול. באלכוהוליסטים יש חסר יחד עם שאר B - קומפלקס.
ניאצין (ויטמין B3) - קובי עזרא
המחלה במחסור נקראת פלגרה (PELLAGRA), נמצאת אצל אנשים שאכלו תירס, בגלל חומצת אמינו שנקראת לויצין שמפרשי את ה- B3, המחלה יכולה להופיע:
בגלל חוסר משמעותי בחומצת אמינו טריפטואן, 60 מ"ג, הגוף הופך ל 2-3 מ"ג של ניאצין. מחסור של טריפטופאן גורם לדרמטיטיס לא ספציפי, כמות הטריפטופאן בתירס נמוכים.
כשיש חוסר ב- B6 בגוף שהוא נחוץ לטריפטופאן להפוך לאנזים בשם : AND הנמצא בהרבה תהליכים ביוכימיים במוח.
0-4 סימפטומים לפלגרלה:
1. דרמטיטיס - לאותם האזורים שחשופים לשמש, הצבע של העור ישאר אדום או לעיתים חום ולפעמים חוסר בפיגמנט.
2. דיאוראה (נטייה לשלשולים ועצירות לסרוגין).
3. דמנציה - בלבול, בעיות זכרון, סניליות.
4. מוות.
טוב לכל סוגי ההיפר לפידמיה כגון: VLDL,TG , כולסטרול - משפיע על הכבד.
תגובת הגוף לחוסר בניאצין כאשר נותנים אותו - יכול להוציא החוצה אלרגיות.
שימושים תרפואיטים: סכיזופרניה במצב אקוטי (שיכול להמשך חודשים) לאחר מעקב של שנתיים, 90% מהאנשים חזרו לחיים רגילים. במקרים כרוניים רק לאחר טיפול של שנתיים שלוש הגיע ל- 75% השתפרו. בכדי להשיג את מרבית התוצאות אנו צריכים תפריט מאוזן, במצבי סטרס ישנה עליה וירידה ברמת הסוכר, בשעת הירידה- האדם נהיה עצבני.
אסור: עישון, קפה, תה, סוכר (קלוריות רקות).
דיכאון: בקבוצה שקיבלו ניאצין ההתאוששות היתה פי 2 מאשר אלה שלא נטלו
לבעיות למידה והתנהגות.
סניליות- דמנציה (מלטונין הוא הורמון שנוצר למעשה מניאצין וסרטונין).
לדלקות פרקים במינונים גבוהים .
לבעיות וסקולריות יכול להיות גם בתחום של מיגרנה.
אמבליות (קרישי דם קטנים), שיכולים לגרום לעיוורון - כאשר נתנו ניאצין באימפוזיה, דבר זה מונע עיוורון- בגלל ההרחבה של העורקים.
טרשת עורקים, מוציא את ההיסטמין החוצה- עם הזמן באופן סדיר דבר שיכול להוריד את תופעות האלרגיה.
לגבי סכרת: הניאצין יכול להאט את התהליך.
לניאצין יש פעולה אנטי-סטרס, במצבי סטרס הגוף מפריש ח' שומן ממאגריו והגורם לזה הוא האדרנלין ואז רמת השומנים בדם יהיו גבוהים יותר וזהו הקשר של מתחים __ שומנים גבוהות בדם, הניאצין מונע את שחרור ח' השומניות בגלל השפעת האדרנלין.
במינונים גבוהים נקבל מחילה, אצל ילדים צריך להקטין מינון - אצלם זה יכול להתבטא בחוסר תיאבון. לעיתים בגלל הפלש קורה כאבי ראש - נדיר. לא מסוכן לחולי אולכוס וסכרת - אין בעיות עם התרופות.
יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר הישראלי - http://www.healthnfit.org/index.php
* אתר הדיאטות עיצוב וחיטוב הגוף: http://www.dietme.co.il/
תזונה בריאות ודיאטות (דיאטה) : http://www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi/
http://blogerim.co.il/bodybuilding
תחרויות מרי ישראל ופיתוח גוף (בודי בילדינג):
דיאטות, הרזייה וחיטובים: http://blogerim.co.il/kobi