בין התלונות הנפוצות ביותר שמובילות עובד לתבוע את המעסיק שלו ניתן למנות שורה ארוכה של מקרים שונים בהם חלה הרעה בתנאי ההעסקה של העובד. לעתים קרובות עובדים מחליטים להתפטר כתוצאה מהרעה בתנאי העבודה שלהם ובמידה אותם עובדים מצליחים להוכיח בבית המשפט כי אכן חלה הרעה בתנאים שלהם, הרי שהמעביד מחויב לשלם להם פיצויים, למרות שהם התפטרו על דעת עצמם. החוק העומד מאחורי תפיסה זו נחקק בשנת 1963 ולפיו כל עוד העובד התפטר בעקבות הרעה מוחשית בתנאי העבודה שלו, ההתפטרות תתקבל מבחינה משפטית כפיטורין לכל דבר.
מה היא הרעה מוחשית בתנאי העבודה?
כמו בכל תחום משפטי אחר, הפרשנות של החוק היא זו שתקבע בסופו של דבר את פסק הדין. דיני עבודה ישנם בשפע ועל כתפי עורכי הדין השונים מוטלת האחריות להציע פרשנויות שונות ולשכנע את בית המשפט לעבודה בצדקתם. עם זאת, ישנם מקרים מסוימים שלעתים נדירות משתמעים לשתי פנים. כך למשל במידה והמעסיק שינה את מקום העבודה של העובד שלו ובעקבות כך הוא השתכר פחות כסף ותנאי העבודה שלו הורעו, העובד יכול להציג את שינוי מקום העבודה ואת הירידה בשכר כהרעה של תנאי עבודתו.
גם מקרים של הלנת שכר יכולים להוות עילה לתביעת פיצויי פיטורין. כאשר עובד מסוים מתפטר ממקום עבודתו בגין כך שלא שולמה לו משכורת במשך כמה חודשים רצופים, הרי שהשופט לרוב יפסוק לו פיצויים. ישנם לא מעט מקרים בהם בית המשפט פסק לזכות התובעים לאחר שהתפטרו בעקבות מתיחות בינם לבין המעסיקים שלהם. במקרים אחרים נפסקו פיצויים לעובדים שהמעסיקים שלהם ירדו לחייהם, הטרידו אותם, עלבו בהם ופגעו בהם. מקרים אחרים יכולים להיות למשל שלילה של רכב או טלפון צמוד, העתקה של מקום העבודה, שינוי שעות העבודה, הורדה בדרגה ועוד.
מתי הרעת תנאים לא תוביל לפסיקת פיצויים לתובעים?
בדיוק כמו בתחום של דיני נזיקין, לא תמיד העניינים פשוטים כל כך כפי שהם נראים. כך למשל במידה ועובד התפטר מבלי שנתן למעבידו את ההזדמנות לתקן את המעוות, הרי שברוב המוחלט של המקרים, בית המשפט ידחה את הטענות של העובד על הסף. כמו כן במידה והעובד הסכים למשל לתנאים החדשים בכתב או בעל פה, הרי שלרוב תביעתו לפיצויים גם כן תידחה. הרעה מוחשית היא מושג חמקמק ולכן ההמלצה היא להצטייד בעורך דין שמתמחה בתחום ועוסק בו כבר שנים רבות לפני שמחליטים לתבוע את המעסיק לשעבר.