אירוע מוחי (הקרוי גם שבץ מוחי) יכול להתרחש אצל אנשים אשר נמצאים בקבוצות הסיכון כגון אלה החולים ביתר לחץ דם, חולי סכרת, בעלי כולסטרול גבוה, אנשים שמעשנים ועוד. נמצא כי בעלי יתר לחץ דם הם אלה השייכים לגורם הסיכון העיקרי.
האדם שחווה שבץ מוחי יכול למצוא את עצמו עובר שינויים בתפקוד, בהתאם לאזור שנפגע במוח. השינויים עלולים להשפיע משמעותית על חייו ועל חיי משפחתו וחבריו. רבים מהשינויים ניתנים לטיפול ארוך טווח שיכול לשפר את מצבם. אבל יחד עם זאת חשוב לדעת כי לרוב, השינוי הוא בלתי הפיך ועלול להיגרם נזק לכל החיים.
אירוע מוחי עלול לגרום לשישה שינויים עיקריים שרצוי להכיר אותם:
1. שינוי בתנועה: האדם עלול לקבל שיתוק במקרה הגרוע, והוא יכול לחוות רפיון או חולשה בשרירים לעיתים רק בצד אחד של הגוף. דבר זה עלול להוביל לקושי בהליכה, בקורדינציה בישיבה וביציבות הגוף. לעיתים יתכן גם קושי באכילה.
2. היכולת לתקשר עם הסביבה: המוח עובד בצורה מוצלבת. כאשר יש פגיעה בצד השמאלי של המוח היא תתבטא בצד הימני של הגוף ולהיפך. במקרים של פגיעה בצד השמאלי של המוח תתכן פגיעה ביכולת לתקשר ולהבין את הנשמע. האדם שחווה את האירוע לעיתים לא יבין מילים מוכרות ובסיסיות, יתקשה בשמותיהם של הסובבים אותו והמוכרים לו, יתקשה בקריאה ובכתיבה ולמעשה כל יכולת התקשורת שלו תפגע.
3. ירידה בתחושת חלקי הגוף: אם האזור שנפגע באירוע הוא זה האחראי על רמות התחושה בגוף, האדם עלול להרגיש כאבים, תחושות של חום או קור בלתי מוסברות, תחושות נימול ועוד.
4. פגיעה בהתמצאות: אירוע מוחי עלול לגרום לקושי בהתמצאות. האדם שחווה את האירוע יתכן ולא ידע מהי תקופת הזמן בה הוא נמצא, לא ידע לזהות את ימי השבוע או את השעה. בנוסף, יכולת ביצוע הפעולות הפשוטות היומיומיות יכולה להיפגע.
5. פגיעה רגשית: אדם שחווה אירוע מוחי ימצא את עצמו עם סימנים ברורים של דיכאון וחרדה. הוא עלול לחוות התפרצויות בכי, עצב רב, ירידה במשקל ובתיאבון, חוסר עניין לביצוע פעולות יומיומיות מאחר והקושי לבטא את עצמו באופן בו הוא ידע קודם הוא גדול והוא איננו יודע כיצד להתמודד איתו.
6. איבוד ה"אני": יש להבין כי אדם שחלה וחווה אירוע מוחי עובר משבר נפשי גדול מאד. מאדם פעיל ואנרגטי לרוב, הוא הופך לאדם בלי יכולות חברתיות, יכולת התקשור הסביבתי שלו נפגעת, הוא מאבד את מקום העבודה שלו מאחר ואיננו יכול לעסוק בה עוד, הוא הופך לאדם תלותי בסביבה הנזקק לעזרה סיעודית. לכן אדם זה יחווה תחושת אבל קשה, רגשות כעס ולעיתים איבוד עשתונות.
לסיכום, אדם שחווה אירוע מוחי יכול להיפגע בצורה בלתי הפיכה במספר אזורים בגוף. חשוב לקבל עזרה מקצועית על מנת שמצבו של החולה לא יחמיר הן גופנית והן נפשית, ולנסות ולשפר ככל שניתן את מצבו על מנת להקל עליו ועל הסובבים אותו.
***
מוגש בחסות ביונס - החופש לנוע. המערכות המתקדמות בעולם לשיקום התנועה