תרופות בבליעה
לעומת משחות אותן אנו מורחים על העור והוויטמינים, קיימות מגוון תרופות בבליעה. לרוב נשתמש בתרופות אלה כאשר האקנה הדלקתי ולא ניתן לסייע באמצעות טיפולים חיצוניים או וויטמינים. האקנה לא דלקת בגרון ולכן לא מדובר בטיפול אנטיביוטי קצר, אלא יכול לקחת גם מספר חודשים מאחר ובאקנה ישנו שילוב של זיהום חיידקי ותגובה נגדית דלקתית של הגוף.
דוקטור זאב פם מרחיב כי תכשירי הבליעה אשר מיועדים מלכתחילה לטיפול בפצעי בגרות לא פוגמים ביעילותן של גלולות למניעת הריון אשר נלקחות במקביל. תכשירי הבליעה השונים מתווספים אל הטיפולים לניקוי פנים ותכשירים חיצוניים לייבוש פצעים. ניתן לשלב עם תוספת וויטמינים אך למשל אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלין או מינוצין אין לקחת ביחד עם וויטמין A מאחר ושילובם יגביר את הלחץ התוך גולגלתי.
ד"ר זאב פם סורק בפנינו את התכשירים האנטיביוטיים המובילים:
טטרציקלין: מצטבר בבלוטת החלב ופועל נגד שני חיידקים האנאירוביים שבפנים. עד גיל 12 תופעת הלוואי היא צהבת אמאייל שמצפה את השיניים.
רספרין: לאחר נטילה ממושכת תיתכן אלרגיה לתכשיר. רגישות לשמש תגרום לפריחה בעור.
מינוצין: יכול לגרום לסחרחורת, אין להשתמש בזמן הריון
אירותרמצין: יש להשתמש נגד אקנה קשה ניתן להשתמש בזמן הריון, אך רק במידה וקיימת הצדקה רפואית.
דוקטור זאב פם מתריע כי אין כל צורך בהגדלת המינון אם האקנה אף מוחרפת בתחילת הטיפול. החרפת האקנה נובעת מכך שייתכן וכדאי להחליף את התכשיר. במידה והאקנה נמצאת במצב בינוני עד קשה, וגם לאחר נטילה ממושכת של תרופות אנטיביוטיות, ייתכן וכדאי לשקול שימוש בתרופות חזקות יותר שתורמות להקטנת הפרשת החלב לתקופות ארוכות יותר, משפרים את מיון התאים תוך ייצור תקין של תאים המכיליים קרטין, ומשפרים את המצב הזיהומי בבלוטה.
הטיפול היעיל מרסן עד 90% ממקרי האקנה כולל אקנה קשה. הטיפול נמשך עד חצי שנה כאשר חובה לבצע אחת לחודש בדיקות דם שונות לבירור השפעת התרופה על הגוף. התרופה מצריכה מרשם רופא ואסורה לשימוש בהריון.
ד"ר זאב פם חבר באגודה האמריקאית והישראלית למחלות עור ומתמחה בתחום. בנוסף הוא בעל תת התמחות בפוטותרפיה המטפלת בפצעי בגרות – אקנה. בין שאר ההתמחויות שלו נמצאים תחומי נשירת שיער, שימוש בתוספי מזון ובעיות שונות בעור.