בנק דם טבורי ציבורי
דם טבורי יכול להציל חיים של אלפי אם לא מילוני אנשים אשר חולים במחלות כרוניות קשות העלולות לפתח סיבוכים קשים ולעיתים קרובות להוביל למוות בטרם עת.
מהו דם טבורי?
דם טבורי הינו הדם אשר נותר לאחר לידת תינוק בחבל הטבור ובשלייה. בשנים האחרונות נמצא, ששימור דם זה יכול לעזור להציל חיים. הדם הטבורי מכיל תאי גזע-תאי אב (stem cell), אשר עדיין לא עברו התמיינות תאית ראשונית ולכן יש ביכולתם להפוך להיות תא מכל סוג שהוא בגוף האדם.
תאי גזע אשר מושתלים בגופם של אנשים חולים במחלות דם או מחלות של מוח העצם, מחליף את התאים אשר נהרסו או אינם מתפקדים כראוי או בצורה אבנורמלית עקב המחלה. הדם הטבורי הינו דם נאיבי, פרימיטיבי וראשוני ויש ביכולתו להתמיין לסוגי תאים רבים אחרים.
כיצד נאסף הדם הטבורי?
לאחר לידת התינוק וניתוקו מחבל הלידה, נאסף הדם הטבורי מחבל הטבור הנותר ומהשלייה על ידי שאיבתו באמצעות מזרק. הדם אשר נשאב, מוקפא בתוך שקית מיוחדת עם חנקן בטמפרטורה של 196 מעלות. בנוסף, נבדק הדם הטבורי בבדיקות דם שונות על מנת לשלול או לאשש מחלות זיהומיות שונות, כגון: איידס, הפטיטיס, עגבת וכדומה.
דם טבורי יכול להישמר בבית חולים פרטי או בית חולים ציבורי, על פי בקשת ותשלום המשפחה, וכמו כן, יכול לשמש את המשפחה באופן פרטי או להיתרם על ידם לעזרה למטופלים אחרים.
מי זקוק לדם טבורי?
אנשים אשר חולים במחלות הבאות, זקוקים לתרומות של דם טבורי, אשר יכול להציל את חייהם:
• מחלות סרטן, כגון: לויקמיה, לימפה, כליות וכדומה.
• מחלות גנטיות, כגון: אנמיה אפלסטית.
• מחלות של מוח העצם נרכשות או מולדות.
• מטופלים אשר מוח העצם שלהם נפגע עקב טיפולי כימותרפיה.
• פנקוני אנמיה (Fanconi anemia)
• חולי שיתוק מוחין (cerebral palsy)
• מחלות חיסוניות
מהו בנק דם טבורי ציבורי?
בנק הדם הטבורי הציבורי מנוהל בישראל על ידי מגן דוד אדום (מד"א) בסיוע של בית החולים הדסה עין כרם בירושלים. משפחה אשר מעוניינת לשמור את הדם הטבורי בבית חולים ציבורי, צריכה ליצור קשר עם מד"א בטלפון 1800-400-101 שלוחה 5 לצורך קבלת מידע על ההליך.
תרומות של דם טבורי ניתן לתת בבית חולים איכילוב בתל אביב, בית חולים הדסה עין כרם בירושלים,בית חולים ליולדות של הסהר האדום במזרח ירושלים, ובבית חולים וולפסון בחולון.
כיצד ניתן להיעזר בבנק דם טבורי ציבורי?
הדם הטבורי שנתרם, נאסף, מוקפא ונשמר לשימוש ציבורי למחלות השונות שתוארו לעיל. בנק הדם הטבורי הציבורי יכול להועיל, לעזור ולהציל חיים של חולים רבים, מפני שלרוב נמצאת התאמה משפחתית בין המטופל לתורם רק ב40% מהמקרים, כך ש60% מהמקרים זקוקים המטופלים החולים לתרומת דם טבורי מאדם ללא קרבת דם.
עוד בנושא: ביוקורד בנק החיים
בבנק הדם הטבורי הציבורי, יהיה ניתן למצוא אולי, התאמה גבוה יותר בין התורם לחולה. עד היום נמצאו 2 התאמות בבנק הדם הטבורי הציבורי בין תורם לחולה, ובכך הצילו חיים.