חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

בית הדין לעבודה הרשיע בפלילים מעסיק שלא ניהל רישום שעות עבודה של עובדיו

מאת: רונן פורתדיני עבודה28/10/20124852 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

סעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, קובע כי באחריות המעביד לנהל פנקס שעות עבודה. עוד קובע הסעיף שלענין שעות עבודה, הרישום בפנקס שעות עבודה יבוצע באופן שוטף ויכלול רישום שעות עבודה בפועל.

במקרים רבים מעסיקים נמנעים מניהול רישום שעות העבודה של עובדיהם כנדרש בחוק ואף מגלגלים את אחריות רישום שעות העבודה בפועל אל העובדים עצמם ואלו מנהלים רישומים בצורה ידנית במחברות, דפים, קבצים וכיוצא בזה.

ב-20 ביוני 2012 ניתנה הכרעת הדין בתיק פלילי 1120-09 מדינת ישראל-משרד התמ"ת נגד גיל בן משה גיא. גיל הואשם שלא ניהל פנקס עבודה בהתאם להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה.

תיאור המקרה
גיל הינו בעלים של פיצוציה בעיר אשקלון. גיל העסיק עובדים בפיצוציה אולם העובדים לא דיווחו נוכחות באמצעות שעון נוכחות. כמו כן, גיל לא ניהל רישום של שעות העבודה של עובדיו. על פי גרסתו של גיל, כל עובד רשם את שעות עבודתו (התחלה וסיום עבודה) ואת זכויותיו וחובותיו במחברת, ובסוף כל חודש עבר גיל על הרישום במחברת עם כל עובד. גיל טען שניהול השעות העצמאי של כל עובד אינו בעייתי מבחינתו כיוון שיחסיו עם העובדים הינם יחסים של אמון.

גיל הואשם ע"י משרד התמ"ת באי ניהול פנקס עבודה בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה ונפתח כנגדו תיק פלילי.

הכרעת הדין
בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קבע כי החובה לנהל פנקס שעות עבודה בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה הינה חובה אשר מוטלת על המעביד עצמו. סעיף 25(א) לחוק שעות עבודה ומנוחה קובע: "מעביד חייב לנהל פנקס בדבר שעות עבודה, שעות מנוחה שבועית, שעות נוספות, גמול שעות נוספות וגמול עבודה במנוחה שבועית, ובו יירשמו הפרטים שייקבעו בתקנות".

גיל טען שלא עבר על הוראות סעיף 25 לחוק לענין אי ניהול פנקס שעות עבודה, וזאת מן הטעם שרישום השעות ניתן לעובדיו. בית הדין קבע שאין לקבל את טענתו הנ"ל של גיל שכן המעביד אינו רשאי להתנער מהחובה המוטלת עליו לנהל את רישום שעות העבודה של עובדיו ואין הוא יכול להעביר חובה זו לידי עובדיו.

לאור האמור, הורשע גיל בעבירה של אי ניהול פנקס שעות עבודה, לפי סעיפים 25 ו-26(א) לחוק שעות עבודה ומנוחה.

מסקנות והמלצות
ממקרה זה עולות המסקנות הבאות:
1.    הפרת חובת ניהול פנקס שעות עבודה, כפי שמתחייב בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה, הינה עבירה פלילית על כל משמעויותיה.
2.    האחריות לניהול פנקס שעות עבודה מוטלת על המעביד. לא ניתן להעביר אחריות זו לעובדים כך שהם ינהלו את פנקס שעות העבודה.

ההמלצה: להתחיל לנהל, באופן מיידי, פנקס עבודה לכל העובדים.

יש לנהל פנקס עבודה גם לעובדים אשר עובדים מחוץ לחצרי המעסיק, בין באופן קבוע ובין באופן ארעי (אנשי מכירות, סוכנים, שירות, טכנאים, אאוטסורסינג וכו').

ניהול פנקס שעות עבודה כחוק יכול להתבצע בצורה פשוטה וקלה ע"י שימוש בשעון נוכחות או מערכת אחרת לדיווח נוכחות. מערכות דיווח נוכחות מתקדמות הקיימות כיום מאפשרות לכל סוגי העובדים לדווח נוכחות במגוון דרכים, כגון: שעון נוכחות טביעת אצבע או כרטיסים, דיווח אינטרנטי, טלפוני, מסרונים וכו').

הערות:
1.    מאמר זה נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד. האמור במאמר מתייחס לנשים וגברים כאחד.
2.    האמור במאמר זה מיועד למתן מידע כללי בלבד ואינו מהווה מתן חוות דעת ו/או ייעוץ מקצועי ו/או משפטי ולפני הסתמכות על המידע במאמר זה יש להיוועץ בעורכי דין.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

רונן פורת, רו"ח  מומחה למערכות נוכחות לעסקים  מייל: ronen@lshv.co.il

מנכ"ל חברת לסה ויז'ן המפתחת ומשווקת את מערכת Timewatch - פתרונות דיווח נוכחות והכנה לשכר

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת רונן פורת

מאת: רונן פורתדיני עבודה27/11/125322 צפיות
הסדר של שכר גלובלי לעובד הינו הסדר שכיח במקומות עבודה רבים. על פי הסדר זה, העובד מקבל שכר קבוע בכל חודש וזאת גם במקרה שבו עבד שעות נוספות מעבר למכסת השעות של משרה רגילה. במאמר זה שבעה טיפים לקביעת הסדר של שכר גלובלי לעובד, בהתאם להוראות שנקבעו בחוק ובפסיקה וזאת בכדי להימנע מההשלכות שעלולות להיות במקרה של קביעת הסדר שאינו עומד בדרישות החוק והפסיקה.

מאת: רונן פורתדיני עבודה28/10/125389 צפיות
במקרים רבים מעסיקים מסכמים עם העובד שיטת תשלום של שכר גלובלי תוך שהם מחליטים שחוק שעות עבודה ומנוחה אינו חל על העובד. לעיתים החלטה זו נעשית ללא בחינה עובדתית ומהותית של שאלת תחולת החוק על העובד, וכאשר שאלה זו מגיעה לפתחו של בית הדין קובע בית הדין אחרת. במקרה כזה מדובר במשמעות כספית לא מבוטלת מבחינת המעסיק. במאמר זה אפרט על המשמעויות של הוצאת עובד מתחולת חוק שעות עבודה ומנוחה, באילו מקרים ניתן להוציא עובד מתחולת החוק, דוגמאות של מקרים שנדונו לאחרונה בבתי הדין לעבודה, מסקנות והמלצות לפעולה.

מאת: רונן פורתדיני עבודה28/10/124996 צפיות
פרילנסר הגיש תביעה כנגד המעסיק בדרישה להכיר בו כעובד שכיר וכפועל יוצא בדרישה לקבלת סכומי כסף הנגזרים ממעמדו כעובד שכיר. בית הדין הארצי קבע כי נותן השירותים סווג באופן שגוי כעצמאי. קביעה חשובה יותר של בית הדין הנוגעת לכל מי שמעסיק עצמאי הינה שבמקרה כזה לא ניתן לקזז מהסכומים שיקבל עקב הקביעה שהוא עובד שכיר סכומי "יתר" שקיבל כעצמאי בהתאם להסכם העסקתו. המאמר הנוכחי עוסק בהשלכות והמשמעויות של פסק הדין והמלצות ליישום.

מאת: רונן פורתדיני עבודה28/10/124860 צפיות
בהתאם לתיקון 24 לחוק הגנת השכר, שנכנס לתוקפו ביום 1.2.09, חלה על המעסיק חובה (בין יתר הדרישות בתיקון), לפרט במדויק במסגרת תלוש השכר שעליו למסור לעובד רשימה של רכיבים המפורטים בחוק. בתקופה האחרונה ניתנו מספר פסקי דין אשר הטילו קנסות על מעבידים בגין ליקויים בפירוט הנדרש בתלוש השכר בהתאם להוראות תיקון 24 לחוק הגנת השכר. במאמר זה אסקור שני מקרים שהגיעו לאחרונה לדיון בבתי הדין לעבודה בהקשר זה ואתן מסקנות והמלצות להתנהלות נכונה של מעסיקים.

מאמרים נוספים בנושא דיני עבודה

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה10/09/201044 צפיות
עובד המפוטר ממקום עבודתו זכאי לשכר של חודש כנגד כל שנת עבודה (אלא אם כן, הוסכם על שיעור גבוה יותר), בעת פיטוריו או בעת היותו מתפטר כדין מפוטר או כמוסכם בהסכם עבודה. תשלומי פיצויים מגלמים בתוכם את רכיב העמלות (בחישוב ממוצע של 12 החודשים האחרונים), ואת רכיבי השכר הקבועים, גם כאלה שלא נכנסים תחת הקטגוריה "שכר בסיס". עם זאת, פיצויים אינם משולמים עבור פרמיות, מענקים, בונוסים, החזרי הוצאות, משכורת 13 ותוספות מותנות. הכלל הבסיסי הינו (למעט במקרה של מתפטר בדין מפוטר), שעובד מפוטר בלבד, זכאי לפיצויי פיט

מאת: רונית בילרדיני עבודה14/03/181501 צפיות
חוק פיצויי פיטורים קובע, כי עובד אשר פוטר ממקום עבודתו לאחר שנת עבודה זכאי לפיצויי פיטורים מהמעביד. כמו כן, קובע החוק, כי בנסיבות מסוימות זכאי עובד לתשלום פיצויי פיטורים אף לאחר התפטרותו מעבודה. (הרעת תנאים, התפטרות לצורך טיפול בילד, מעבר מגורים לצורך עבודתו של בן הזוג ועוד).

מאת: tiloniדיני עבודה07/09/172046 צפיות
לעיתים, כמו בכל משפחה, יכולים להתגלע ויכוחים וחילוקי דעות, אולי אפילו להיאמר מילים קשות אך במקום העבודה, בניגוד למקרים דומים בתוך המשפחה הקרובה או לחברים הקרובים, עלול הצד השני לראות בדברים אלו כהוצאת לשון הרע בעבודה ולתבוע את אומרם בבית המשפט תחת חוק ""איסור לשון הרע התשכ"ה- 1965"

מאת: שירה אלהדיני עבודה20/12/161857 צפיות
במסגרת עבודתו, זכאי העובד לזכויות שונות, כגון חופשה שנתית, דמי הבראה, גמול שעות נוספות ועוד.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה01/08/162787 צפיות
אישור מרופא תעסוקתי המורה כי אין העובד מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת, או מצב הזהה לה, וזאת בשל תפקוד לקוי של אחד מאברי הגוף. עובד הסובל מבעיות בריאותיות ומציג מסמכים מרופא מומחה, המציין את הלקות בכושר עבודתו ומגבלותיו הרפואיות בעבודתו. עובד הסובל ממגבלה בריאותית ומבצע עבודה אשר אינה מתאימה ליכולותיו הרפואיות עקב מצב בריאותי לקוי.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה02/06/163443 צפיות
החובה לשלם שכר בחגים לעובדים, עולה מתוקף צו ההרחבה להסכם המסגרת במגזר העסקי. בהתאם לכך, עובד חודשי ועובד שכר (בתנאים הרשומים להלן) זכאים לשכר רגיל, אף בימים אשר לא עבדו בהם בשל היותם ימי מנוחה בחגים.

מאת: אבי דוידידיני עבודה23/05/163573 צפיות
בקצרה על הרעת תנאים בעבודה לאלו המחליטים להתפטר ולאלו המחליטים להישאר במקום העבודה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica