חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עיקול ותפיסת מיטלטלין בבית של חייב בהוצאה לפועל

  

עיקול ותפיסת מיטלטלין בבית של חייב בהוצאה לפועל

 

 מאת: עו"ד יוסף ויצמן

תקציר: מהי המסגרת החוקית להפעלת צעד של עיקול מיטלטלין כנד החייבים?מה מותר לעקל ומה לא? וכיצד נמכרים המיטלטלין האמורים. במאמר זה יסוקר מערכת העיקולים בהוצל"פ.

ההגדרה של המושג מיטלטלין הינו "כל נכס שאינו מקרקעין", כלומר כל זכות כל שהיא, שאינה נכס מקרקעין נכנס להגדרה של מיטלטלין, וניתן לבצע כנגדו עיקול.

עיקול מיטלטלין הינו פעולה מבצעית וחוקית כנגד הבעלים או כנגד המחזיק בנכס, ומטרתה לשים את היד על אשר בחזקת החייב,  ובכך להגביל את יכולתו להשתמש בנכס, למנוע ממנו את האפשרות להבריח את הנכס, ולאפשר לזוכה – התובע  להיפרע מהנכס בשל החוב המגיע לו מהחייב. ראש ההוצאה לפועל רשאי לצוות על עיקול מיטלטלי החייב ומכירתם או מימושם בדרך אחרת.

לאחר שמוגשת הבקשה, רשאי מנהל לשכת ההוצאה לפועל לעקל את נכסי החייב הניתנים לעיקול כדלקמן:

ככל ומדובר בנכסים שהעברתם מידי החייב או המחזיק בהם לגורם אחר כלשהו טעונה רישום, רשם ההוצאה לפועל רשאי לצוות כי העיקול על הנכס ייעשה בדרך של רישום בלבד במסמכים המתאימים.

משנרשם עיקול על המיטלטלין, העיקול לא יוסר עד שינתן אישור של הזוכה להסרת העיקול, מנגד יכול לעתור החייב לביטול העיקול מסיבות כאלה ואחרות, ולפי החלטה של כב' ראש ההוצל"פ יהיה ניתן לבטל את העיקול.

ככל ומעוקלים ניירות או נכסים שאינם מוחשיים בעלי ערך, יש לתעד את דבר הרישום בתיק ההוצל"פ. ובמידה ועוקל כסף מזומן, יש להפקידו בתיק ההוצל"פ .

איזה מיטלטלין לא ניתן לעקל

חוק ההוצאה לפעל מפרט רשימה של מיטלטלין שאינם ניתנים לעיקול כגון: צורכי אוכל כדי מחיית החייב ובני משפחתו הגרים עמו, מערכות בגדים, מיטות, כלי מיטה, ציוד רפואי, תרופות, כלי אוכל, כלי מטבח וכלי בית אחרים שמהווים צרכים חיוניים של החייב ושל בני משפחתו הגרים עמו.

זאת ועוד, לא ניתן לעקל תשמישי קדושה של החייב או בני משפחתו הגרים עמו. וכן כלים, מכשירים, מכונות, ומיטלטלין אחרים, וכן בעלי חיים שבלעדיהם אין החייב יכול לקיים מקצועו, משלח ידו או עבודתו שהם מקור פרנסתו ופרנסת בני משפחתו, ובלבד שהשווי שלהם אינו עולה על 200 ₪ ואם מדובר במכונות אינו עולה על 500 ₪.

בנוסף, לא ניתן לעקל כלים, מכשירים, מכונות ובעלי חיים השייכים לנכה ונחוצים לו לשימושו האישי בגלל נכותו, ולא ניתן לעקל חיות מחמד.

ראוי לציין כי הפטור מעיקול, לא יחול על עיקולים בגין חוב שנתחייב בו החייב ברכישת המיטלטלין שעיקולם נדרש.

כיצד מתבצע העיקול

כאמור, וככל ורשם ההוצאה לפועל נתן צו עיקול, הצו מסמיך את מנהל לשכת ההוצאה לפועל להיכנס לביתו של החייב, שבהם נמצאים או עשויים להימצא מיטלטלי החייב, ולעקלם.

במידה וחושש הזוכה, כי הודעה מקדמת על העיקול תסכל את ביצוע הצו, ניתן להגיש בקשה מנומקת לראש ההוצל"פ ולבקש כי יבוצע עיקול ותפיסה באותו מעמד.

לאחר הטלת העיקול רשאי מנהל לשכת ההוצאה לפועל ולאחר בקשה של הנושה, להוציא את המטלטלין מבית החייב ולהעבירם לשם מכירתם במחסני ההוצל"פ .. לשם ביצוע העיקול מנהל לשכת ההוצאה לפועל רשאי להתגבר על כל התנגדות לביצוע ההליך ואף לפרוץ למבנים לשם ביצוע הצו.

ככל ויש חשש שיהיה התנגדות לביצוע הצו, ניתן להיעזר במשטרת ישראל, שתלווה את ביצוע הצו בפועל.

מכירה של המיטלטלין

לאחר שעובר 14 יום, מזמן תפיסת המיטלטלין, והחייב לא הסדיר את חובו, רשם ההוצאה לפועל רשאי להחליט על מכירה של המיטלטלין המעוקלים. במידה ומדובר בנכסים שלא ניתן לשמור עליהם 14 יום לצורך מכירתם, כגון ירקות וכד'  רשאי מנהל לשכת ההוצאה לפועל למכור אותם מייד (מבלי להמתין 14 יום).

מי שחושב שמכירת המיטלטלין יכולה לפגוע בו שלא כדין, יכול לעתור על השהיית המכירה או ביטולה, ורשם ההוצאה לפועל או בית המשפט רשאים לצוות על השהיית המכירה. צו להשהיית המכירה יפקע תוך 7 ימים, אם המבקש לא הפקיד בידי מנהל לשכת ההוצאה לפועל עירבון לכיסוי הוצאות שמירת המעוקלים ירידת ערכם ואחסונם.

בתום התקופה האמורה, ימכרו המיטלטלין בדרך של מכרז למרבה במחיר, והפדיון אשר יישאר ממכירת החפצים, בניכוי הוצאות העיקול והתפיסה, יופקד בתיק ההוצל"פ ויעבור ישירות לידי הזוכה.

ניתן לקרוא עוד באתר  www.yw-law.co.il

הכותב בעלים של משרד עורכי דין יוסף ויצמן תחומי פעילות בתחום האזרחי, ההוצל"פ, מזונות, ודיני שטרות. סגן יו"ר ועדת ההוצל"פ בלשכת עורכי הדין, וכן מרצה במכללה האקדמית אונו בתחום ההוצל"פ.

יובהר כי האמור במאמר אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד ויצמן יוסף, בעלים ומיסד משרד עו"ד ויצמן ושות' חבר בלשכת עורכי הדין, מוסמך בגישור, חבר בועדת הוצל"פ של לשכת עורכי הדין, וכן משמש כקובל מטעם לשכת עורכי הדין בתחום האתיקה המקצועית. משרד עו"ד ויצמן נבחר  ע"י "דן אנד ברדסטריט ישראל" כעשרת המשרדים המובילים בישראל בישראל בפעילות "שכר מצווה" בתחום ההוצל"פ. עו"ד ויצמן מומחה ובעל ניסיון בתחום ההוצל"פ, ויצוג בבתי משפט בתחום האזרחי ייצוג חברות וזוכים פרטיים, גבית שטרות, חשבוניות, פסקי דין, התחייבויות וכ"ו ייצוג חייבים, איחוד תיקים, פשט"ר, וכן הסדרי חוב מול מוסדות וארגונים, עו"ד ויצמן מנהל פורום הוצאה לפועל באתר הפורומים המשפטיים.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד יוסף ויצמן

מאת: עו"ד יוסף ויצמןחוק ומשפט - כללי06/10/121927 צפיות
בכל תיק הוצל"פ ישנם מספר שותפים. הזוכה, החייב, וצד ג'. שותפים אלו הם חלק בלתי נפרד בכל תיקי ההוצל"פ. לשם גביית החוב, מתבצעים עיקולים אצל צד שלישי, כגון עיקולי בנקים, קופות גמל, משכורת, מקרקעין, ועוד כל מי שיכול ומחזיק נכס כל שהוא לטובת החייב. יש להבין את משמעות העיקול, כיצד לפעול עם קבלת צו העיקול, ומה הסיכון שיש באי עמידה בצו העיקול. במאמר זה ננסה להבין את משמעות הדברים.

מאת: עו"ד יוסף ויצמןחוק ומשפט - כללי06/10/121985 צפיות
חוק ההוצל"פ נותן בידי הנושה את האפשרות לבקש כי תעוכב יציאתו מהארץ של החייב כשהסיבה לכך בד"כ היא לשם הבטחת תשלום החוב, ולמנוע בריחה של החייב מהארץ וע"י כך יפחתו הסיכויים לתשלום החוב. המחוקק מעניק לראש ההוצל"פ סמכות לעכב את יציאתו מהארץ של החייב ב 2 מקומות בחוק, ובתנאים שונים. אחד בסעיף 14 והשני בסעיף 66 לחוק ההוצל"פ. ולדעת הכותב וכפי שיובהר במאמר זה, יש לערוך הבחנה בין סוגי סעיפי החוק, וע"י אבחנה זו יהיה ניתן להתגבר על עיכובי היציאה השונים בדרכים מקצועיות, ולבחון מהם הכלים הנדרשים לשם ביטולם.

מאת: עו"ד יוסף ויצמןחוק ומשפט - כללי24/05/121665 צפיות
החוק במדינת ישראל נותן סעד מיוחד לבעלי הנכסים אשר נתקלים בדייר סרבן תשלום או פינוי, כיצד נולד הפרק החדש שהוסף לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984? כיצד בוצע פינוי מושכר בטרם חוקק החוק? ומהם השיפורים והשינויים בבוצעו בחוק ובתהליך ביצועו בהוצל"פ ? במאמר זה נסקור את כל השלבים של פינוי מושכר עד לקבלת המפתח של המשכר בחזרה לידי המשכיר.

מאת: עו"ד יוסף ויצמןדיני משפחה10/03/121402 צפיות
כיצד לגבות את דמי המזונות בהצלחה יתירה

מאת: עו"ד יוסף ויצמןחוק ומשפט - כללי10/03/121309 צפיות
בשעה שבעל חוב מוצא את עצמו במצב בו אינו יכול לפרוע את חובותיו במסגרת של פשרה ישירה עם בעלי החוב, והכנסתו החודשית לא מאפשרת פירעון מלא של החובות, ותלויים נגדו מס' תיקי הוצל"פ הטומנים בחובם סנקציות חמורות וקשות מגבילים את מהלך חיו התקין. נמצא הוא בצומת דרכים בו חייב להחליט באיזה מסלול לבחור והכל לפי האופציות שחוק ההוצל"פ מקנה לו. בשעה זו עולה ההתלבטות האם לפנות למסלול של איחוד תיקים או להכרזה על מוגבל באמצעים כמובן שישנם יתרונות וחסרונות לכל אחד מהמסלולים, במאמר זה נסביר על המסלולים השונים.

מאת: עו"ד יוסף ויצמןסדר דין אזרחי12/05/112292 צפיות
כיצד מוסרים "שיק בטחון"? מה הסיכונים הכרוכים בזה? מאמר שנכתב ע"י עו"ד יוסף ויצמן אשר מתמחה בתחום ההוצל"פ בו מתומצת ומוסבר הסיכונים הכרוכים במסירת שיק בטחון וכיצד לבצע זאת ולא לסכן את המוסר

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232031 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212228 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212103 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211754 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211369 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201958 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201669 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica