רשלנות רפואית בהריון - מדריך מקוצר
מטרתו של המעקב הרפואי במהלך חודשי ההיריון היא לזהות ולנטרל כל גורם אשר יכול לסכן את האם או את העובר, ולהבטיח שבסיום תשעת חודשי ההיריון ייולד תינוק בריא ושלם. במקרים בהם לא בוצעו הבדיקות והאבחונים כראוי וכתוצאה מכך נגרם נזק ליילוד או לאישה, ובדיעבד במקרים רבים הנזק שנגרם הינו בלתי הפיך, קיים חשד סביר שמדובר במקרה של רשלנות רפואית בהריון.
תביעות בגין רשלנות רפואית בעת ההיריון
תביעות רשלנות רפואית בהריון מתחלקות לשני סוגים מרכזיים:
- תביעות רשלנות רפואית בגין אבחון לקוי - אבחון חלקי או לקוי במהלך תקופת היריון אשר בעקבותיונגרם נזק לאם או ליילוד, מהווה בסיס לתביעת רשלנות רפואית. זאת מתוך הנחה שאםהרופא או המוסד הרפואי היו פועלים כנדרש וכראוי היה ניתן לטפל או לעצור הריוןבעייתי זה.
- תביעות רשלנות רפואית בגין בדיקות לקויות - מדובר בבדיקות אשר בוצעו במהלךההיריון באופן חלקי או לקוי או שנמנעו כליל מלבצען, כדוגמת סקירת מערכותובדיקת מי שפיר. במידה וכתוצאה מכך נגרם ליילוד או לאם נזק קיימת עילה מוצדקתלתביעת רשלנות רפואית.
סוגיות עיקריות בעת הגשת תביעת רשלנות רפואית בהיריון
כאשר נגרם נזק לאם או לילוד עקב רשלנות ברפואית בהיריון, בית המשפט דן במספר סוגיות עקרוניות לקביעת פסק הדין וגובה הפיצויים:
- חובתהוכחת קשר סיבתי – בעת תביעות רפואיות בגין הולדה בעוולה יש להוכיח את התרשלות הרופא המטפל, וזאתבנוסף על הוכחת קשר סיבתי בין הרשלנות ובין הנזק שנגרם ליילוד. במידה והקשרהוכח ההורים נדרשים לשכנע את בית הדין שבדיעבד, אם לא הייתה כל אפשרות אחרת,הם היו מפסיקים את ההיריון הבעייתי.
- חישובהפיצויים על פי רמת הנזק - פיצויים ליילוד ולאם נקבעים על פי הוצאות עודפותשהנפגעים נדרשים להן. במקרה של פגיעת יילוד פיצויים אלו מחושבים עד הגיעו לגילשמונה עשרה, ומגיל זה בני משפחתו יכולים במידת הצורך להגיש תביעת פיצוייםבשמו להמשך הטיפול אשר לו הוא נדרש, וזאת בנוסף על כספי השתכרות למחייתושנמנעו ממנו בעקבות הפגיעה. בנוסף, בחישובי הפיצויים נכללות גם הוצאות חריגותשל בני המשפחה הנדרשות לצורך טיפול בנפגע, כדוגמת הוצאות ניידות, סיעודושיקום.
- פיצוייםבגין כאב וסבל - בית המשפט בארץ מכיר גם בפיצויי נזק לא ממוני שנגרמו לנפגע ולבנימשפחתו עקב רשלנות רפואית בהריון, ובעיקר במצבים של יילודים הסובלים ממומיםקשים הגורמים לסבל ולקושי נפשי רב להם וקרובים אליהם.
דוגמאות לרשלנות רפואית במהלך ההיריון
קיימות סיבות רבות המקובלות מבחינת בית המשפט כעילה לפסיקה בגין רשלנות רפואית בהריון, ובין אלו גם ליקויים שונים בבדיקות ובאבחון לקוי של מצב האישה והעובר:
- חוסרהתייחסות לגיל היולדת, להיסטוריה הרפואית, להפלות בעבר ולסיבוכים בהריונות.
- ייעוץובדיקות גנטיות לקויות, אשר מטרתם להתריע עוד בטרם ההיריון על מחלות ובעיותאפשריות אצל העובר.
- אבחון וטיפוללקוי בסוכרת הריון, במיוחד אצל נשים בעלות היסטוריה אישית או משפחתית בסיכוןגבוה.
- רשלנותבפענוח בדיקת סקירת מערכות, אשר מטרתה לאתר מומים והתעכבות התפתחותית אצלהעובר, כדוגמת עובר המתפתח ברחם ללא אצבעות.
סוף דבר
ההיריון הינו אחת התקופות המיוחדות והיפות בחיים, ויחד עם זאת גם תקופה רגישה העלולה להיות מסוכנת לאם ולעובר. לכן יש להתייחס ברצינות ובקפדנות לכל האבחונים והבדיקות הנדרשים במעקב היריון תקין, העשויים לאתר מראש ולמנוע את מרבית הסיבוכים והסכנות. במידה ותהליך ההיריון הסתיים בנזק לאם או לעובר, וישנה סבירות כי לטיפול הרפואי היה קשר לתוצאות העגומות, חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום על מנת למצות את הדין ולזכות בפיצויים המגיעים לכם כחוק.