הרבה אנשים לא מבינים נכון את המשמעות של המילה דיאטה; מבחינתם, דיאטה היא פשוט צמצום של כמות האוכל, אבל האמת היא שדיאטה היא דבר הרבה יותר מורכב מזה.
יחד עם צמצום כמות האוכל, שאגב אמורה להיעשות בצורה מתונה ולעולם לא בצורה שתפגע בגוף, צריך לשים לב לערכים התזונתיים של כל מה שאוכלים- האם מקבלים אומגה 3 או ויטמינים ומינרלים במידה מספקת? האם מספקים לגוף ויטמין B12 ושאר ויטמינים שנחוצים לו? האם צורכים סיבים תזונתיים וחיטה מלאה?
שאלות אלה ועוד חייבות להיענות, כדי לדעת שהדיאטה בריאה וכדי להפחית את הסיכוי שתעלו חזרה את כל המשקל שהשלתם. יחד עם זאת, כשעושים את הדיאטה בצורה מאוזנת ומזינים את הגוף בכמויות מספקות של ויטמין B12 או אומגה 3 וכדומה, הירידה במשקל היא אומנם איטית יותר, אבל בריאה יותר, וזה מה שחשוב.
כדי לדעת אם חסרים בגוף ויטמינים ומינרלים או ערכים תזונתיים חשובים כלשהם, צריך לעשות בדיקות דם, שגם יגלו אם יש דברים שכדאי להימנע מהם. את בדיקות הדם כדאי לעשות לעתים תכופות יותר במידה ובוחרים בדרך חיים מיוחדת, כמו צמחונות או טבעוניות, שכן אז הקלות שבה הגוף מקבל דברים חשובים שמגיעים מהבשר או ממוצרי החלב כבר איננה ולא תמיד שמים לב או זוכרים לפצות על הדברים האלה דרך מזונות אחרים שמתאימים להרגלי האכילה החדשים, בייחוד בחודשים הראשונים.
הקיצוניות שאליה מגיעים הרבה אנשים כשהם עושים דיאטה היא דבר מסוכן וכמובן שלא בריא. לדוגמא, אנשים מסוגלים להרעיב את עצמם כל היום ולאכול רק ארוחה אחת, ומצד שני אנשים יכולים למנוע מהגוף שלהם דברים חשובים כמו ברזל או סידן אבל לאכול דברים עם הרבה שומן, כי הם מסתכלים אך ורק על כמות הקלוריות ולא מתייחסים כלל לערכים התזונתיים של כל מה שהם מכניסים לפה.
הדרך הכי טובה לעשות דיאטה נכונה היא לעשות אותה יחד עם תזונאי. חברים בקופות חולים יכולים לקבל מפגש עם תזונאי דרך קופת החולים שלהם, והוא יבנה להם תפריט בהתאם למה שהגוף שלהם צריך.
חשוב גם לזכור שדיאטה היא לא רק עניין של להוריד משקל, כלומר לא רק אנשים בעלי עודף משקל צריכים אותה, ולפעמים גם מישהו רזה צריך לעשות שינוי בהרגלי האכילה שלו כדי לשמור על גוף בריא.