השמנת יתר הפכה לסוג של מגיפה בעולם המערבי. המודעות הגוברת הביאה ארגוני בריאות רבים לקרוא להכרה בהשמנת יתר כמחלה כרונית לכל דבר. הנתונים הסטטיסטיים מראים כי לא מעט ילדים סובלים מהשמנת יתר ומהנזקים הנלווים. מחקרים רבים שנערכו בתחום חושפים תמונת מצב עגומה לפיה בארה"ב בלבד סובלים כ20 מיליון ילדים מהשמנת יתר וכחצי מהם סובלים מהשמנת יתר חריפה. גם בישראל מחקרים מציגים תמונת מצב עגומה לא פחות. לילדים שמנים יש סיכוי גבוה פי 7 להפוך למבוגרים בהשוואה לילדים שאינם סובלים מהשמנת יתר.
השמנת יתר בקרב ילדים מובילה לפגיעות רגשיות ובריאותיות. השמנת יתר עלולה לגרום ללחץ דם גבוה, עודף מסוכן של כולסטרול, מחלות לב וכלי דם ועוד.
הסיבות להשמנת יתר
עקב העלייה ברמת החיים, שפע הטכנולוגיה ומבחר המזון המוכן המקיפים אותנו, אנו מוצאים את עצמנו פחות פעילים פיזית וצורכים הרבה יותר.
ילדים מעדיפים לבלות את זמנם בצפייה בטלוויזיה ובמשחק במחשב מאשר לצאת החוצה ולשחק. לירידה בפעילות הפיסית השפעה מצטברת הגורמת בסופו של דבר גם להשמנה.
גם לצריכת הג'אנקפוד ההופכת פופולארית יותר ויותר יש חלק גדול בעלייה בהשמנה. הורים רבים נכנעים לילדיהם ואינם מודעים להשלכות של צריכה ממושכת וקבועה של מזון מוכן ומעובד. ג'אנקפוד כמו המבורגרים, צ'יפס, פיצות וחטיפים כל כך פופולארים בקרב ילדים בגלל ריכוז גבוה של מלח, חומרים משפרי טעם, עמילנים וסוכרים. ערכיו התזונתיים של מזון זה הינם נמוכים במיוחד וצריכה של מזון זה בלבד עלולה להוביל לחסרים תזונתיים קשים בקרב הילדים. הערך הקלורי הגבוה של מזונות אלו מוביל להשמנה.
התמודדות ופעילות מונעת עם ההשמנה
אין ספק שאת עיקר השינוי עלינו לעשות בבית בהדרכה ובמתן מסגרת תומכת לילדים. להתמודדות הביתית עם תופעת ההשמנה ישנם שלושה מרכיבים, שקלולם של כל השלושה יוביל לשינוי בריא בהרגלים.
השינוי התזונתי: מומלץ להכניס הביתה כמה שפחות ג'אנק פוד ולעודד את הילדים לצרוך כמה שיותר ירקות ודגנים מלאים, להעדיף מזון מבושל, אפוי או צלוי ולצמצם מזון מטוגן ככל האפשר. אפשר ואף רצוי להגביל את הילדים לחטיף או ממתק אחד ליום.
השינוי ההתנהגותי: שינוי זה מתמקד בהרגלים נכונים שכדאי להנחיל לילדים. הקפידו על שלוש ארוחות ביום תוך צמצום נשנושים בין הארוחות ככל האפשר. אכילה מול הטלוויזיה אינה הרגל מומלץ וכדאי להימנע ממנו. מומלץ להימנע מיצירת קשר אצל הילדים בין מזון ופיצוי או פרס, חשוב לקשר מבחינה קוגניטיבית את האכילה לרעב בלבד.
שינוי הרגלי פעילות: כפי שציינו לפעילות הגופנית גורם מכריעה בהימנעות מהשמנה ולירידה בפעילות השפעה מצטברת שאמנם לא תבוא לידי ביטוי באופן מידי אך תשפיע לאורך זמן. הגבילו את שעות הצפייה של הילדים בטלוויזיה ושעות המשחק במחשב. עודדו את הילדים לצאת ולשחק בחוץ, ללכת ברגל או לרכב על אופניים וקורקינט. במידת האפשר רשמו את ילדיכם לחוגים ופעילויות ספורטיביות כמו ריקוד, שחייה, כדורגל, רכיבה ועוד.
עלינו, ההורים, מוטלת אחריות גדולה במניעת תופעת ההשמנה ופגיעתה בילדינו. הקניית הרגלי תזונה ופעילות נכונים כבר בילדות תעודד את הילדים ותסייע להם להפוך למבוגרים בריאים ופעילים יותר. גם אם כרגע, פעולות כמו הגבלה על צריכת הג'אנק פוד, צפייה בטלוויזיה והרשמה לחוגים נראית קשה ומסובכת, בטווח הארוך ההשקעה תשתלם ותשפר את איכות חיי ילדיכם.