מחלת הטרשת הנפוצה הינה מחלה הנובעת מכשל במערכת החיסונית. בשל כך, תאים לבנים תוקפים את החומר העוטף את מערכת העצבים, המיאלין, ומשבשים את זרימת הפולסים החשמליים בין המוח לעצבים השונים. כתוצאה מכך מתרחשת פגיעה עצבית. הרפואה, מתקשה לאתר גורם אחד למחלה וסוברת כי שילוב נדיר בין מטען גנטי מסויים והשפעה של גורמים סביבתיים הם שעלולים לגרום להופעת המחלה.
להלן מספר גורמים סביבתיים העלולים לגרום להופעת המחלה:
תזונה: מחקרים רבים בדקו את השפעתם של מזונות ומשקאות שונים על הופעתה של טרשת נפוצה כמו על מחלות רבות אחרות. ככול הנראה שילוב של מספר גנים ותנאים סביבתיים מיוחדים כגון וירוסים, זיהום סביבתי, חשיפה לשמש ותזונה הם שמשפיעים מהלך המחלה. החוקרים טוענים כי קיים פער משמעותי בהשפעה של תזונה על המחלה בין אנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך התקפי לבין כאלו הסובלים מטרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי. עוד נמצא כי צריכת אלכוהול במידה מתונה יכול לעכב את התקדמות המחלה, צריכת דגים שומניים ושומן מן החי יכולים דווקא לתרום למצב הבריאותי, כמו גם שתייה מבוקרת של קפה ותה ירוק. עישון לעומת זאת עלול להביא להתדרדרות מהיר כמו גם מזון שומני מן החי.
עלייה במשקל: כבר היום ידוע לנו כי עלייה ועודף במשקל הינו גורם סיכון למחלות רבות. מחקרים רבים בודקים היום את השפעת ההשמנה גם על טרשת נפוצה. הסברה היאכי עלייה משמעותית במשקל עלולה לגרום לפעילות דלקתית בגוף שמגבירה את הסיכוי לפתח מחלה אוטואימונית כמו טרשת נפוצה.
מתח: כמו במקרה של השמנה גם למתח קשר ללא מעט מחלות. מחקרים שנערכו התקשו למצוא קשר ישיר בין המתח להופעת המחלה אך סברו כי המתח מהווה זרז להתפרצות המחלה ולהופעת התקפים.
דפוסי עבודה: חוקרים מצאו כי דפוסי שינה שאינם קבועים המשבשים את מעגל השינה-עייפות-ערות עלולים לגרום לתגובות דלקתיות המעלות את הסיכון להופעת טרשת נפוצה. הכוונה היא לעבודה לאורך שנים במשמרות לילה או במשמרות המשתנות לאורך היממה. ההפרעה שנוצרת משבשת את הפרשת המלטונין ומגבירה את התגובות הדלקתיות.
לסיכום, הרפואה טרם הצליחה לבודד גורם אחד או סדרת גורמים קבועה שגורמת לטרשת נפוצה. ככול הנראה שילוב של מספר גורמים גנטיים וסביבתיים הם שמביאים להתפרצותה ואף יכולים להשפיע על חומרתה.