כמנהלים בחברה תתקלו לא פעם בשאלות, טענות ומענות בנושא חוקים שונים. החוק החשוב ביותר עליכם להכיר הוא חוק שעות עבודה ומנוחה. אביא בפניכם סקירה קצרה של עיקרי חוק זה.
1. יום עבודה- מוגדר על פי החוק כשמונה שעות עבודה ולא יותר. כל שעה מעבר לזה תחשב שעה נוספת.
2. שעות נוספות- החוק מפרט את הגמול שיש לשלם לעובד עבור שעות נוספות- עבור שעתיים ראשונות לאחר שעות העבודה ישלם המעסיק 125%, לאחר מכן, ישלם המעסיק 150% על כל שעה נוספת. יש לזכור, כל מקום עבודה מכתיב את תנאיו שלו בנוגע לשעות נוספות (למשל, משמרת לילה במקומות מסוימים תחשב כשעות נוספות למרות שהעובד לא עבד ביום) אך אין לעבור על הוראות חוק זה.
3. כל עובד חייב לקבל 36 שעות חופש רצופות בשבוע, כל שבוע. עבור עובד יהודי 36 שעות אלה יכללו את יום שישי, עבור עובד לא יהודי, יכללו 36 שעות אלה את יום שישי, שבת או ראשון על פי אמונתו. במידה ועובד נאלץ לעבוד בשעות החופשה השבועית שלו ישלם לו המעסיק 150% משכרו עבור כל שעה בה יעבוד.
4. הפסקה- ביום עבודה של שש שעות תינתן הפסקה של 45 דקות, מתוכן 30 דקות רצופות.
5. הפסקה בין יום עבודה אחד למשנהו- בין יום עבודה אחד לבא אחריו תהיה הפסקה של שמונה שעות לפחות.
יש לשים לב, סעיף 27 לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, קובע:
"חברה, אגודה שיתופית או כל חבר אנשים אחר, שהעבידו בניגוד לחוק זה או שלא בהתאם לתקנות או להיתר שניתנו לפיו, רואים כאחראי לעבירה גם כל חבר הנהלה, מנהל או פקיד של אותו חבר אנשים ואפשר להביאו לדין ולהענישו כאילו עבר הוא את העבירה, אם לא הוכיח אחד משני אלה:
(1) שהעבירה נעברה שלא בידיעתו;
(2) שנקט בכל האמצעים הנאותים כדי להבטיח שהוראות חוק זה בקשר לעבירה הנידונה יקוימו."
כלומר, על כל אחד ואחת מכם מוטלת אחריות לוודא כי כל העובדים שלכם מועסקים על פי החוק, חובה זו הינה חובה חוקית ולא רק חובה מוסרית ועל כן אין זה משנה מה המנהל שלכם אומר, האחריות על העסקה חוקית הינה שלכם לא פחות משלו.