כולנו שמענו על מקרים של רמאים שעקצו ועשקו אנשים מבוגרים, וגזלו את רכושם. איך ניתן למנוע זאת בעזרת מינוי אפוטרופוס. למה דווקא הקשישים נופלים קורבן לנוכלים?
עם הגיל פוחתת יכולתנו לנהל את עניינינו. הפתגם אומר "דומה זקן לילד". חלק מהדמיון הוא ששניהם זקוקים להגנת החוק, כיון שיתכן שהם יפעלו בניגוד לטובתם. החוק מגן על ילדים בכך שהוא מונע מהם לבצע פעולות משפטיות. אבל קשישים שצלילותם נפגעה, אינם מנועים ע"י החוק מלבצע פעולות משפטיות. הם עלולים למשל לתת במתנה את דירתם, להעביר לאחרים את כספם, ולהישאר בחוסר כול. במקרה כזה, לא רק שלקרובי משפחתם לא יישאר מה לרשת, אלא שקרובי המשפחה יאלצו לפרנס את הקשישים בערוב ימיהם. ונזכור שיש עוד דמיון בין קשישים לילדים – לא רק גני ילדים עולים הון תועפות, גם בתי אבות.
יש איזו דוגמא למקרה כזה?
בדיוק בשבוע שעבר התפרסם פס"ד מעניין בנושא. לאישה קשישה הייתה מטפלת שהחתימה אותה על מסמכים שונים, ובעזרתם גנבה את כל כספיה, בסך מאות אלפי ₪, מהבנק. אחרי מותה, האחיין שלה, שהיה היורש היחידי שלה לפי צוואתה, גילה שאין כסף. הוא תבע את המטפלת, וזכה במשפט, אבל לא הצליח לגבות ממנה שקל, כי היא כבר בזבזה הכול. אז הוא תבע את הבנק, וטען שהבנק היה רשלן כשנתן למטפלת למשוך סכומים כאלה ולא חשד. התברר שהפקידה בבנק אכן הייתה מצלצלת, למשל כשנמשך שיק ע"ס 400,000 ₪, אבל מי שענה לטלפון הייתה המטפלת, שאמרה שהכול בסדר. ביהמ"ש קבע שהאחיין בעצמו אשם, שהוא ידע שמצבה המנטאלי של הקשישה התדרדר, ולכן הוא היה צריך להגיש תביעה להתמנות לאפוטרופוס שלה, ואז היא לא הייתה יכולה לחתום על מסמכים כאלה.
מה ניתן לעשות כדי למנוע מקרים כאלה?
ברגע שחוששים לצלילותו של קשיש, יש לפנות מייד לביהמ"ש ולבקש להכריז עליו פסול-דין, ולבקש למנות לו אפוטרופוס. פסול דין אינו יכול לבצע פעולות משפטיות, ואז לא משנה על מה נוכלים יחתימו את הקשיש, זה חסר כל תוקף. כאן מדובר על אפוטרופוס לרכוש. יש גם אפוט' לגוף, שמחליט למשל לעניין ביצוע טיפולים רפואיים.
מי יכול לשמש אפוטרופוס?
בד"כ נבחרים ע"י ביהמ"ש קרובי משפחה מדרגה ראשונה, אבל אם הם לא מגיעים להסכמה ביניהם מי ישמש אפוטרופוס, או לא סומכים זה על זה, אזי ניתן למנות עו"ד חיצוני, או גוף מוסדי שעיסוקו בכך.
מה קורה אם האפוטרופוס עצמו מועל בכספי הקשיש?
למרות שקיים פיקוח של ביהמ"ש ושל האפוטרופוס הכללי, גם זה קורה. לכן כדאי לקרובי המשפחה תמיד לפקוח עין על הנעשה, לבקש דו"חות מהאפוטרופוס ולקיים מעקב, ואם יש בעיה לפנות לביהמ"ש.
למידע נוסף אודות עו"ד אודליה אלטמן
לכתבות נוספות מאת עו"ד אודליה אלטמן