חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

התוקף המשפטי של הכתובה

מחר אתם מתחתנים – איזה סכום כדאי לכם לרשום בכתובה?

עו"ד אודליה אלטמן עונה על כמה שאלות נפוצות הקשורות לכתובה

מן הכתובה נובעות זכויות האישה היהודייה לקבל מזונות ומדור מאת הבעל, וכמו כן הכתובה מזכה את האישה בסכום הנקוב בכתובה לעת גירושין. את סכום הכתובה אמורה האישה לקבל לא רק במקרה שבעלה יגרש אותה, אלא גם אם ילך לעולמו.

1. האם הכתובה היא מסמך משפטי מחייב או סתם מנהג סמלי ?

הכתובה היא שטר של ממש, בדיוק כמו צ'ק, ואפשר להגיש אותה לפירעון באמצעות תביעה משפטית, אפילו אחרי המוות. לא רק שהאישה יכולה לתבוע אותה מהבעל, אלא שאם האישה נפטרה, יורשיה יכולים לדרוש את הכתובה מהבעל, ואם הבעל נפטר, עדיין האישה יכולה לתבוע אותה מיורשיו של הבעל, מתוך עיזבונו, ואפילו אם שניהם נפטרו, יורשיה של האישה יכולים לתבוע את הכתובה מיורשיו של הבעל ולקבל אותה בפועל מתוך עיזבונו. אז אם אתה החתן, ואתה  מתכנן להיות קצת שתוי במסיבת החתונה, הינך מוזהר מראש שהמסמך שאתה חותם עליו זה לא "בצחוק", זהו שטר ששוברו בצידו.

2. כולנו יודעים שהחתן כותב סכום גבוה בכתובה, אפילו מיליונים, כדי לכבד את הכלה ואת משפחתה. חתן שכותב בכתובה 10 מיליון ₪ למשל, האם באמת יצטרך לשלם כל כך הרבה במקרה של גירושין?

הכתובה היא מסמך משפטי שקיים בהלכה היהודית, שנמסר לכלה בחופתה, והוא כולל כיום שני סכומים. לסכום הגבוה הנקוב בש"ח, או בכל מטבע נפוץ אחר, קוראים תוספת כתובה. הכתובה עצמה היא בעצם סכום קבוע, בזוזים, שהיום כמובן הם כבר לא מטבע עובר לשוכר. הסכום המינימאלי לכתובה הוא מאתיים זוז לבתולה, ומאה זוז בלבד לאלמנה או גרושה. בת כהן הייתה זוכה בכתובה של 400 זוז (!). תוספת הכתובה באה לשערך את הסכום למונחים ריאליים של ימינו אלה, במטרה להגיע לסכום של משכורות של שנה אחת, או של הבטחת קיום האישה למשך שנה.

אם בית הדין הרבני, שלו הסמכות לדון בתביעות כתובה, משתכנע שהחתן נקב בסכום לא ריאלי, כזה שהוא עצמו לא חשב שיהיה ברשותו אי פעם בחייו, אזי ביה"ד יפחית את הסכום לסכום סביר שיספיק לאישה למחייה של שנה, לרוב בין מאה ושמונים אלף למאתיים אלף ₪. סכום דמיוני כזה מכונה בהלכה "אסמכתא" , ואינו נחשב לחוזה מחייב ורציני. אני אגב ממליצה במקרה של זוג חסר אמצעים לרשום בכתובה סך של 18,000 ₪, ולזוג ממוצע ממעמד הביניים -  לרשום 180,000 ₪. זהו סכום שקל יהיה לאכוף את גבייתו, ולא יבוטל בנקל, יש בו כדי לסייע לאישה ולהגן עליה, אך מבלי לעשוק את הגבר.

3. מה קורה אם הכתובה ישנה מאד, נכתבה לפני שנים רבות, ונקובה בלירות או בשקלים ישנים?

אם הכתובה ננקבה בלירות, או בשקל ישן, או שהייתה מאז החתונה אינפלציה קיצונית, וחלפו הרבה שנים, והיום היא שווה למשל רק 10 ₪, אזי בית המשפט או בית הדין יצמידו את הסכום למדד, או יעדכנו אותו באופן אחר, אם כי לרוב ללא ריבית, כדי להגיע לסכום הגיוני. בהלכה היהודית, הריבית, או בשמה העתיק ה"נשך", אסורה. לפי פסיקה רבנית, החלטה על שערוך הכתובה תינתן בכל מקרה לגופו.

קיים פסק דין בו כתובתה של אלמנה, אשר שולמה לידי יורשיה, כיון שהיא עצמה כבר נפטרה, הוצמדה למדד על מנת לשערכה, וכך צמח הסכום מ-10,000 ₪ לכמעט 200,000 ₪! דובר בהצמדה למדד בלבד, ללא ריבית.

4. האם כל אישה זכאית לקבל מבעלה את דמי הכתובה שלה?

לא. אישה שבגדה בבעלה עם גבר זר, או מרדה  בו, או איבדה את מזונותיה לפי החלטה של בית הדין הרבני, תפסיד גם את כתובתה. אישה שקיבלה סכומים גבוהים מן הבעל בשל חלוקת הרכוש המשותף וביצוע איזון משאבים בעת גירושין, או בתור יורשת שלו לאחר מותו, לא תקבל בנוסף גם את מלוא סכום הכתובה, אלא שיערך קיזוז מלא או חלקי. אישה שתבעה גירושין תאבד לרוב גם היא את כתובתה, כי הכתובה נועדה להגן על אישה שהבעל הוא זה שתובע ודורש לגרש אותה, ולא על אישה שאינה רוצה בבעל והיא זו שיוזמת את הגירושין. קיים תקדים רבני בו נקבע כי האישה הפסידה את כתובתה כיון שנהגה באלימות כלפי בעלה, ותקדים אחר בו נפסק מלוא סכום הכתובה כאשר הוכח ע"י האישה כי הגירושין נגרמו כתוצאה מאלימותו של הבעל כלפיה.

חוב כתובה הינו בר-הפטר במקרה שהבעל הוא פושט-רגל. זאת בניגוד לחוב מזונות למשל, אשר איננו חוב בר-הפטר.

5. מה קורה אם האישה איבדה את הכתובה שלה?

סוף מעשה במחשבה תחילה, ואדם פיקח יודע לא להיקלע לצרות שאדם חכם מראש לא היה נקלע אליהן. בעת החופה נהוג למסור את הכתובה למשמרת לידי אם הכלה. כיון שהכתובה הינה בעצם "צ'ק" לטובת האישה, כדאי לאישה לשמור עליה היטב- היטב, במקום בטוח, כגון בכספת, או בבית אימה. לא נדירים מקרים שבעת סכסוך גירושין, הבעל או מי מטעמו דאגו להשמיד את הכתובה. גם כאשר הסכסוך על תשלום הכתובה עבר בירושה לילדיהם של בני הזוג, וכיום יורשי האם תובעים את הכתובה מיורשי האב, אירעו מקרים של כתובה שהועלמה בזדון.

מה לעשות אם שמרת על הכתובה מכל משמר, ובכל זאת היא איננה? כגון עקב שיטפון או שריפה בבית, או בשל מעבר דירה בו אבדו עקבותיה? אל דאגה, יש פיתרונות. בתיק הרישום לנישואין של בני הזוג ברבנות שמור עותק מן הכתובה, וניתן לצלמו. המזכירות תשים חותמת "נאמן למקור" על העותק, והאישה או יורשיה יוכלו להגיש כתב תביעה לפיו. בעבר הוכחתי את סכום הכתובה, אשר הושמדה כנראה ע"י אם הבעל, בעזרת צילום של הכתובה שצולם בעת מסיבת החתונה, ונשמר באלבום התמונות של בני הזוג.

6. למי מראש אין בכלל כתובה?

לידועה בציבור אין כתובה. גם בנישואין אזרחיים אין כתובה. יצוין כי ברוב הסכמי הגירושין, נהוג לוותר על סכום הכתובה, אך כאשר בני הזוג מתגרשים תוך סכסוך, ולא בהסכמה, האישה יכולה לתבוע ולקבל את הכתובה.

עו"ד אודליה אלטמן באתר blogspot

מידע נוסף אודות עו"ד אודליה אלטמן

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עורכת דין אודליה אלטמן, בעלת משרד עצמאי, עוסקת בדיני משפחה, נישואין, גירושין וירושה כבר 25 שנה.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד אודליה אלטמן

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה15/04/152251 צפיות
במקרים רבים פוסקים בתי המשפט בישראל סכומי פיצויים עבור נשים אשר נפלו קורבן לאלימות מצד בני זוגן. סכומים אלה יכולים להגיע אף למאות אלפי שקלים. אך מה קורה במקרה בו נדחית התלונה משום שהתברר שהיא תלונת שווא ואין בה שחר? עורכת הדין אודליה אלטמן מספרת על תקדימים בנוגע לתביעות פיצויים של הבעל מן האישה.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה28/04/131890 צפיות
במאמר זה דנה עורכת דין אודליה אלטמן בנושא של "יורש אחר יורש" - יורש שני, המקבל את מה שנותר מהעיזבון, במידה ונותר, לאחר אריכות ימיו של היורש המקורי בצוואה ו"יורש במקום יורש" - יורד הזכאי לכסף בתנאי שהיורש המקורי נפטר לפני המצווה ואינו בחיים על מנת לרשת את העיזבון. לפעמים צוואות אינן ברורות מספיק לגבי סוג היורש המדובר ונוצר קונפליקט בין רצונו של המנוח לבין מה שמוגדר בחוק. זאת ועוד במאמר חדש זה.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה13/02/1313147 צפיות
ידוע כי במצב בו אדם נקלע לחוב, לעתים יעביר את הרכוש בעל הערך שברשותו, דוגמת דירה, לבעלות אשתו או ילדיו כדי שלא יוכלו הנושים לשים עליו את ידיהם. אולם, קיימים מצבים בהם בית המשפט יפסול את העברת הבעלות הזו כלא כשרה. במאמר עמדתו של הדין הישראלי בנושא זה ומסםר תקדימים.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה24/10/122589 צפיות
מאמר זה עוסק בנושא שלום בית. מהו הסכם שלום בית? כיצד מבטיחים שהסכם זה יקויים? מה קורה אם בסופו של דבר כן מתגרשים ועוד שאלות. בנוסף, במאמר מספר דוגמאות על הסכמי שלום בית לא שגרתיים

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה29/08/1212005 צפיות
מאמר זה עוסק בביקורים של אב אצל ילדיו לאחר הגירושין ועוסק בשאלות שונות כמן מה ניתן לעשות כאשר האב אינו מגע לראות את ילדיו ומה ניתן לעשות כאשר דווקא הילדים הם אלה שמסרבים לראות את אביהם.

מאת: עו"ד אודליה אלטמןדיני משפחה18/04/1213158 צפיות
ראיון עם עו"ד אלטמן על חמישה כללים לאישה שמתגרשת. אישה שלא מתנהלת נכון בגירושין עלולה להפסיד מאות אלפי ₪, במשפחה ממוצעת, ואפילו מיליוני ₪ במשפחה שחיה מעל הממוצע. היא עלולה להפסיד את המזונות, את הכתובה ואת חלקה ברכוש המשותף. ע"מ למנוע מצב כדאי לקרוא את הכללים של אודליה אלטמן

מאת: עו"ד אודליה אלטמןחוק ומשפט - כללי07/03/123305 צפיות
מאמר מאת עו"ד אודליה אלטמן בנושא חסינות ופרטיות הלקוח. איך בוחרים עו"ד? על מה צריך לשים לב? מהם חובות עו"ד בנוגע לשמירה על פרטיותנו? מה הוא בכלל חסיון לקוח? עו"ד פגע בפרטיות הלקוח, מה ניתן לעשות? האם מותר לעורך הדין שלי להקליט אותי? מה מפרטי מותר לחשוף? מה קורה עם מספר עורכי דין עובדים על התיק שלי? עורך הדין שייצג אותי, חדל לעסוק במקצוע, האם ניתן לו כעת לחשוף את פרטי? אודליה אלטמן חולקת עימנו את נסיונה הרב בתחום עריכת דין והידע אותו צברה במקצוע ועונה על שאלות אלו ונוספות.

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211665 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211480 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201809 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182167 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181743 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181864 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171909 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica