בקניית דירה חדשה מקבלן ישנה תקנת בניה המופיע ומגדירה אחריות "שנת בדק" שמשמעותה היא, שכל ליקוי בניה שנמצא בשנה הראשונה בה נקנתה הדירה, חייב בתיקון של הקבלן עפ"י חוק, מכיוון שלא יתכן שבעלי דירות שרוכשים היום דירות בסכומי עתק יאלצו לתקן את הליקויים שנגרמו כתוצאה מעבודה שאינה עפ"י התקנות בעצמם ועל חשבונם.
איתור ליקויי בניה בדרך כלל מתחיל בבעל הנכס שמזהה מצב שבו יש פגם כלשהו בקיר (כמו חדירת נוזלים, התקלפות קיר ועד למצבים בהם ישנו רי של טחב ועובש).
איתור ראשוני כזה מעלה חדש חזק להמצאות של דליפות ממקורות רטיבות שונים, במיוחד כאשר זוהי תופעה שרואים לאורך מרבית קירות תקרות הדירה.
איתור נוסף שיכול להתבצע, למרות שמרבית בעלי הנכסים לא נוהגים לבצע בדיקה מסוג זה (אם לא חשדו בהמצאות ליקויי בניה) זה באמצעות חברת ביקורת מבנים שמגיעה לדירה, מבצעת בדיקה מקיפה של כל הליקויים, הנגלים לעין והנסתרים ממנה ובכך יכולה למנוע הסתבכות של ליקויי בניה בעתיד הגורמים לנזקים גדולים יותר וכמובן להתנהלות קשה יותר מול הקבלן, במקרים של המצאות ליקויי בניה חשוב מאוד "להכות בברזל שהוא חם" ולפנות מיידית לקבלן לתיקון הליקויים עפ"י דוח חברת ביקורת מבנים.
פניה לקבלן לאחר דו"ח בדק בית חשוב מאוד, עם זאת לא ניתן תמיד לקבל את המענה הרצוי בפניה ישירה לקבלן, לשם כך קיים בשוק עו"ד ליקויי בניה המתמחה בתחום ובהתנהלות משפטית מול קבלני בניין, עו"ד מסוג זה יכול לעזור לבעל הנכס גם בשלבים מאוחרים יותר באמצעות עיבוד המידע הנמצא בדו"ח בדק בית ובכך לגרום לקבלן לבצע את התיקונים בהם הוא נדרש על פי חוק.
מרבית הקבלנים נענים לבקשות של עו"ד יותר מאשר לבקשות רוכשי הדירות, מכיוון שהם מבינים שתקנות הבניה הקבועות בחוק מקשות עורף מאוד עם נושא ליקויי הבניה במדינת ישראל וכי נושא זה רגיש מאוד בבתי המשפט בישראל.