התחום החם של ליקויי בניה קיים בעולם המשפטי שנים רבות, מרגע כניסתן של תקנות הבניה, תבעו בעלי דירות את הקבלנים על כשלים בבניה שהיו מוגדרים תחת החוק לליקויי בניה.
בשנה ממוצעת בישראל כ - 4000 תביעות ליקויי בניה שונות בסך מאות מיליוני שקלים, כאשר לא כל התביעות מקובלות על בית המשפט ואילו מרבית התיקים נסגרים בפשרה אותה נותן בית המשפט באמצעות מומחה מטעמו.
השאלה העולה אצל משקיעים המעוניינים לקנות נדל"ן מסחרי או דירות להשקעה, כאשר מדובר בדירות חדשות, היא האם ניתן לעשות ביטוח המכסה מקרים של ליקויי בניה.
התשובה איננה חד משמעית, עם זאת ניתן לעשות ביטוח על נזקים שנגרמו בדירה וכשפוליסת הביטוח מכסה נזקים בסכום מוערך מראש, כך יכולה החברה המבטחת לחשב את גובה הפרמיה לתשלום מהלקוח.|
ביטוח מסוג זה אינו נחשב ביטוח ליקויי בניה מכיוון שאין ביטוח המוגדר כביטוח ליקויי בניה פרופר, צריך להתאים את הביטוח מסוג זה על מקרים של פגיעה בערך הדירה כתוצאה מנזק.
עם זאת אין כיום ביטוח חד משמעי המכסה את ירידת ערך הדירה כתוצאה ישירה של ליקויי בניה.
אין צורך חד משמעי לעשות ביטוח לדירה חדשה (על ליקויי בניה) אלא חשוב לעשות ביטוח על המבנה ככלל המכסה מקרים של רעידות אדמה וכד'.
במקרים של ליקויי בניה, התשלום עבור תיקון הליקויים או ירידות הערך צריך להגיע מהקבלן, לאחר שמתגלים ליקויי בניה ע"י גורמים מוסמכים מגיש עו"ד ליקויי בניה תביעה לקבלן על פי דו"ח השמאי המעריך את ירידת הערך.
אם בתביעות קבלניות ניתן לקבל את גובה הנזק על פי הערכת שמאי מקרקעין, אזי אין טעם מהותי לביטוח נגד ירידת הערך כתוצאה מאי התאמות בבניה.