בדירות חדשות לרוב מבצעים בדיקת בדק בית על מנת לקבוע בוודאות כי אין בבניין או יותר נכון בדירה, ליקויי בניה שיגרמו לנזקים מיידים ועתידיים וכי איכות החיים של בעל הדירה תהיה כמו שקבוע בתקנות הבניה לפחות.
במידה ואכן התגלו איזה שהם ליקויים יש לבצע שיפוץ דירה על מנת לתקן את הליקויים, כאמור בדירה חדשה המשפץ צריך להיות קבלן הבניין או על חשבונו.
ישנם מקרים בהן ניתן לבצע שיפוץ ליקויי בניה וישנם מקרים שלא ניתן, את הערכה האם ניתן או לא ניתן לרוב תיתן חברת בדק בית מקצועית, לאחר מכן האנמנזה תועבר לעורך דין ליקויי בניה על מנת לקבוע בצורה סופית מול הקבלן האם יתבע שיפוץ לדירה או שהקבלן יעביר פיצוי כספי מוסכם על שני הצדדים.
במרבית המקרים זה לא כלכך מתנהל בצורה פשוטה ויש לגשת לעיתים לבוררות של בית המשפט על מנת להגיע להסכמה על גובה הפיצוי, הליך הפיצוי ופרמטרים נוספים הנכנסים לשיקול הדעת במידה ומדובר בפיצוי.
אילו ליקויי בניה ניתן לשפץ ואיזה לא? השאלה היא מאוד כללית ובכל מקרה תענה לגופו, 35% מהליקויים הינם ליקויים שאינם ברי תיקון לערך, כאשר חשוב להבין כי ליקויים שמקורם ביסודות הבניין ועלולים לגרום לאי סדר בבניין, בעיתיים מאוד לתיקון ולעיתים עדיף גם לקבלן וגם לבעל הדירה החדשה להסתפק בפיצוי כספי בלבד ולא בתיקון ושיפוץ.
הסיבה פשוטה, כל הצדדים מרווחים את רווחתם, לקבלן זה עולה פחות כסף, לבעל הדירה פחות כאב ראש והכיס שלו לא נפגע.
השכנים אפוא מרוויחים גם לא מעט כאשר מדובר בחסכון אדיר ברעש מהבוקר ועד הערב, בתיקון ליקויי בניה שמקורם ביסודות או קירות פנימיים.