הפסקת הריון שלא באופן יזום, קרי הפלה טבעית או עצמונית, מתרחשת פעם בחיים אצל אחת מתוך ארבע נשים. בלא מעט מקרים, האישה בכלל לא יודעת שהיא בהיריון כשההפלה מתבצעת. על פי הערכה, כ-30% מהביציות המופרות מופלות בדימום במה שנראה כווסת רגיל. כ-15% מההריונות הידועים לאישה מסתיימים בהפלה טבעית. אם נוסיף לאלה את ההריונות המסתיימים בהפלה יזומה ולידת עובר מת נקבל תמונת מצב לפיה, כ-50% מההריונות לא מסתיימים בלידת תינוק חי.
על אף היותה של ההפלה הטבעית אירוע שכיח, מדובר, בד"כ, בחוויה קשה לבני הזוג. אלה הרוצים בהיריון, מייחלים לילד וחולמים על הורות יראו בה עגמת נפש המלווה בחששות לגבי העתיד. כיון שהסיבה להפלה אינה ידועה במרבית המקרים, הנטייה היא להטיל את האשמה על פעולות יומיומיות טריוויאליות כגון קיום יחסי מין או פעילות גופנית הדורשת מאמץ מינימלי.
הסיכוי להפיל את העובר עולה עולה עם גיל האישה. אצל אחת מתוך שש נשים בנות 35 ומעלה תתרחש הפלה טבעית. אצל נשים מעל גיל 40 הסיכון הוא כבר 1 מ-3. לנשים שנכנסו להיריון לאחר שחצו את גיל 45 יש סיכוי של 50% ללדת תינוק בריא.
הגורם העיקרי להפלה טבעית הוא ביצית לקויה או זרע לקוי או החיבור בין שניהם בגינו מתפתחות בעיות בכרומוזומים של העובר ועל כן הוא מופל.
למעלה ממחצית העוברים שיצאו בהפלה טבעית בשליש הראשון של ההיריון נשאו ליקוי כרומוזומלי ולפיכך- גם אם ההיריון היה מגיע לקיצו אחרי תשעה חודשים מלאים, העוברים לא היו שורדים. במרבית המקרים, הבעיות הכרומוזומליות לא מצביעות על בעיות גנטיות אצל האם והאב והפלה אחת אצל אישה אינה מצביעה על סיכוי גבוה יותר להפלה נוספת.
גורמים נוספים להפלות הם פציעה פיזית אצל האישה ההרה, חשיפה לחומרים רעילים, זיהום וקרישיות מוגברת אשר מצמצמת את אספקת הדם לעובר. בשלבים מתקדמים יותר של ההיריון, הפלה עלולה להתרחש כתוצאה מפתיחה של צוואר הרחם שאינו מצליח לשאת את העובר.
עודף משקל, צריכת קפאין מוגברת, שימוש בתרופות אסורות ובאלכוהול מגבירים את הסיכוי להפלה, כך על פי מחקרים שנעשו בתחום. בנוסף, בהריונות שהם תוצר מטיפולי פוריות, ההפלות הטבעיות נפוצות הרבה יותר.