הקשר בין מערכת העיכול לבין סיבים תזונתיים ומהם סיבים תזונתיים בכלל?
מערכת העיכול, היא מערכת רגישה יחסית אשר פעילה מאוד במשך חלק גדול משעות היום השעות בהם אנו אוכלים. סיבים תזונתיים הם סיבים המופיעים במזון מן הצומח ואשר תכונותיהם הופכים אותם ל"חברים טובים" של מערכת העיכול. סיבים תזונתיים מסוגים שונים מתעכלים בשלבים שונים של תהליך העיכול וכך יכולים לסייע למערכות שונות במערכת העיכול. חלק מאותם סיבים תזונתיים מתפרקים רק במערכת העיכול התחתונה וכך יכולים לסייע במניעת עצירות. במקרים אחרים, סיבים תזונתיים מרפדים את חלל הקיבה ומסייעים להגן עליה מפני החומציות של מיצי הקיבה. סיבים תזונתיים כאלה גם משפיעים באופן טבעי על תחושת השובע וממילא מחקרים רבים מראים כי צריכת סיבים תזונתיים קשורה בסיכון מופחת להשמנה.
מה עניין שומן רווי לסיבים תזונתיים?
יתרון חשוב נוסף של סיבים תזונתיים הוא בכך שהם קושרים את עצמם אל מולקולות הכולסטרול הרע ומסייעים לגוף להפריש אותו. אחרי שאותם סיבים תזונתיים מתחברים לכולסטרול, הם נפלטים ביחד דרך המעי. על ידי הקטנת רמות הכולסטרול הרע בדם אנחנו יכולים להוריד את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם. ישנם מחקרים הטוענים כי צריכת סיבים תזונתיים יכולה לסייע במניעת סרטן המעי.
מסתבר כי שומן רווי הוא אחד הגורמים המסייעים לעליית רמת הכולסטרול הרע בדם. יחד עם זאת אין צורך להימנע לגמרי מצריכת שומן רווי – אם זה בכלל אפשרי. שומן רווי מצוי בדרך כלל במוצרים מן החי כמו בשר, חלב וכיוצא באלה. להבדיל משומן טרנס, ניתן לצרוך – במידה – מוצרים המכילים שומן רווי, אולם לעשות זאת תוך מודעות ומבלי להפריז בכמויות. הפרזה בכמויות, כאמור, עלולה לחשוף אתכם לסיכון למחלות לב וכלי דם, בעקבות העלייה ברמות הכולסטרול הרע.
כאמור, סיבים תזונתיים מסייעים במהלך תהליך העיקול לפינוי שומן רווי מתוך מחזור הדם. ככל יש פחות שומן רווי בתוך הדם, כך יש פחות סיכוי לעלייה ברמות הכולסטרול הרע. סיבים תזונתיים נקשרים אל השומן הרווי ומסייעים בהפרשתו מהגוף. שיפור פרופיל השומנים בדם מסייע להימנע מהשמנת יתר ומפחית את הסיכוי ללקות במחלות לב וכו'.
בחירת מוצרי המזון הנכונים
כיוון שישנן חברות רבות המציעות מוצרים "בריאים" וסוגים שונים של סיבים תזונתיים – כך שלא תמיד ניתן לדעת מראש במה מדובר והאם באמת מדובר במוצר בריא בכלל, חשוב להיות מודעים למשמעויות השונות של הרכיבים השונים. ישנם גם גופים בין לאומיים אשר שמו לעצמם למטרה לעזור לאנשים לבחור את מוצרי המזון הטובים ביותר. היעזרות בסימון של אחד הארגונים האלה בבחירה יצמצם לכם את הזמן שאת תבלו בחיפוש ובקריאת האותיות הקטנות שמאחורי האריזה.
לפני שאתם מסתמכים על הסימן הזה, הקפידו לקרוא מה הם בדיוק הקריטריונים לפיהם ניתן סימן כזה או אחר. רק כך תוכלו להבטיח שאתם קונים מוצר אשר מכיל את הרכיבים שרציתם ועדיין שיהיה מדובר במוצר איכותי שיכול להיחשב מוצר בריא. בדקו כמה שומן רווי יש למוצר המסוים וכן אם יש בו סיבים תזונתיים – ועשו בעצמכם את הבחירה הנכונה.