פשיטת רגל והליך הוצאה לפועל
במקרים בהם אדם חייב לכם כספים, אך אינו ממהר לפרוע את החוב, ניתן להגיש בקשה לכינוס נכסים והליכי פשיטת רגל. הבקשה תוגש לכונס הרשמי, או לבית המשפט. לרוב, מטרת הבקשה היא לעכב הליכי הוצאה לפועל המופעלים נגד החייב ולבצע כינוס נכסים.
בכל מקרה כדאי להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בתחום ההוצאה לפועל ובהליכי פשיטת רגל, על מנת שיסייעו לכם לנקוט באמצעים היעילים ביותר להחזרת כספכם ובמסלול הכדאי ביותר עבורכם. יש לזכור כי הליכים אלא עשויים להמשך זמן רב ולהיות בעלי השפעה ניכרת על המשך חייכם ומצבכם הכלכלי בעתיד.
מינוי נאמן והכרזה על פשיטת רגל
לאחר שניתן צו של בית המשפט לכינוס נכסיו של החייב וכל הליך הוצאה לפועל שהופעל נגדו עוכב, תכונת אסיפת נושים ומוחלט מי יהיה הנאמן. לעיתים, מקובל למנות אף ועדת ביקורת. תפקיד הנאמן לממש את כל נכסיו של החייב ולחלק את סכום המימוש בין נושיו. בתהליך זה, עליו לבצע בין השאר חקירות מקיפות ולבדוק את תביעותיהם של הנושים. במקביל, עליו לחקור ולבדוק האם ניסה החייב להעלים נכסים שהיו בבעלותו.
אילו מגבלות חלות על פושט רגל?
- איסור להקים תאגיד, או להיות בעל עניין בו
- איסור שימוש בכרטיסי אשראי
- יוכרז כלקוח בנק מוגבל
- כיצד פועל הליך הוצאה לפועל?
מערכת הוצאה לפועל הוקמה בכדי לסייע למי שבידיו צ'קים, שטרות ביטחון, או פסקי דין – לגבות את החוב. כדאי לשקול היטב את מגוון האפשרויות ולבחור בדרך היעילה ביותר לגביית החוב, בהתאם למצבו של החייב.
לפני נקיטה בהליכי הוצאה לפועל, נשלח לחייב מכתב עם דרישה לתשלום החוב, תוך פרק זמן מוגדר. במידה והחוב לא ישולם תוך פרק זמן זה, ינקטו נגדו הליכי הוצאה לפועל. לשם כך, יש להגיש בקשה באופן הבא:
במקרים של חוב בשל צ'ק ללא כיסוי – יש לצרף את הצ'ק המקורי ותצלום משני צדדיו. חוב בשל פסק דין לזכותכם – יש לבקש מפקיד בית המשפט להטביע חותמת "העתקה נכונה" על העתק פסק הדין ולצרפו לבקשה. חובות בשל אי תשלום מזונות – יש לצרף העתק פסק דין מאושר והצהרה של הזוכה על כך שאינה מקבלת מזונות מביטוח לאומי.
סוגי הליכים:
הליך מאסר – כאשר אין לחייב נכסים שניתן לממש ואינו מצוי בהליך איחוד תיקים או פשיטת רגל, הליך המאסר נחשב להליך הבטוח ביותר. מעטים מאוד החייבים שאינם פורעים את חובם בהליך זה.
עיקולים ללא אזהרה – במקרים רגילים ניתנת לחייב אזהרה לפני ביצוע עיקולים, אך אם קיים חשש כי החייב ינסה להבריח נכסים ברגע שייוודע לא על פתיחת תיק הוצאה לפועל נגדו, ניתן לבקש עיקול מיידה ללא אזהרה. יצוין כי אם תתקבל בקשה זו, נכסיו יעוקלו במיידי, אך לא ימומשו לפני השלב המקובל בהליכי הוצל"פ.
חייב שמעוניין להסדיר את חובותיו, יכול לבקש להכריז על פשיטת רגל ולעכב הליכי הוצאה לפועל המופעלים כנגדו. במקרה שבו נקלעת לחובות כספיים מטרידים ונפתחו נגדך תיקי הוצאה לפועל או במקרים של חדלות פרעון, ניתן להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בנושאי פשיטות רגל והליכי הוצאה לפועל.
פעמים רבות, יעוץ של עורך דין מקצועי יוכל להביא לחסכון בהוצאות לאורך שנים ולסיום מהיר ויעיל של הליכים מכל סוג.