ודאי שמעתם לא אחת כי הפחתה באכילתם של מזונות עשירים בשומן רווי, עוזרת בשמירה על אורח חיים בריא. אם כן, מהו שומן רווי ובאילו מזונות ניתן למצוא אותו? ואם מומלץ כמה שפחות לצרוך אותו, מה כדאי לנו לאכול במקום? ומה לגבי מוצרים עשירים בנתרן, בסוכר או בשומן טראנס? האם גם הם מזיקים, ואם כן מדוע? על שאלות אלו ואחרות, בכתבה הבאה.
שומן רווי - מהו
אבל ראשית, מהו שומן. שומן הינו מרכיב חיוני בתזונתנו, בעל תפקידים שונים, כמו אספקת אנרגיה לגופנו, הוא מרכיב חשוב בקרום התא, הוא עוזר בוויסות לחץ הדם, שמירת חום הגוף ובקרישת הדם. שומן נאגר בגופנו והוא מכיל כמות גדולה של אנרגיה (ולכן, אחד מתפקידיו המרכזיים הוא אספקת אנרגיה לגופנו). השומן הינו חלק מאבות המזון, לצד פחמימות וחלבונים והוא חיוני במסגרתה של תזונה נבונה. המזון, אותו אנו צורכים, מכיל שני סוגי שומנים. שומן רווי ושומן בלתי רווי. שומן בלתי רווי הינו השומן הנפוץ ביותר במזון ומקורו בעיקר בצומח (מלבד הדגים, שגם בהם ניתן למצוא שומן מסוג זה). שומן בלתי רווי נמצא במזונות כמו שמני סויה, שומשום וחמניות. שומן רווי, לעומתו, נמצא במזונות מהחי, מזונות כמו בשרים שמנים, מוצרי חלב בעלי אחוז גבוה של שומן וכן ביצים. שימוש במזון עשיר בשומן זה, שומן רווי, גורם לעלייה ברמת הכולסטרול, ובמיוחד בעלייתו של הכולסטרול הרע. צריכתם של מזונות עשירים בשומן זה, עלולה לגרום למחלות לב ומחלות כלי דם. הפחתה בכמות הכולסטרול, בעזרת הפחתה באכילתם של מזונות עשירים בשומן רווי, עוזרת בשמירה על אורח חיים בריא, במסגרתה של תזונה נבונה.
הקשר בין סיבים תזונתיים לכולסטרול
שומן רווי, כאמור, הינו רכיב, המומלץ לצריכה כמה שפחות. אולם, חשוב לזכור שלצידו ישנם מרכיבים נוספים, שצריכה מוגברת מהם, עלולה להזיק לנו. כמו למשל, סוכר, נתרן וכן שומן טראנס. שומן טראנס הינו חלק מהשומן הבלתי רווי, אך בניגוד אליו, איננו חיוני לבריאותנו. שומן טראנס, בדומה לשומן הרווי, מגביר את הסיכוי למחלות לב ומומלץ להפחית את השימוש בו. אם כן, מה כדאי לאכול במקום ואיך לשמור על אורח חיים בריא? במסגרתה של תזונה נבונה, חשוב לשלב כמה שיותר ערכים תזונתיים חשובים ולוודא כי התפריט שלנו עשיר ומאוזן. סיבים תזונתיים, שמקורם בצמחים, מהווים מקור אנרגיה זמין וחשוב לגוף בעת התפרקותם, ובעת יציאתם מהגוף קושרים אליהם את הכולסטרול הרע שבדם וכן את הגלוקוז העודף. פעמים רבות, תזונתנו עשירה בשומנים רוויים, המעלים את רמת הכולסטרול בדם ומזיקים לגופנו. אכילת מזון עשיר במגוון של סיבים תזונתיים עוזרת בהורדתו של רמת הכולסטרול בדם ובשמירה על אורח חיים בריא, זאת, כמובן, לצד הפחתה במזון המזיק. ניתן למצוא מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו חיטה, שעורה, אורז מלא, שיבולת שועל, פירות וירקות, שצריכתם עשויה להקטין את הסיכוי לחלות במחלות שונות. תפריט, העשיר במזונות הכוללים סיבים תזונתיים, ומפחית במזונות שמנים, הכוללים שומן טראנס וכן שומן רווי, נתרן או סוכר מבטיח לנו גוף בריא, משקל תקין ואורח חיים נכון וטוב יותר. אחת הדרכים לוודא כי בחירתו של המזון אכן נכונה עבורנו, הינה בעזרתו של "תו הבחירה הנבונה" הקיים על מזונות, המומלצים במסגרתו של תפריט מאוזן, עשיר בסיבים תזונתיים ומופחת בסוכר, נתרן, שומן טראנס ושומן רווי.