סידן הוא הבסיס החיוני והחשוב ביותר לבניית עצמות והוא זה שקובע את חוזקן.
גיל ההתבגרות הוא חלון הזדמנויות חד-פעמי ובלתי חוזר להביא את העצמות לשיאן ולבנות עצמות בריאות וחזקות יותר, שכן עד גיל 20 העצם קולטת לתוכה את מקסימום הסידן והצורך של הגוף בסידן הוא הגבוה ביותר.
פעילות גופנית חשובה באותה המידה שכן היא עוזרת לשמור על חוזקה של העצם.
צריכת סידן יומית
גיל ההמלצות היומיות לצריכת סידן
3-1 שנים 500 מ"ג
8-4 שנים 800 מ"ג
18-9 שנים 1300 מ"ג
50-19 שנים
הריון והנקה 1000 מ"ג
מעל 51 שנים 1200 מ"ג
מזונות המגבירים את ספיגת הסידן:
ויטמין D - נמצא בדגים, ביצים ומוצרי חלב ומיוצר בגופנו מהשמש.
ויטמין C- נמצא בפירות וירקות כמו: פירות הדר, גויאבה, מלון, עגבנייה, פלפל אדום וירוק, כרוב וכרובית וברוקולי (אפשר למשל לאכול פלפל אדום עם גבינה לבנה).
נוכחות לקטוז ( סוכר חלב ) - מוצרי חלב.
גורמים העלולים לפגוע במאזן הסידן בגוף:
צריכה מוגברת של נתרן (מלח), קפאין ועישון- המגבירים את הפרשת הסידן בשתן. לכן, יש להגביל את כמות המלח היומית, ולהמעיט בשתייה המכילה קפאין ( קולה, תה, קפה).
כמות גבוהה של זרחן בתפריט- מפריעה לספיגת הסידן וגורמת לפירוק העצם. זרחן נמצא בבשרים,מזונות מעובדים,שימורים,נקניקים וקולה.
חומצה אוקסאלית - מעכבת את ספיגת הסידן. נמצאת בשוקולד וקקאו.
למרות הדעה הרווחת, לא נמצא כל קשר בין צריכת חלב להופעת מחלות דרכי הנשימה העליונות (נזלת, דלקת אוזניים, אסטמה).
מוצרי חלב מספקים לגוף, נוסף על סידן, מרכיבי תזונה חיוניים כמו: חלבון איכותי, אשלגן וויטמינים מקבוצת B,A,D.
דוגמאות לכמות הסידן במזונות :
מוצר מזון גודל מנה כמות הסידן
חלב כוס 200
גבינה צהובה פרוסה 200
גבינה צפתית 50 גר' 220
גבינה לבנה / קוטג' גביע 250
גבינה לבנה / קוטג' מועשרים גביע 500
יוגורט גביע 260
לבן גביע 220
שוקו כוס 200
סרדינים 1/2 קופסה 200 טחינה גולמית משומשום מלא כפית 70