השמנה הינה תוצאה של השפעה תורשתית וסביבתית.
לרקע הגנטי יש השפעה מכרעת על בעיית ההשמנה ( 65% לעומת 35% סיבות סביבתיות). בשנים האחרונות חלה התקדמות בהבנת הבסיס הביולוגי להשמנה, בעקבות זיהוי חלבונים וגנים ( הנושאים את המידע התורשתי) המשפיעים על התיאבון, האכילה, הוצאת האנרגיה ומשקל הגוף.
הגורמים הסביבתיים שתורמים להתפתחות השמנה בשלב מוקדם בחיים כוללים אורח חיים הממעט בפעילות גופנית (צפייה בטלביזיה, משחק במחשב) וצריכת מזון מהיר עתיר שומנים וסוכרים.
התרבות המערבית מדגישה את תרבות היופי והרזון כקריטריון חשוב לקבלה עצמית וחברתית, אולם היא מדגישה גם את תרבות האכילה ומעודדת אכילת חטיפים וג'אנק פוד. מצב זה מגביר את הקונפליקט הרגשי סביב ההשמנה ומקשה על ההתמודדות.
שכיחות השמנת היתר עלתה ב 150% במהלך שני העשורים האחרונים. כיום, 25-33% מהאוכלוסיה הבוגרת בארה"ב מוגדרים כסובלים מהשמנת יתר והמגמה היא עליה...
השמנת יתר קשורה בירידה בתוחלת החיים ובשכיחות יתר של מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת, טרשת עורקים, אבני כיס מרה, דלקת עצמות ומפרקים, דום נשימה בשינה, הפרעה בפוריות, סוגי סרטן מסוימים ועוד.
היתרונות בטיפול בהשמנה בגיל צעיר הם, שלילדים יש היסטוריה קצרה יותר של הרגלי חיים התורמים להשמנה ולכן עשוי להיות קל יותר להביא לשינוי הרגלים אצלם.
בנוסף, ילדים גם יכולים להוריד את אחוזי שומן הגוף ללא ירידה במשקל, באמצעות "צמיחה" לגובה תוך שמירה על עליה איטית יותר במשקל הגוף.
כדי לטפל ביעילות בהשמנת ילדים כדאי שכל בני הבית יחד יעברו לאורח חיים בריא יותר. כל המשפחה תרוויח מהשינוי, והילד לא ירגיש שונה מאחיו או מקופח...